ΜΕΙΩΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ



Διαβάζουμε την τελευταία καταχώριση που αφορά την ΠΑΕ Ολυμπιακός στο ΓΕΜΗ.
 
 
Φυσικά στεκόμαστε εδώ.
 
Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 60.000.000 ευρώ (ήτοι μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας από το ποσό των 65.430.000 ευρώ στο οποίο ανέρχεται σήμερα, στο ποσό των 5.430.000 ευρώ) με σκοπό την αποκατάσταση του λόγου ιδίων κεφαλαίων και μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας σε συμμόρφωση με τις κείμενες διατάξεις, μέσω της ακύρωσης 150.000.000 ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ εκάστη (ήτοι από 163.575.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ σε 13.575.000 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,40 ευρώ) κατά το λόγο συμμετοχής εκάστου μετόχου.
 
Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευθέντα ισολογισμό της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο οποίος αφορούσε την χρήση της σεζόν 2016-17, τα ίδια κεφάλαια της ΠΑΕ ήταν 17,65 εκ. ευρώ και βεβαίως το μετοχικό κεφάλαιο ήταν 65,43 εκ. ευρώ, οπότε οι συσσωρευμένες ζημίες της ΠΑΕ από τις χρήσεις των προηγουμένων ετών (το ''πόσο μέσα'' έμπαινε κάθε χρόνο στον απολογισμό έσοδα-έξοδα) διαμορφώθηκαν στα 47,78 εκ. ευρώ. Από την στιγμή που τα ίδια κεφάλαια (δηλαδή το ποσό που προκύπτει αν αφαιρέσουμε από το μετοχικό κεφάλαιο=τα λεφτά που έβαλαν ''στο μαγαζί'' από την περιουσία τους οι μέτοχοι για να το φτιάξουν, τις συσσωρευμένες ζημίες χρήσης των προηγουμένων ετών) διαμορφώνονται σε ποσοστό χαμηλότερο του 50% τοιυ μετοχικού κεφαλαίου (συγκεκριμένα 17,65 εκ. ευρώ σε σύνολο 65,43 εκ. ευρώ αναλογούν σε ποσοστό περίπου 27%....), με βάση την κείμενη νομοθεσία η ΠΑΕ οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο ακόμη και να διαλυθεί ή εν πάση περιπτώσει να βελτιώσει την απόδοσή της ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα κάθε χρήσης της. Αυτό ακριβώς λοιπόν αποφασίζεται τώρα στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μείωση μετοχικού κεφαλαίου σε μια εταιρεία μπορεί να γίνει είτε πραγματικά, δηλαδή με το να πάρει κάποιος μέτοχος πίσω το ποσό που έβαλε από την προσωπική του περιουσία στο μετοχικό κεφάλαιο, δηλαδή στα ταμεία της εταιρείας, είτε ονομαστικά, με συνυπολογισμό των ζημιών της εταιρείας. Εδώ έχουμε ονομαστική μείωση και οι μέτοχοι της ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν θα πάρουν πίσω τα λεφτά που έχουν βάλει ή έστω τμήμα αυτών. Ας θυμηθούμε το ποσοστό των μετοχών τους.
 

Από την στιγμή που στην πρόσκληση των μετόχων αναγράφεται καθαρά ότι η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου

θα γίνει ''κατά το λόγο συμμετοχής εκάστου μετόχου'', το ποσοστό Μαρινάκη-Κόκκαλη-μικρομετόχων θα μείνει ανεπηρέαστο από τη μείωση των 60 εκ. ευρώ ( βάσει Νόμου ο Ερασιτέχνης κατέχει πάντοτε το 10% του μετοχικού κεφαλαίου σε όλες τις ΠΑΕ). Όταν όμως το μετοχικό κεφάλαιο πέσει από τα 65,43 εκ. ευρώ στα...5,43 εκ. ευρώ, είναι πολύ εύκολο αργότερα με μία φυσιολογική αύξηση κεφαλαίου να αλλάξουν τα ποσοστά των μετόχων. Συνήθως οι μειώσεις κεφαλαίων στις Ανώνυμες Εταιρείες ακολουθούνται από αυξήσεις. Δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά συμβαίνει συχνά. Μπορεί άμεσα λοιπόν, ή έστω λίγο αργότερα, να γίνει ας πούμε μία αύξηση κεφαλαίου στην ΠΑΕ Ολυμπιακός ύψους 5 εκ. ευρώ. Προφανώς αυτή η αύξηση θα καλυφθεί από το μοναδικό χρηματοδότη της ΠΑΕ εδώ και 8,5 περίπου χρόνια, το Βαγγέλη Μαρινάκη. Έτσι, εκεί που ο Μαρινάκης θα ελέγχει μετά τη μείωση τα 3,98 εκ. ευρώ από τα συνολικά 5,43 εκ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου, ποσοστό δηλαδή 73,36%, όσο είναι και σήμερα, αν βάλει άλλα 5 εκ. ευρώ μέσω αύξησης θα καταφέρει να ελέγξει τα 8,98 εκ. ευρώ των συνολικά 10,43 εκ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου, ποσοστό δηλαδή 86,13%. Σε αυτήν την περίπτωση το ποσοστό του Σωκράτη Κόκκαλη, από 13,48% σήμερα και μετά τη μείωση, θα πέσει στο 7%. Αν ο Μαρινάκης βάλει ακόμη 10 εκ. ευρώ, αντί για 5, ή βάλει 5 εκ. ευρώ τώρα και 5 εκ. ευρώ λίγο αργότερα, θα ελέγχει τα 13,98 εκ. ευρώ από τα συνολικά 15,43 εκ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή ποσοστό 90,6%. Σε αυτήν την περίπτωση το ποσοστό του Σωκράτη Κόκκαλη θα πέσει στο 4,7%. Αν γίνει κάποια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ή πέσουν σταδιακά με κάποιες δόσεις συνολικά 20 εκ. ευρώ στα ταμεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, το ποσοστό του Μαρινάκη θα ανέβει στο 94,3% κι αντίστοιχα το ποσοστό του Σωκράτη Κόκκαλη θα πέσει στο 2,8%.
 
Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; Τι πρέπει να κρατήσουμε από αυτήν την ανακοίνωση για μείωση του μετοχικού κεφαλαίου στην ΠΑΕ Ολυμπιακός; Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Σωκράτη Κόκκαλη από το Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ανοίγει ο δρόμος για να εξαϋλωθεί το ποσοστό των μετοχών της ΠΑΕ που έχει στα χέρια του ο Σωκράτης. Και φυσικά το timing δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Το ξαναγράψαμε, αλλά ας το πούμε μία φορά ακόμη.
 
ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ, ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΟΚΚΑΛΗ, ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕΣ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΝΑ ΓΕΜΙΣΕΙΣ ΤΑ ΣΑΒΑΝΑ ΠΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΑ ΜΕ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, ΠΡΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΑΟ ΠΟΥ ΣΕ ΑΓΑΠΗΣΕ ΚΑΙ ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΕ, ΤΑΚΙΜΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
 
Και για να μην ξεχνιόμαστε,
 
ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΜΟΥΛΟ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΙ. ΝΑ ΣΑΠΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΠΟΙΟΥ ΠΟΥΣΤΗ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΖΑ. ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΠΟΥΤΑΝΕΣ, ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ.
 
Υ.Γ. 1 Ο,τιδήποτε σχετίζεται με ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ''αριστερή πολιτική ιδεολογία'', ελληνικό μπάσκετ, ''μπασκετικό Ολυμπιακό'' και οποιαδήποτε άλλη ανωμαλία της φύσης παρατηρείται στα social media, ΔΕΝ έχει θέση εδώ μέσα. Οποιοσδήποτε έστω απλώς σκέφτεται να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΕΛ, οποιοσδήποτε ''γουστάρει μπασκετικό Ολυμπιακό'', όπως κοκορεύονται ορισμένοι γι'αυτό δεξιά κι αριστερά, ''διαφημίζοντας'' κιόλας την...αρρώστια τους, ΠΟΥΛΟ. Δεν είναι ευπρόσδεκτος εδώ κανείς από τους παραπάνω ασθενείς...
 
Υ.Γ. 2 Είναι πουτάνες ΟΛΩΝ των ΣΥΡΙΖΑίων οι μάνες. Πρώτα και κύρια του ΠΟΥΣΤΗ Αλέξη Τσίπρα και μετά της γυναίκας του της πουτάνας, που τον έχει κάνει τάρανδο τον ξεφτίλα, της Μπέτυς.

Σχόλια

Εικόνα dgkirle

Σάββα ερώτηση. Εάν υποθέσουμε ότι ο ερασιτέχνης κατέχει πάντα το 10% βάση νόμου, πως γίνεται να φτάσει ο Μαρινάκης πανω απο 90%?
Ευχαριστώ.