ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑΚΙΑΣ ΓΙΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΔΕΣ ΤΟ 1986: ''ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ Ο ΠΑΟ ΜΕ ΕΝΟΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''



Ιούλιος του 1986. Στην ποδοσφαιρική Ελλάδα οι αναμνήσεις των φιλάθλων από τη σεζόν που μόλις είχε ολοκληρωθεί, ήταν ακόμη έντονες. Νταμπλ ο Παναθηναϊκός, ο οποίος κέρδισε στον ''αλησμόνητο'' τελικό Κυπέλλου του Μαΐου τον Ολυμπιακό με 4-0 στο ΟΑΚΑ (κάποια στιγμή, μετά από χρόνια, που θα έχουν πεθάνει οι ''δράστες'', μπορεί να γράψουμε το τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έγινε σε αυτό το ματς, αν ζούμε κι εμείς φυσικά...). Χαρές και πανηγύρια για τον ΠΑΟ των Βαρδινογιάννηδων και τους οπαδούς της ομάδος. Μέσα σε αυτήν την ειδυλλιακή γι'αυτούς ατμόσφαιρα, τέτοιες μέρες πάνω-κάτω σαν σήμερα, διαβάζουμε το παρακάτω άρθρο στην εφημερίδα ''ΦΙΛΑΘΛΟΣ'' των Κουρήδων, με εκδότη το Νίκο Καραγιαννίδη, η οποία εφημερίδα ως γνωστόν δεν ταυτίστηκε στα 29 χρόνια λειτουργίας της με κάποια ομάδα, δεν πήρε θέση συλλογικά για το ''ποιον πρέπει να στηρίζουμε'', απευθυνόταν σε φιλάθλους κι οπαδούς όλων των ομάδων, ήταν αυτό που λέμε ''αντικειμενική''-''αμερόληπτη''. Παραθέτουμε την στήλη ''αποδυτηριάκιας'' στο οπισθόφυλλο της εφημερίδας της Δευτέρας, 14 Ιουλίου 1986.
 
 
 

 
 
 
Στεκόμαστε εδώ.
 
 
Για να πάρεις αυτά τα δύο πρωταθλήματα, κύριε ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΕ (...) Βαρδινογιάννη, έχεις φέρει τα πάνω κάτω στο ποδόσφαιρο. Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Μέχρι και το τελευταίο χωριό στην Ελλάδα έχει παίκτη δανεικό από τον Παναθηναϊκό. Για να πάρεις στην Ελλάδα (κι όχι στην Ιταλία ή στην Αγγλία) ένα πρωτάθλημα, εσύ που είσαι ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (κι όχι Δόξα Βύρωνα ή Φωστήρας) ξεβράκωσες όλους τους αντιπάλους σου στο πρωτάθλημα, από παίκτες. Από Ολυμπιακό πήρες, από ΑΕΚ πήρες, από Λάρισα πήρες, από ΠΑΟΚ πήρες.
Λοιπόν, πού την βλέπουν μερικοί την ΕΠΙΤΥΧΙΑ των Βαρδινογιάννηδων στον Παναθηναϊκό, που για να πάρουν επιτέλους το πρωτάθλημα, ΑΛΛΑΞΑΝ τη φυσιογνωμία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δημιούργησαν μητρόπολη, τον Παναθηναϊκό, με ενορίες σε όλη την Ελλάδα. Τι μας λένε τώρα. Άσε, που για να φτάσουν να πάρουν το πρωτάθλημα οι Βαρδινογιάννηδες, έδωσαν του κόσμου τα δικαιώματα να τους βρίζουν σε όλα τα γήπεδα.

 
Το συμπλήρωμα του άρθρου του ''αποδυτηριάκια'' την επόμενη μέρα, Τρίτη 15 Ιουλίου 1986, για τις σχέσεις των Βαρδινογιάννηδων με τον ΟΦΗ, ο οποίος υπό την καθοδήγηση του συγχωρεμένου πια Ολλανδού Έγκε Γκέραρντ τερμάτισε 2ος στο πρωτάθλημα της σεζόν 1985-86, 7 βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό κι εξασφάλισε την έξοδό του στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ της επομένης περιόδου, για πρώτη φορά στη μέχρι τότε ιστορία του..
 
 
Είναι γνωστή σε όλους η αδυναμία που έχουν οι Βαρδινογιάννηδες στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Την βοηθάνε με κάθε τρόπο. Κι αυτή η βοήθεια, να που απέδωσε. Μια επαρχιακή ομάδα, η τρίτη στην ιστορία, μετά την Παναχαϊκή και τη Λάρισα, κατάφερε να κερδίσει πρόκριση σε ευρωπαϊκό Κύπελλο. Θέλω να πω, για να κάνουμε μια σύγκριση, ότι μεγαλύτερη επιτυχία είναι για έναν ΟΦΗ να βγει στο ΟΥΕΦΑ, παρά να πάρει το πρωτάθλημα ένας Ολυμπιακός η Παναθηναϊκός.
 
''Μαγεία'' το ελληνικό ποδόσφαιρο κατά τη δεκαετία του '80, όπου όλα ήταν ''καταπράσινα'' στην Ελλάδα, στην πολιτική με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και στα αθλητικά με το ''βαρδινογιαννισμό'' της ''αγίας οικογενείας'', της οποίας ο ''πατριάρχης'' Βαρδής έμενε απέναντι από τη βίλα του Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί και μπαινόβγαινε ο ένα στο σπίτι του άλλου κάθε τρεις και λίγο, όπως έχουμε δει. Όλα ήταν ''αγνά'' και ''καθαρά'' τότε στη χώρα μας, σε όλα τα επίπεδα...

Σχόλια

Εικόνα ThomasK

Τις Κυριακές εκείνης της εποχής αναπολούν και θέλουν
να ξαναζήσουν οι βάζελοι.

Εικόνα ΤΡΕΞΕ ΖΕΛΑ ΤΡΕΞΕ

εμείς «βενζινάδικα» τα λέγαμε τότε πάντως...