ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΕΚ



Παρακολουθώντας τις καταχωρίσεις στο ΓΕΜΗ για την ΠΑΕ ΑΕΚ, θα επιχειρήσουμε μία ανάλυση των βασικών οικονομικών δεικτών της, ερμηνεύοντάς τους με όσο το δυνατόν απλούστερο τρόπο, ώστε να γίνουν εύληπτα τα συμπεράσματά μας στον οποιονδήποτε αναγνώστη, κυρίως στους μη εξοικειωμένους με την τεχνική ορολογία της Οικονομικής επιστήμης. Αρχικά εξετάζουμε την πρόσφατη πιστοποιημένη αύξηση κεφαλαίου, η οποία ολοκληρώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 2018 και ήταν ύψους 1,5 εκ. ευρώ.
 
 
Αν προστεθεί το ποσό στα 7,5 εκ. ευρώ, που είχαμε δει εδώ, προκύπτει ένα σύνολο 9 εκ. ευρώ που έχουν μπει με αυξήσεις κεφαλαίου στην ΠΑΕ ΑΕΚ, από το 2014 που αυτή ιδρύθηκε. Με τις γνωστές ενστάσεις για την προέλευση αυτών των χρημάτων, τις οποίες ενστάσεις έχουμε διατυπώσει πολλές φορές (εκκρεμεί και μία ποινική δίωξη εδώ και 1 χρόνο, θα δούμε την κατάληξή της...), προχωράμε στην ανάλυση των οικονομικών μεγεθών της ΠΑΕ, για τη σεζόν 2016-17. Ξεκινάμε με τη γενική εικόνα του ''μαγαζιού''.
 
 
Έσοδα 13,5 εκ. ευρώ, έξοδα 17,2 εκ. ευρώ, ζημία στο τελικό αποτέλεσμα μετά φόρων ύψους 4 εκ. ευρώ. Η ''καθαρή θέση της εταιρείας'' όμως, δηλαδή τα ''ίδια κεφάλαια'', το ποσό που προκύπτει αν αφαιρεθούν οι ζημίες, το ''πόσο μέσα μπαίνει'' κάθε χρόνο η ΠΑΕ, από το ''μετοχικό κεφάλαιο'', δηλαδή από τα λεφτά που έβαλαν στην ΠΑΕ οι μέτοχοί της από τις προσωπικές τους περιουσίες, είναι θετική, 862.568 ευρώ. Η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν χρειάζεται χρήματα για να συνεχίσει τη λειτουργία της. Από την στιγμή που στη ''σούμα'' έσοδα-έξοδα η ΑΕΚ ''μπήκε μέσα'', η ''τρύπα'' καλύφθηκε με τις αυξήσεις κεφαλαίου που είδαμε εδώ και αφορούν τη σεζόν 2016-17, κάτι που θα επιβεβαιώσουμε και παρακάτω, στη συνέχεια του άρθρου μας. Το βασικό κομμάτι που μας αφορά, είναι η σύγκριση με τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Αν λοιπόν συγκρίνουμε τα λειτουργικά έσοδα-έξοδα των 2 ΠΑΕ, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που αναλύσαμε εδώ για την ΠΑΕ Ολυμπιακός, βλέπουμε ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός για την ίδια σεζόν, 2016-17, είχε λειτουργικά έσοδα 32,4 εκ. ευρώ και λειτουργικά έξοδα 83,7 εκ. ευρώ.
 
84 ΜΕ 17 ΕΚ. ΕΥΡΩ. ΣΧΕΔΟΝ ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑ ΕΞΟΔΑ ΕΙΧΕ ΠΕΡΥΣΙ Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΕΚ, ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE, ΕΝΩ ΚΑΙ Η ΑΕΚ ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ ΤΟΥ EUROPA LEAGUE. ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ''ΞΟΔΕΥΕΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ TEAM ΚΑΙ ΤΗΣ UEFA, ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΙΝΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣΑΤΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ'', ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.
 
Επίσης, με δεδομένο το ότι στα λειτουργικά έσοδα δεν περιλαμβάνονται τα χρήματα από μεταγραφές, προκύπτει ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει υπερδιπλάσια έσοδα, 32,7 εκ. ευρώ έναντι 13,5 εκ. ευρώ της ΠΑΕ ΑΕΚ, σχεδόν 2,5 φορές επάνω. Αν τώρα βάλουμε μέσα και το ποσό των μεταγραφών, τα έσοδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός εκτοξεύονται στα 79,1 εκ. ευρώ, 6 φορές πάνω από τα έσοδα της ΠΑΕ ΑΕΚ.
 
ΕΞΑΠΛΑΣΙΑ ΕΣΟΔΑ, ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑ ΕΞΟΔΑ Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΕ ΑΕΚ, ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2016-17.
 
Αφού πούμε πως η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει ίδια κεφάλαια ύψους 17,6 εκ. ευρώ, δηλαδή όχι απλώς δεν απαιτείται να μπει χρήμα στο ''μαγαζί'', αλλά υπάρχουν λεφτά για να καλυφθούν πολλές τρύπες στα ταμεία, αν και όποτε αυτές προκύψουν, σε αντίθεση με την ΠΑΕ ΑΕΚ που δεν μπορεί να ''πέσει έξω'' με λιγότερα του 1 εκ. ευρώ ίδια κεφάλαια, πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται ''μετρημένα'' για να μην υποχρεωθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι μέτοχοί της και κυρίως ο Μελισσανίδης, προχωράμε στην εποπτική εικόνα των οικονομικών μεγεθών της ΠΑΕ ΑΕΚ.
 
 
Το σύνολο των ''μακροπροθέσμων δανειακών υποχρεώσεων'', αυτό που χονδρικά αποκαλούμε ''τα δάνεια της ΠΑΕ'', είναι σε πολύ χαμηλό κι ελεγχόμενο ποσό, 2,3 εκ. ευρώ. Όπως βλέπουμε,
 
 
αυτός ο δανεισμός προέρχεται από μία σύμβαση με τη Leskira Holdings Co. Limited, εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη, με έδρα τον Πειραιά, η οποία διευκόλυνε με ένα δάνειο σε επίπεδο ρευστότητας την ΠΑΕ ΑΕΚ. Η εν γένει ρευστότητα της ΠΑΕ ΑΕΚ πάντως είναι τουλάχιστον υποφερτή, αφού το κυκλοφορούν ενεργητικό της διαμορφώνεται στα 7,9 εκ. ευρώ, οριακά μεγαλύτερο του συνόλου των βραχυπροθέσμων υποχρεώσεων, που είναι 7,5 εκ. ευρώ. Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες σήμερα, δυστυχώς ή ευτυχώς, έχουν υψηλότερες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις από το κυκλοφορούν ενεργητικό τους. Οικονομικά η ΠΑΕ ΑΕΚ λειτουργεί σωστά. Σε ''χαμηλές πτήσεις'' μεν, αλλά δίχως να ανοίγεται παραπάνω από εκεί που της επιτρέπουν τα έσοδά της.
 
 
Από αυτήν τη φωτογραφία θα εστιάσουμε στα έσοδα της ΠΑΕ ΑΕΚ, συγκριτικά πάντοτε με τα αντίστοιχα έσοδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός. 2,5 εκ. ευρώ έσοδα από εισιτήρια η ΠΑΕ ΑΕΚ, 4,7 εκ. ευρώ η ΠΑΕ Ολυμπιακός, σχεδόν διπλάσιο το ποσό. 3,5 εκ. ευρώ η ΠΑΕ ΑΕΚ από το τηλεοπτικό συμβόλαιο της NOVA, 6 εκ. ευρώ η ΠΑΕ Ολυμπιακός από την ίδια πηγή. 4,4 εκ. ευρώ η ΠΑΕ ΑΕΚ από χορηγίες και διαφημίσεις, 11,7 εκ. ευρώ η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Αν βγάλουμε τελείως έξω τα έσοδα από την UEFA και τα απροσδιόριστα και πάντως όχι σταθερά ''λειπά λειτουργικά έσοδα'', προκύπτει ότι η βάση των λειτουργικών εσόδων της ΠΑΕ ΑΕΚ είναι 10,4 εκ. ευρώ, ενώ της ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι 22,5 εκ. ευρώ, υπερδιπλάσια δηλαδή. ΔΙΧΩΣ ''ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE'' ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΕΤΣΙ;
 
 
Βλέπουμε εδώ τις ταμειακές ροές εσόδων κι εξόδων της ΠΑΕ. Παρατηρούμε αυτό που αναφέραμε παραπάνω, ότι η ''τρύπα'' από τη ''σούμα'' στα έσοδα-έξοδα της ΠΑΕ ΑΕΚ, ύψους 4 εκ. ευρώ, καλύφθηκε με αυξήσεις κεφαλαίων, ύψους 3,8 εκ. ευρώ κατά τη σεζόν 2016-17, αλλά κι από τραπεζικό δανεισμό ύψους 1,1 εκ. ευρώ. Όπως διαβάζουμε,
 
 
η διευκόλυνση έγινε από τη μεγαλύτερη ελληνική Τράπεζα, την Πειραιώς, με εγγύηση το τηλεοπτικό συμβόλαιο της NOVA-FORTHNET στην ΠΑΕ ΑΕΚ, μέχρι το ποσό του 1,45 εκ. ευρώ (αφού συνολικά όπως είδαμε η NOVA έδινε 3,5 εκ. ευρώ στην ΠΑΕ ΑΕΚ για την περυσινή σεζόν, με την ΑΕΚ πρόσφατα να πετυχαίνει πολύ καλύτερους οικονομικούς όρους για τις περιόδους μετά το καλοκαίρι του 2018, με 5 εκ. ευρώ ανά έτος να μπαίνουν στα ταμεία της από τη NOVA).
 
 
Συγκρίνουμε τα παραπάνω νούμερα με αυτό εδώ, που αφορά τα αντίστοιχα μεγέθη της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη σεζόν 2016-17. 34 εκ. ευρώ δίνει η ΠΑΕ Ολυμπιακός για μισθούς-συμβόλαια παικτών-προπονητών-προσωπικού εταιρείας, ενώ η ΠΑΕ ΑΕΚ δίνει 9,2 εκ. ευρώ. Τετραπλάσια έξοδα για την ΠΑΕ Ολυμπιακός. 4,6 εκ. ευρώ έδωσε πέρυσι για αποσβέσεις συμβολαίων παικτών η ΠΑΕ ΑΕΚ, 26,2 εκ. ευρώ με τα μπόνους πήραν οι παίκτες της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά την περυσινή σεζόν. Πολλαπλάσια ποσά κατέληξαν στις τσέπες των παικτών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, σε σχέση με τα ποσά που πήραν οι παίκτες της ΠΑΕ ΑΕΚ. Αν δούμε κάποιους πίνακες που κυκλοφορούν για τα συμβόλαια της φετινής σεζόν, συγκριτικά,
 
 
βλέπουμε ότι όσα παίρνουν όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ, παίρνουν μόνο 5 παίκτες του Ολυμπιακού μαζί, Εμενίκε-Μιραλάς-Φορτούνης-Μάριν-Οφόε. Σε καθαρά ποσά, η ΠΑΕ ΑΕΚ είναι γύρω στα 6 εκ. ευρώ, που καταλήγουν σε τσέπες παικτών και η ΠΑΕ Ολυμπιακός στα 17 εκ. ευρώ, με τη διαφορά να εκτοξεύεται, αν συμπεριληφθεί η Εφορία και η Ασφάλιση των παικτών.
 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ, Η ΠΑΕ ΑΕΚ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΚΟΝΤΡΑΡΕΙ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑ, ΜΠΡΑΒΟ ΤΗΣ.
 
Είναι μαγκιά της ΠΑΕ ΑΕΚ να έχει ας πούμε τον Αραούχο, το υψηλότερο συμβόλαιο που δίνει, να παίρνει λιγότερα από τον...Μποτία και τα ίδια με το...Ζιλέ. Ακόμη και στο προσωπικό της ΠΑΕ,
 

 
τα έξοδα της ΑΕΚ είναι περίπου 3,5 εκ. ευρώ για τη σεζόν 2016-17, ενώ για την ΠΑΕ Ολυμπιακός το αντίστοιχο ποσό είναι περίπου 8 εκ. ευρώ.
 
Θέλετε να πούμε ότι ''ο Μελισσανίδης δεν βάζει φράγκο από την τσέπη του στην ΠΑΕ ΑΕΚ''; Να το πούμε, με την επιφύλαξη των 9 εκ. ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίου στην ΠΑΕ ΑΕΚ από το 2014 και μετά, τα οποία δεν ξέρουμε από πού ακριβώς προέρχονται. Όταν όμως καταφέρνει με το 1/5 του δικού μας μπάτζετ να μας αποκλείει στο Κύπελλο 3 σερί χρονιές και να μας παίρνει φέτος το πρωτάθλημα, μετά την προχθεσινή αμετάκλητη πια απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ σχετικά με το ματς ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που διεκόπη, η αλήθεια είναι πως αυτό είναι επιτυχία για την ΑΕΚ και το Δημήτρη Μελισσανίδη προσωπικά και αποτυχία για τον Ολυμπιακό και το Βαγγέλη Μαρινάκη. Είναι επιτυχία για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, που σχεδίασε την ομάδα της ΠΑΕ ΑΕΚ αγωνιστικά και αποτυχία για όλους όσοι ανέλαβαν τον αντίστοιχο ρόλο στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, κατά τα 2 τελευταία χρόνια. Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία του Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος πολλές φορές τόνισε τη διαφορά στο μπάτζετ και την έλλειψη βάθους στο ρόστερ της ομάδος του, απόρροια των μικρών εξόδων σε σχέση με τον ανταγωνισμό της ΑΕΚ (Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ) και τεράστια, παταγώδης αποτυχία όλων όσοι έκατσαν στον πάγκο του Ολυμπιακού φέτος, παριστάνοντας τους προπονητές. Αν μάλιστα βάλουμε στην εξίσωση τα αντίστοιχα μεγέθη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τα οποία εξετάσαμε εδώ, με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να έχει υπερδιπλάσια έσοδα κι έξοδα από την ΠΑΕ ΑΕΚ, οφείλουμε να πούμε ένα μπράβο στην ΑΕΚ, η οποία δίκαια φέτος κατέκτησε το πρωτάθλημα. Ναι, είχε αβάντες από τη διαιτησία και ο Ολυμπιακός κυνηγήθηκε φέτος. Τα αναλύσαμε εδώ. Με πολύ μικρότερο μπάτζετ, όμως, κόντραρε 2 ομάδες, τις έβαλε από κάτω, δεν επιβάρυνε τα ταμεία της, λειτουργεί σωστά οικονομικά και βελτίωσε ατομικά κι αρκετούς ποδοσφαιριστές της, οι οποίοι απέκτησαν υψηλή μεταπωλητική αξία και μπορούν να απαιτήσουν καλύτερα συμβόλαια στο μέλλον. Όταν σε ένα τμήμα κυριαρχεί η ποδοσφαιρική λογική, ο κανόνας είναι ότι θα επιβραβευτούν όλοι οι συντελεστές του τμήματος αυτού. Όταν βιάζεται η ποδοσφαιρική λογική, κάτι που έγινε κατ'επανάληψη φέτος στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό, όσα λεφτά κι αν ξοδέψεις, πεταμένα θα πάνε, ''στον βρόντο''. Καλό θα είναι λοιπόν να παραδειγματιστούμε σε κάποια επίπεδα από την ΠΑΕ ΑΕΚ και κυρίως στο πώς φροντίζουν όλοι οι παράγοντές της να πιάνουν τόπο τα λεφτά που ξοδεύονται εκεί μέσα. Το πρόβλημα με την ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν είναι το ότι ''δεν βάζει λεφτά ο Μαρινάκης'', που λένε διάφοροι...αχαρακτήριστοι, αλλά τα ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ πεταμένα λεφτά, σε παίκτες, προπονητές και παρατρεχάμενους. Ας ελπίσουμε από του χρόνου να επιστρέψει η ποδοσφαιρική λογική στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, κάτι που λείπει εδώ και 2 χρόνια, για να μην ξαναδούμε τη φιέστα που δικαίως θα κάνει απόψε η ΑΕΚ στο ματς με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, βάζοντάς μας τα γυαλιά σε αρκετά επίπεδα. Μια ΑΕΚ που από το 2013 που την ανέλαβε εκ νέου ο Μελισσανίδης, κάθε χρόνο κάνει κι ένα βήμα εμπρός. Τη σεζόν 2013-14 ανέβηκε από τη Γ' Εθνική στη Β' (Football League 2 σε Football League). Τη σεζόν 2014-15 ανέβηκε στη Superleague και με ρόστερ Β' Εθνικής παραλίγο να μας αποκλείσει στο Κύπελλο (με γκολ του Χάρα στο τέλος του ματς στο ΟΑΚΑ προκριθήκαμε...). Τη σεζόν 2015-16 πήρε το Κύπελλο, κερδίζοντάς μας στον τελικό του ΟΑΚΑ. Πέρυσι βγήκε δεύτερη στο πρωτάθλημα, πρώτη στα playoff και προκρίθηκε στα προκριματικά του Champions League, ενώ στο Κύπελλο έχασε το τρόπαιο όχι από τον ΠΑΟΚ, αλλά από το βοηθό Καλφόγλου (βέβαια ευνοήθηκε σκανδαλωδώς διαιτητικά στους 2 ημιτελικούς για να μας αποκλείσει, αν θυμηθούμε τα 2 παιχνίδια εδώ κι εδώ). Φέτος επέστρεψε στην Ευρώπη, στάθηκε αξιοπρεπέστατα μέχρι τους ''32'' του Europa League, όπου θα μπορούσε να αποκλείσει την Ντινάμο Κιέβου και πήρε πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια, κόντρα σε αντιπάλους με πολλαπλάσιο μπάτζετ, την ώρα που αν κερδίσει τον ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου του ΟΑΚΑ το άλλο Σάββατο, θα κάνει το δεύτερο νταμπλ στην ιστορία της και πρώτο μετά από 40 χρόνια. Μπράβο της λοιπόν, όσο δύσκολο κι αν είναι κάτι τέτοιο να ειπωθεί οπαδικά...

Σχόλια

Εικόνα Piano

Συμφωνώ με το Nichio...το πρωτάθλημα το πήρε ο...συριζοανέλης και το έδωσε σε αυτόν που ήταν ανίκανος ακόμα και το στημένο να πάρει...έτσι μοιραία το πήρε ο άλλος λαθρέμπορας, ο πιο ικανός...
Το στήσιμο του Ολυμπιακού ξεκίνησε από τα φιλικά !...εκείνο το φιλικό στο Περιστέρι...
Ο Βαγγέλης έχει κάνει λάθη και πρέπει να αλλάξει αρκετά...
Το στήσιμο θα συνεχισθεί...εμείς πρέπει να ήμαστε κοντά στην ομάδα και τον πρόεδρο.
ΛΙΓΑ ΤΑ ΨΩΜΙΑ ΤΟΥΣ...

Εικόνα nichio 1971

Καλησπέρα Σάββα,
Βήματα μπροστά η κούλα, έχει κάνει μόνο στην ΑΠΑΤΗ και τη ΛΑΜΟΓΙΑ.
Τελικός 2016, Κοντονής.... Δεν γίνεται, ΧΩΡΙΣ τους ΕΠΟΠΤΕΣ της ΑΡΕΣΚΕΙΑΣ μας... Κατά σαφή παράβαση της τότε ΠΡΟΚΥΡΗΞΗΣ του κυπέλλου...
Ημιτελικός 2017. Χέρια Πατίτο και δε συμμαζεύεται...
Μόνο ο φετινός αποκλεισμός ήταν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ δίκαιος, ας όψεται ο "κανονικός προπονητής" που φέραμε τον Γενάρη, ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑΤΙ.
Όσο για τα οικονομικά τους, τι να λέμε? Σε ποιόν ανήκει η "ΠΑΕ ΑΕΚ"? Στον "τίγρη"? Αυτό ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Άρα μιλάμε για ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, αδίκημα που επισύρει ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ. Για να μη μιλήσουμε για τη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ λογοτύπων, και χρωμάτων μετά τον ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ στη γ' ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ, κάτι που έρχεται σε ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τα ΤΟΤΕ ΙΣΧΥΟΝΤΑ.
Όσο για τη φετινή "κατάκτηση" του πρωταθλήματος, ας όψονται οι... Θωμάδες, οι Βάτσιοι, οι Κουκουλάκηδες και φυσικά ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ κυρ Σάββα που "καθάρισε την μπουγάδα". Με όσες ΜΑΛΑΚΙΕΣ και αν κάναμε εμείς φέτος, πάλι ΤΙΠΟΤΑ δεν θα βλέπανε και τα δύο ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ, αν δε ΧΟΝΤΡΑΙΝΕ το πράμα ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ. Και ΠΙΘΑΝΟΝ να δούμε μια από τα ίδια και του χρόνου, καθώς τα πράγματα (ΕΠΟ - ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ) ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ να αλλάζουν ΑΜΕΣΑ... ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Δεν έχεις άδικο σε όσα λες, αλλά δεν θίγεται αυτό στο άρθρο του Σάββα. Εγώ στέκομαι στο γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια βιάζεται η ποδοσφαιρική λογική από τη διοίκηση. Εκεί πρέπει να εστιάσει και η διοίκηση. Δυστυχώς, όποτε ακούει τον κόσμο ο Μαρινάκης, μαλακίζεται. Καλύτερα να πράξει όπως αυτός είχε στο μυαλό του εξαρχής.

Εικόνα nichio 1971

Καλημέρα συνονόματε φίλε,
Απαντησα ΑΚΡΙΒΩΣ σε όσα έθεσε ο Σάββας, περί "προόδου" της κούλας...
Όσο για τον Μαρινάκη και τη διοίκηση γενικότερα, τα τελευταία 2 χρόνια αν άκουγαν ΛΙΓΟ ότι λέει ο κόσμος, μπορεί και να είχαν αποφύγει ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ όπως η ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΗ της πρότασης της κούλας για τη σωτηρία του βάζελου (δις) και το περίφημο "δεν ασχολούμστε με την ΕΠΟ" το καλοκαίρι του 2016, που έφερε τα πράγματα σε ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ....

Εικόνα Νίκος Γόδας

Θωμά με λένε, ψευδώνυμο είναι το "Νίκος Γόδας" από τον ένδοξο παίχτη του Ολυμπιακού που εκτελέστηκε στην Κέρκυρα και το τελευταίο πράγμα που ζήτησε ήταν να πεθάνει φορώντας τη φανέλα του θρύλου, και έτσι έγινε.

Κατά τα άλλα, είσαι σίγουρος ότι ο κόσμος, ο πολύς κόσμος, ήθελε τον Μαρινάκη να εμπλακεί στα δρώμενα της ΕΠΟ και να ρίξει τον βάζελο δια της ψήφου του; Οι περισσότεροι ζητούσαν από τον Βαγγέλα να πάψει να ασχολείται με το παρασκήνιο, λες και άμα προασπίζει τα συμφέροντα του Ολυμπιακού είναι ντροπή. Όσο για την ψήφο που έσωσε τον βάζελο, είναι ένα ιστορικό λάθος που θα ακολουθεί πάντα τον Μαρινάκη.

Εικόνα Harry red logic

Σύγγαυροι , σεβόμαστε όλους τους γάβρους και την ελευθερία να καταθέτουν την γνώμη τους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε όλες τις γνώμες και παίρνουμε αποφάσεις βάσει δημοσκοπήσεων!
Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ που σταθμίζουν όλες τις παραμέτρους μετά από ενδελεχή μελέτη όλων των δεδομένων και των εναλλακτικών.
Επίσης πρέπει να υπάρχει μακροχρόνιος στρατηγικός προγραμματισμός και όχι τρέξιμο της τελευταίας στιγμής,μεταγραφές στο παρά 1΄ που τις ακριβοπληρωνουμε χωρίς αντίκρυσμα.
"Τον υδραυλικό τον φωνάζεις έγκαιρα για την συντήρηση των συστημάτων και όχι όταν σπάσουν οι σωλήνες και πλημμυρίσεις,τότε θα σε γδύσει!"
Αν δεν έκανε λάθη ο Μαρινάκης δεν θα πέταγε τόσα λεφτά στον κουβά!
Μακάρι να έχει διδαχθεί και να κινηθεί σωστά. Υπάρχουν θετικά σημάδια να δούμε όμως τι θα κάνει φέτος με τις μεταγραφές.Υπάρχει πλάνο,scouting,έμπειρο ποδοσφαιρικό επιτελείο?Οψόμεθα.
Ελπίζω ακόμη να να καταργήσει την Βαβέλ των παραγόντων με αντικρουόμενα συμφέροντα στον Θρύλο με τα γνωστά αποτελέσματα.
Υ.Γ Δεν είναι κακό να μελετάς τον εχθρό σου(τι κάνει σωστά -τι κάνει λάθος). Ο Μπάγεβιτς και ο Λυμπερόπουλος κάνουν κάποια πράγματα καλά,ας δούμε πως!

Εικόνα Harry red logic

Σύγγαυρε δύο λέξεις:
1.Ο Πρόεδρος φτιάχνει πανίσχυρη ομάδα(την συνταγή πρέπει να την βρει) για να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και να ευχαριστιόμαστε.
2. Με το εξωαγωνιστικό καθεστώς θα γίνει άγριος πόλεμος!
Θα μας πολεμήσουν,θα μας παγιδέψουν, θα μας αδικήσουν …στο τέλος θα τους νικήσουμε!
θα περάσει βέβαια κάποιος καιρός μέχρι οι πανούργοι αρχιψεύτες να ξεκουμπιστούν. Αλλά δεν θα είναι καθόλου εύκολο,είναι ΜΕΓΑΛΟΙ….ΛΑΟΠΛΑΝΟΙ!

Εικόνα nichio 1971

Φίλε,
ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, τα τελευταία 25 τουλάχιστον χρόνια, φτιάχνουμε ΠΑΝΙΣΧΥΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ. Φέτος αυτό ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ.
Οι ΠΟΛΕΜΟΙ δεν κερδίζονται με ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ. Πόσο μάλλον δε, όταν η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ της διοίκησης είναι στο ΜΗΔΕΝ. Μέχρι τώρα...
Όσο για αυτά που λές ότι ΘΑ γίνουν, είναι ΗΔΗ ΓΕΓΟΝΟΣ. Γι αυτό πιστεύω ότι και του χρόνου, ΛΙΓΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ.

Εικόνα ThomasK

Κρίνοντας και εκ του αποτελέσματος κατά τα 2 τελευταία
χρόνια (αλλαγές προπονητών, ακριβές μεταγραφές παικτών-
τουριστών, την παραδοχή Μαρινάκη περί απειθαρχίας και
αδιαφορίας παικτών...) ηλίου φαεινότερον οτι στον Ολυμπιακό
χάθηκε η μπάλα και διοικητικά. Στελέχη επέδειξαν ανεπάρκεια
ή ανικανότητα στην εκτέλεση των ανειλημμένων καθηκόντων
τους. Μαζί με παίκτες πρέπει να πάρουν δρόμο και τα διοικητικά
αυτά στελέχη.

Εικόνα dimitrov7

Κι εμείς το ίδιο λέμε πριν δούμε τα στοιχεία .... να κληθούμε ως επίτιμοι καλεσμένοι στη φιέστα της κούλας καθότι συμβάλαμε ποικιλοτρόπως(και κατ΄εμε συνειδητά) - ειδικά φέτος - στην φιέστα της κούλας.
Σε κάθε περίπτωση ... ιδού η ρόδος ιδού και το πήδημα. Την γνώση την έχουμε οπότε βουρ στη δουλειά και χωρίς ... συμπάθειες .....

Εικόνα George_Str

ΦΙΛΕ DIMITROV7 TO ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΚΟΓΗΣΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟ ΝΟΙΩΣΟΥΜΕ ,ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΑ .

Εικόνα dimitrov7

Κοίτα:
1)Μιλάμε για έναν πρόεδρο που θεωρείται μανούλα στις επιχειρήσεις ε?
Άρα μαλάκα δεν τον λες, κι από φάτσα δλδ.
2)Είχε Βαλβέρδε 2 έτη, και θα τον κράταγε. Είχε Μίτσελ άλλα 2 και θα τον κράταγε. Ομοίως και Σίλβα. Έφυγε μόνος του όπως κι ο Περέιρα. Και τον Ζαρδίμ τον διώξαμε εμείς. Σε 6 χρόνια και σε 2 έχει διώξει 7-8.
3) Μέχρι πρόπερσι του βγαίνανε οι 8 στους 10, μη λέμε ονόματα. Φέτος βγήκαν 2(?) στους 15(?) και ο ένας ο Προτό πιάνεται για φευγάτος.
4) Ομάδα πρωταθλήτρια είχες πέρσι. Θέλαμε χαφ,2 εξτρέμ, επιθετικό και στόπερ. 5 παίκτες. Ας πούμε 5 παίκτες των 4εκ. Και ήρθε η σάρα και η μάρα. Στο άσχετο.
5) Κόρακες? Πολύ Αγγελόπουλοι την έχουμε δει. Πολύ κλάψα, μίρλα καμία κίνηση όμως. Τρόποι υπάρχουν να κάνεις μπούλινγκ στα κοράκια, χωρίς να μπλέξεις. Εμείς πολύ υπεράνω.
6) Και μέσα σε όλα, στο ματς με κούλα μπουκάρουν και τα καλόπαιδα τα εύθικτα ... -3 σε σημαντική καμπή του πρωταθλήματος που έμεινε μέχρι τέλους. Μόκο κι εκεί. Σε ματς που είχε τελειώσει ε? Και σε χρονιά που ξέρεις με τον κόσμο να κρατιέται όλο το χρόνο. Να σου η μπούκα.

Ε σαν πολλά δεν μαζεύονται?

Εικόνα savvas gridlock

2) O Βαλβέρδε έφυγε επειδή το παιδί του έχει πρόβλημα και λόγω της κατάστασής του δεν μπορεί να μετακινηθεί από το Μπιλμπάο. Γι'αυτό έφυγε και το 2009 επί Κόκκαλη, γι'αυτό ήθελε να φύγει από την πρώτη χρονιά που επέστρεψε, το 2010. Αν θυμάσαι, με το που έφυγε από εμάς, έμεινε άνεργος 1 χρόνο, πριν προσληφθεί από την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

4) Ξόδεψες 23 εκ. ευρώ, μόνο σε ομάδες, για μεταγραφές παικτών το καλοκαίρι του 2017. Το ποσό το θεωρείς μικρό, ή πιστεύεις ότι οι παίκτες που ήρθαν είχαν χειρότερα βιογραφικά από τα αντίστοιχα των παικτών της ΑΕΚ ή του ΠΑΟΚ, που αγωνίζονται στις θέσεις τους; Το πρόβλημα είναι για'σένα η έλλειψη ποιότητας στο ρόστερ σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας ή το ότι κάψαμε το ρόστερ, λόγω των κακών επιλογών μας στη θέση του προπονητή;

5) Έχουμε αναλύσει το ότι δόθηκαν υποσχέσεις από τον ''Τεό'' Θεοδωρίδη πως η διαιτησία δεν θα μας αδικεί, υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν. Για το απο'δω και πέρα, θα δούμε.

6) Κακώς μπούκαραν, αλλά η τιμωρία που φάγαμε δεν στηρίζεται πουθενά. Ο κανονισμός γράφει πως για να φας -3 σε είσοδο οπαδών σου, πρέπει να τραυματιστεί κάποιος ή να γίνουν φθορές στο γήπεδο. Όπως γράφει η απόφαση του αθλητικού δικαστή, τίποτε από τα 2 δεν έγινε κι όμως εν τέλει φάγαμε αφαίρεση 3 βαθμών.

Εικόνα Harry red logic

Σάββα χρησιμότατη και κυρίως διδακτική η ανάλυση σου.
Βέβαια υπάρχει και όλο αυτό το δίκτυο υποστήριξης από τον μπεκροκανάτα φλαμπου μέχρι τον δεδειρα και τον χουντοφιλιπουρη.
Στο μαγαζί της Κούλας κάνει κουμάντο ΕΝΑΣ ενώ στον ΘΡΥΛΟ ΜΑΣ έχουμε παροικίες Βέλγων ,Σέρβων, Πορτογάλων, Γάλλων, Σάββα, Δουρέκα, Καρεμπέ, Ντάρκο, Μοντέστο !Βαβέλ!! Ασε τον Ραμαντάνι, τον Ζάχαβι, Ενροτό,Ραιόλα και δεν ξέρω ποιοι άλλοι ..
Μπορεί να υπερβάλλω δεν γνωρίζω ακριβώς τι παίζει στα αποδυτήρια,και στον περίγυρο των μανατζαρέων.
Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι..... .
Εύχομαι και ελπίζω ότι Ο Πρόεδρος θα αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος, θα στηριχθεί σε ικανούς και έμπειρους τεχνοκράτες του ποδοσφαίρου και θα κάνει τις σωστές επιλογές που θα ανεβάσουν το ποιοτικό επίπεδο της ομάδας!
Κυριακή κοντή γιορτή!
Υ. Γ 1.Για τα εξωαγωνιστικά όλοι κατανοούμε ότι η συμμορία των γιαλαντζί ψευτονεομπολσεβίκων με τα ακριβά γούστα θα μας κυνηγήσει όσο την παίρνει.
Ας ξυπνήσει ο γίγαντας ερυθρόλευκος λαός να αντισταθεί μέχρι να πάνε στον καιάδα της ιστορίας.
Υ.Γ.2. Η ΦΙΦΑ και ο Θοδωράκης είναι άλλος ένας εχθρός εγκλωβισμένος « φιλία» του νιαούρη και ιγκνιάτεβιτς?

Εικόνα apostolos gaganis

Ωραίο άρθρο. Γιατί είναι αντικειμενικό και τεκμηριωμένο. Οπωσδήποτε προβληματίζει...