Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΑΛΗ ΤΟ 2002



Αφού διαβάσουμε και θυμηθούμε το παλαιότερο σχετικό μας άρθρο, πάμε να δούμε το τι έγινε σαν σήμερα το 2002.
 
Ποινική δίωξη για τέσσερις κακουργηματικές πράξεις και δύο πλημμελήματα άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Δημ. Παπαγγελόπουλος εναντίον του προέδρου της «INTRACOM» Σωκράτη Κόκκαλη και παντός υπευθύνου, που θα προκύψει στο στάδιο της ανάκρισης. Η δίωξη βασίστηκε σε στοιχεία προκαταρκτικής έρευνας, την οποία διενήργησε ο ίδιος εισαγγελικός λειτουργός από τον περσινό Μάρτη, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» σχετικά με το ρωσικό «ΛΟΤΤΟ», καθώς και παλαιότερη σύνδεση του ονόματος του κ. Κόκκαλη, από τον βουλευτή της ΝΔ Πάνο Καμμένο, με την περιβόητη υπηρεσία πληροφοριών «ΣΤΑΖΙ» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (εκπομπή «Διαξιφισμοί» του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA», Οκτώβρης - Νοέμβρης του 2000).
Τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Σ. Κόκκαλης είναι: 1) «Κατασκοπία» σε βάρος της χώρας μας για λογαριασμό της «ΣΤΑΖΙ», βάσει εγγράφων που προσκόμισε στον εισαγγελέα ο Π. Καμμένος και καταθέσεις άλλων μαρτύρων, που ισχυρίζονται ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας «είχε σταλεί από τη ΣΤΑΖΙ στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με σκοπό να υποκλέπτει την τεχνογνωσία δυτικού τύπου και να τη διοχετεύει σ' αυτήν». 2) «Απάτη» και 3) «Υπεξαίρεση» σε βάρος των μετόχων της «ΙΝΤΡΑΚΟΜ». 4) «Νομιμοποίηση εσόδων, που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες» (ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω «ofshore» εταιριών - πρόκειται για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό για φορολογικούς λόγους). 5) «Ενεργητική δωροδοκία» και 6) «Παθητική δωροδοκία». Οι δύο τελευταίες πράξεις είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και αναφέρονται σε δωροδοκία Ρώσου «Αθανάτου», μέλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, προκειμένου να ανατεθεί στον Σ. Κόκκαλη η διοργάνωση του ρωσικού «ΛΟΤΤΟ».
Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή. Ο ίδιος ο Σ. Κόκκαλης δήλωσε χτες σχετικά: «Για άλλη μία φορά οι γνωστοί κύκλοι, μέσω των ιδίων πολιτικών προσώπων, αλλά και εντύπων που "ειδικεύονται" σε έναν εντεταλμένο πόλεμο εναντίον μου, πρωταγωνιστούν, υπό τη μορφή δήθεν "πληροφοριοδοτών" και "ανιχνευτών" της αλήθειας, σε μία νέα ποινική δίωξη που ασκήθηκε για κατηγορίες παντελώς αστήριχτες. Είναι δε η πολλοστή φορά που το πράττουν, αφού έως σήμερα έχω κατηγορηθεί για παρόμοιες με τη σημερινή ποινική δίωξη πράξεις, κατόπιν ιδίου τύπου διώξεων εναντίον μου, οι οποίες κατέρρευσαν όλες ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης. Δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση ότι το ίδιο θα συμβεί και σε αυτήν την περίπτωση, διότι απλούστατα ουδεμία ανάμειξη είχα ή έχω σε οποιουδήποτε είδους αξιόποινες πράξεις. Δηλώνω, επίσης, με αφορμή την κατηγορία περί δήθεν κατασκοπίας, η οποία με θίγει βαθύτατα ως άνθρωπο και ως Ελληνα πολίτη και βέβαια έχει εκτοξευθεί από τον ίδιο πολιτικό παλαιότερα και εξεταστεί από τις δικαστικές αρχές, ότι θα στραφώ κατά οποιουδήποτε προσώπου ευθύνεται για τη, γι' άλλη μία φορά, σπίλωση του ονόματος και της τιμής μου, καθώς και για την επιγενόμενη βλάβη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ενός πρωτοποριακού ομίλου επιχειρήσεων με διεθνή αναγνώριση και παρουσία, που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και τον οποίο εμπιστεύονται δεκάδες χιλιάδες επενδυτές».
Πτώση στο Χρηματιστήριο
Η ανακοίνωση της παραπομπής συνοδεύτηκε με ιδιαίτερα σημαντική πτώση των μετοχών του Ομίλου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η μετοχή της ΙΝΤΡΑΚΟΜ παρουσίασε τελικές ζημιές της 16,2% και της ΙΝΤΡΑΛΟΤ 9,5%.
Από την πλευρά του Ομίλου Κόκκαλη, πάντως, έσπευσαν χτες να ανακοινώσουν ότι η ΙΝΤΡΑΚΟΜ είναι πλέον μέλος του αμερικάνικου οργανισμού «USTOA», κάτι που αξιολογούν ως «νέα σημαντική κατάκτηση που πέτυχε η ΙΝΤΡΑΚΟΜ». Η USTOA είναι η οργάνωση των τουρ οπερέιτορς των ΗΠΑ, και η εταιρία συμφερόντων Κόκκαλη έγινε μέλος της, χάρη στο τουριστικό πακέτο λογισμικού (πρόγραμμα διαχείρισης τουριστικών εργασιών), που αξιολογήθηκε θετικά από τις αμερικανικές εταιρίες.
 
 
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο τωρινός αναπληρωτής υπουργός Δικασιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δηλώνει ''είμαι καραμανλικός'', άσκησε τη δίωξη, με στοιχεία του...Πάνου Καμμένου, νεαρού βουλευτή της ΝΔ τότε, τα οποία ''στοιχεία'' παρουσιάστηκαν στο MEGA των Βαρδινογιάννηδων, στην εκπομπή ''Διαξιφισμοί'' του ''μεγάλου Ολυμπιακού'' Νίκου Χατζηνικολάου. Επίσης, η δίωξη στηρίχθηκε και σε δημοσιεύματα της ''Καθημερινής'' των Αλαφούζων (στις πλημμεληματικές κατηγορίες). Βλέπουμε εδώ το...επικό πρωτοσέλιδο της άκρως φιλοκυβερνητικής, τότε, ''ΑΥΡΙΑΝΗΣ'' των Κουρήδων.
 
 
Πανηγύριζε ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, αλλά πανηγύριζαν κι όσοι στήριζαν το...Σημίτη, με τους Κουρήδες διαχρονικά να έχουν άψογες σχέσεις με τους Βαρδινογιάννηδες. Επί σημιτικού ΠΑΣΟΚ λοιπόν, όταν και υποτίθεται ''έκανε ό,τι ήθελε ο Κόκκαλης'', πάλευαν ''όλοι ενωμένοι'', ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να κλείσουν φυλακή τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κατ'εντολή φυσικά του...MEGA και των αφεντικών του, των Βαρδινογιάννηδων. Ας δούμε την κατάληξη της υπόθεσης, μέσα από την ''Καθημερινή'' που έσκουζε, αφού σφύριζαν πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων της οι καταδικαστικές αποφάσεις για συκοφαντική δυσφήμηση μέσα από τις στήλες της του Σωκράτη Κόκκαλη.
 
Παραγράφηκε στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης το αδίκημα της κατασκοπείας κατ' εξακολούθηση (κακούργημα) με το οποίο διώκετο ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης από τον Φεβρουάριο του 2002 και με βούλευμα τώρα προτείνεται να παύσει οριστικά η εις βάρος του ποινική δίωξη.
Πρόκειται για μια παραγραφή-κόλαφο για την ελληνική Δικαιοσύνη, που κατά τα άλλα διέρχεται περίοδο αυτοκάθαρσης, κυρίως γιατί αυτή μεθοδεύτηκε επί μία τετραετία με δικονομικά τερτίπια και πρωτοφανείς υπεκφυγές τεσσάρων ανακριτών, που αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε ανακριτική πράξη παρά τις αλλεπάλληλες εισαγγελικές υποδείξεις. Αρνήθηκαν μέσω δικαστικής συνδρομής να συγκεντρώσουν τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ αλλά και τα στοιχεία που διαθέτουν οι ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας για τη δραστηριότητα του κ. Σ. Κόκκαλη ως πληροφοριοδότη του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, αρνήθηκαν να ανοίξουν επίμαχους λογαριασμούς, ενώ απέφυγαν να εξετάσουν σημαντικούς μάρτυρες αφήνοντας την κατηγορία να ολισθαίνει προς την παραγραφή.
Αραγε θα ελεγχθεί κάποιος για τη μεθόδευση της παραγραφής και για την τριτοκοσμικού τύπου δικαστική «διαχείριση» μιας σπουδαίας, κατά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υπόθεσης;
Την προπαραμονή των Χριστουγέννων (στις 23-12-2005) το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με το βούλευμα υπ' αριθμόν 4001/2005, ένα κείμενο δυόμισι μόλις σελίδων, παύει οριστικά την ποινική δίωξη κατά του Σ. Κόκκαλη για την πράξη της κατασκοπείας που φέρεται να τελεστηκε από 1-1-1980 μέχρι 23-12-1990 λόγω παραγραφής (παρέλευση 15ετίας από την τέλεση του αδικήματος). Για, δε, την τελευταία εβδομάδα του 1990 (από 24 έως 31-12-90) αποφαίνεται ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για να στηριχθεί στο ακροατήριο η ίδια κατηγορία και ζητεί να μη γίνει «εβδομαδιαία» κατηγορία για κατασκοπεία. Την απόφαση αυτή έλαβε το Συμβούλιο που συγκροτήθηκε από τους δικαστές Αργυρώ Βασιλομανωλάκη (πρόεδρο), Σοφία Λιγνού και Αναστάσιο Αναστασίου και το οποίο απεδέχθη την εισήγηση (από 17 Δεκεμβρίου 2005) του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Δημητρίου Γκύζη.
Στην εισήγηση του κ. Γκύζη, περιγράφεται η δαιδαλώδης διαδρομή της δικογραφίας από το 2002, η σθεναρή άρνηση των ανακριτών να αναζητήσουν στοιχεία και μαρτυρίες, αλλά και η διαφαινόμενη βούλησή τους να απαλλάξουν τον κ. Κόκκαλη από το ταπεινωτικό αδίκημα, δίχως όμως να αγγίξουν τη δικογραφία και το καυτό περιεχόμενό της…
Το ενδιαφέρον στην εισήγηση του κ. Γκύζη έγκειται στο γεγονός ότι διαπιστώνει πως ο τελευταίος ανακριτής, ο 2ος ειδικός ανακριτής κ. Δ. Οικονόμου, αρνήθηκε να προβεί σε ειδικές ανακριτικές πράξεις που του παραγγέλθηκαν, ενώ κάλεσε ως μάρτυρες πρόσωπα, όπως αναφέρει, με ενδεχόμενη ευθύνη. Πρόκειται για τους Γιάννο Παπαντωνίου, πρώην υπουργό Αμυνας, και Λεωνίδα Βασιλικόπουλο, τέως διοικητή της ΕΥΠ, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Κόκκαλη, διαφημίζοντας μάλιστα και την πολυσχιδή επιχειρηματική του δραστηριότητα!
Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Γκύζης, που λέγεται ότι συγκεντρώνει την εκτίμηση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον τρόπο του στηλιτεύει τους χειρισμούς του 2ου ειδικού ανακριτή, επισημαίνει τις παραλείψεις στην ανάκριση (που δεν έγινε) και διαφωνεί με την αρχειοθέτηση της κατηγορίας της κατασκοπείας.
Ομως, θεωρεί ματαία την απαίτηση της επίλυσης της διαφωνίας εισαγγελέα και ανακριτού, σημειώνοντας: «… Φρονούμε ότι η έστω υπέρ των απόψεών μας επίλυση της ανωτέρω διαφωνίας ουδέν θα έχει αποτέλεσμα λόγω της επικείμενης συμπλήρωσης του χρόνου παραγραφής…».
Από τον Φεβρουάριο του 2002
Υπενθυμίζεται ότι η δίωξη για κατασκοπεία ασκήθηκε εις βάρος του κ. Κόκκαλη τον Φεβρουάριο του 2002 από τον σημερινό προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και το αδίκημα αποχωρίστηκε τον Ιούνιο του 2005 από τη δικογραφία, που περιλαμβάνει άλλα οκτώ κακουργήματα συναρτώμενα - κυρίως με την υπόθεση του ρωσικού Λόττο (απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία μετά χρήσεως, απάτη ενώπιον δικαστηρίου, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δωροδοκία κ.ά.).
Στη δικογραφία ο κ. Κόκκαλης περιγράφεται ως ο στρατολογημένος από τη ΣΤΑΖΙ πράκτορας «Ρόκκο» με αριθμό μητρώου XV 953/1963. H ΣΤΑΖΙ οργάνωσε την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1965 αναπτύσσοντας δραστηριότητες ως αντιπροσώπου ανατολικογερμανικών εταιρειών και η ίδια οργάνωσε και έθεσε σε εφαρμογή, περί τις αρχές της δεκαετίας του 1980, την κωδική επιχείρηση «Κασκαντέρ» (ριψοκίνδυνος). «Δι' αυτής σκοπείτο η μέσω του κατηγορουμένου διείσδυση της ΣΤΑΖΙ σε κυβερνητικούς και εν γένει πολιτικούς κύκλους της χώρας μας προκειμένου ο πρώτος να λάβει γνώση απόρρητων πληροφοριών που αφορούσαν τόσο σε αυτή όσο και στους συμμάχους της στο NATO, ιδίως στις ΗΠΑ, τις οποίες στη συνέχεια θα διαβίβαζε στις μυστικές υπηρεσίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και των συμμάχων της. H επιχείρηση αυτή στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και διήρκεσε μια περίπου δεκαετία, από το 1980 μέχρι την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος…».
Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης ακολούθησαν και νέες αποκαλύψεις από τα αρχεία SIRA (ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών της ΣΤΑΖΙ στην οποία περιέχονται πληροφορίες και αναφορές υψηλόβαθμων πρακτόρων), από τα αρχεία Rosenholr (τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ που απέκτησε η CIA), από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) κ.ά. Ολα δείχνουν ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν ο κατάσκοπος «Kaskade» και μετέπειτα «Krokus» με τον κωδικό αριθμό XV/3149/84 «που έδινε στοιχεία και πληροφορίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική, για το ΠΑΣΟΚ, για την ΚΥΠ και για τη CIA».
O 2ος ειδικός ανακριτής, αντί να αναζητήσει όλα τα αρχεία με συνδρομή, αντί να επιδιώξει να διαπιστώσει αν ο κ. Κόκκαλης προσέβαλε το κρατικό απόρρητο, είτε μέσω πολιτικών σχέσεων που διατηρούσε είτε μέσω κρατικών συμβάσεων που από τότε εκτελούσε είτε μέσω διασυνδέσεών του με παράγοντες της ΚΥΠ, θεώρησε χρήσιμο να καλέσει… ως μάρτυρες υπεράσπισης έναν πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και έναν πρώην διοικητή της ΕΥΠ.
«Σιβυλλικές καταθέσεις»
Για τις καταθέσεις τους ο κ. Γκύζης γράφει: «Οι σιβυλλικές καταθέσεις των Ιωάννη Παπαντωνίου («εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου δεν είναι δυνατόν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμβαλλόμενες με επιχειρήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη να λάβουν γνώση οι τελευταίες κρατικών μυστικών») και Λεωνίδα Βασιλικόπουλου («εξάλλου ο Σωκράτης Κόκκαλης την εποχή που οι εφημερίδες γράφανε αυτά τα πράγματα είχε την απόλυτη αποδοχή από το επίσημο ελληνικό κράτος με ένα πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων») καθιστούσαν αναγκαία τη διασταύρωση/επαλήθευση όλων των ανωτέρω αρνητικών καταθέσεων, που σημειωτέον προέρχονται από μάρτυρες με ενδεχόμενη ευθύνη».
Ο ανακριτής αρνήθηκε τη διασταύρωση, όπως επίσης αρνήθηκε να εξετάσει μάρτυρες από την Αντιτρομοκρατική, την ΕΥΠ, το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αρμόδιοι αυτοί φορείς για την προστασία του απορρήτου του κράτους έχουν συλλέξει και ερευνήσει τα αρχεία της ΣΤΑΖΙ σε σχέση με τον κ. Κόκκαλη, αν έχουν εκδώσει πορίσματα κ.ά. Απέφυγε, επίσης, να ζητήσει με συνδρομή να ελέγξει την κίνηση λογαριασμών του κ. Κόκκαλη την επίμαχη δεκαετία, για να διαπιστωθεί ή όχι ο δίαυλος επαφής του με τη ΣΤΑΖΙ.
Μετά ταύτα στη Δικαιοσύνη μένει το ανεξίτηλο στίγμα της παραγραφής, στον κ. Κόκκαλη το «ένδοξο» παρελθόν του και στα αρχεία, που είναι διαθέσιμα σε ερευνητές, ιστορικούς, δημοσιογράφους κ.ά., μένουν ο Ρόκκο που έγινε Kaskade και Krokus, οι κωδικοί και οι «αναφορές» εν μέσω πληροφοριών και business.
Σε ό,τι δε αφορά τους ανακριτές που χειρίσθηκαν την πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας, ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Γ. Πουρνάρας (που ήταν ταυτόχρονα και αθλητικός δικαστής) ουδέν στοιχείο αναζήτησε, έκλεισε την υπόθεση με τυπικές κλήσεις και τον Δεκέμβριο του 2003 παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Το ίδιο έπραξε και ο διάδοχός του κ. Γ. Βλάχος, σημερινός γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Πέραν του ότι διατύπωσε αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία, αποστεωμένα για να απορριφθούν και να μην αποσταλούν, ζήτησε και πέτυχε την εξαίρεσή του από την υπόθεση όταν το Εθνικό Ιδρυμα Αθλημάτων της Ρωσίας κατέθεσε αίτημα για πειθαρχικό και ποινικό έλεγχό του.
Η υπόθεση πέρασε έτσι στα χέρια της 2ης ειδικής ανακρίτριας κ. Σταματίας Πετσάλη, τον Μάρτιο του 2005, οι απόπειρες της οποίας -για άνοιγμα λογαριασμών- αναχαιτίσθησαν από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Νικολούδη, αρμόδιο -τότε- για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.
Η θητεία της κ. Πετσάλη έληξε τον Σεπτέμβριο του 2005 και η ανακρίτρια έφυγε ανακουφισμένη, έχοντας υποστεί, όπως φημολογείται, αφόρητες πιέσεις. O τέταρτος στη σειρά ανακριτής, ο κ. Δ. Οικονόμου, που ανέλαβε από τον περασμένο Σεπτέμβριο την ίδια υπόθεση, λέγεται πως και αυτός προσέκρουσε στον νέο εισαγγελέα συνδρομών, τον κ. K. Καρούτσο, ο οποίος διεβίβασε στην Ελβετία αίτημα «κολοβό» για άνοιγμα λογαριασμών του κ. Κόκκαλη για την κατηγορία της απάτης και όχι της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Τα αιτήματα, όπως ανεμένετο απερρίφθησαν, ενώ ο κ. Οικονόμου διέκρινε στα πρόσωπα των κ. Παπαντωνίου και Βασιλικόπουλου τους ιδανικούς μάρτυρες για την κατασκοπεία, παραλείποντας ουσιώδεις μαρτυρίες και αποφεύγοντας κρίσιμες ανακριτικές πράξεις.
Στη συνέχεια έκλεισε την κατασκοπεία με τυπικές κλήσεις, για να διαπιστωθεί ότι ήδη είχε παραγραφεί το αδίκημα, πιθανότατα από το 2004 (συμπλήρωση 15ετίας), αν ληφθεί υπόψη ότι το καθεστώς έπεσε στις 9 Νοεμβρίου 1989 και ως εκ τούτου είναι μάλλον δύσκολο ο κ. Κόκκαλης να παρέμεινε ενεργός πληροφοριοδότης της ΣΤΑΖΙ μέχρι 31/12/1999!
Και για τα ρωσικά παίγνια
Ομως, αυτές τις ημέρες ο τροπαιούχος κ. Κόκκαλης επιδιώκει νέο «νταμπλ». Πληροφορίες τον φέρουν να κινεί διαδικασίες που εξελίσσονται εν κρυπτώ και παραβύστω και να επιχειρεί να αποβάλει εκ νέου από πολιτική αγωγή το NFS που εκπροσωπείται από τον νομικό κ. Χάρη Οικονομόπουλο, για να μείνουν «ορφανά» και τα οκτώ κακουργήματα που έχουν αναγγελθεί εις βάρος του για τα ρωσικά παίγνια και έτσι να είναι ευχερής η έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος με πλημμελή ανάκριση και δίχως αντίπαλο.
Την πλευρά του κ. Κόκκαλη την τελευταία διετία συνδράμει νομικά το γραφείο του κ. Βασίλη Δημακόπουλου, ο οποίος πρόσφατα ορίσθηκε από την κυβέρνηση στην ομάδα των νομικών που θα εισηγηθούν την αναθεώρηση του κώδικα ποινικής δικονομίας. Στην ίδια υπόθεση από το 2002 έχουν εμφανιστεί ως νομικοί συμπαραστάτες του κ. Κόκκαλη οι Τρύφωνας Κουταλίδης και Βασίλης Σαραντίτης.
 
Ασκήθηκε αναίρεση στο βούλευμα και φτάσαμε στο Συμβούλιο Εφετών. Βλέπουμε την απόφασή του το Φεβρουάριο του 2007.
 
Κλείνουν με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών όλες οι εκκρεμότητες του Σωκράτη Κόκκαλη με τη Δικαιοσύνη. Η δίωξη είχε ασκηθεί με αφορμή δημοσιεύματα και μηνυτήρια αναφορά του Ιδρύματος Αθλημάτων της Ρωσίας για την εγκατάσταση του ΛΟΤΤΟ στη χώρα.
Το δικαστικό συμβούλιο με το υπ αριθμόν 3384/2006 βούλευμα κρίνει ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να απαλλαγεί από σειρά κατηγοριών, όπως νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, υπεξαίρεση απάτη και πλαστογραφία που είχαν απαγγελθεί σε βάρος του το 2002 και το 2003.
Ο ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση είχε στείλει, πριν περίπου τρία χρόνια τυπική κλήση στον επιχειρηματία, εκτιμώντας ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις σε βάρος του.
Με την ενέργεια αυτή είχε διαφωνήσει η εισαγγελέας Εφετών, Φανή Κοντοθανάση, η οποία είχε ζητήσει περαιτέρω έρευνα από τον ανακριτή, ενώ η Εισαγγελία Εφετών είχε παραγγείλει παράλληλη έρευνα για την επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Κόκκαλη με αφορμή καταγγελίες.
 
 
Ας παραθέσουμε και την ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μετά την οριστική έκδοση του απαλλακτικού βουλεύματος 3384/2006 του Συμβουλίου Εφετών.
 
Αθωωτικό βούλευμα, το οποίο είναι και αμετάκλητο, εξέδωσε την Παρασκευή (23/02) το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών για τον Σωκράτη Κόκκαλη.
H ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ολυμπιακός σχετικά με την αθώωση του Σωκράτη Κόκκαλη αναφέρει:
«Σε συνέχεια των ποινικών διώξεων που άσκησαν οι Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών και Εφετών Αθηνών κατά του Προέδρου της ΠΑΕ και της ΚΑΕ Ολυμπιακός κ. Σ. Κόκκαλη για μια σειρά σοβαρών κατηγοριών εκδόθηκε το υπ/αριθ. 3384/2006 αθωωτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών το οποίο είναι αμετάκλητο.
»Επισημαίνεται ότι στο ανωτέρω Αθωωτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών κατέληξε η Ελληνική Δικαιοσύνη μετά από ενδελεχείς και αλλεπάλληλες έρευνες Ελλήνων δικαστικών λειτουργών και δεκάδων οργανισμών, κοινοβουλίων και δικαστηρίων όλων των βαθμίδων στην Ελλάδα, Γερμανία, Ελβετία και Ρωσία, οι οποίες διήρκεσαν πέραν των επτά ετών».
 
 
Αφού τονίσουμε και πάλι ότι ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ από την ποινική δίωξη Παπαγγελόπουλου, είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα της γερμανικής Δικαιοσύνης και του γερμανικού Κοινοβουλίου, η οποία έρευνα κατέληξε σε πόρισμα, με βάση το οποίο όλες οι κατηγορίες περί ''κατασκοπείας'' του Σωκράτη Κόκκαλη κατέρρευσαν πανηγυρικά, αλλά αφού σταθούμε για μία ακόμη φορά και στο ότι τα ''στοιχεία'' τα οποία αξιολόγησε ο Παπαγγελόπουλος πριν προχωρήσει στην άσκηση της ποινικής δίωξης, προέρχονταν από ένα βιβλίο που συνέγραψε ο ''μέγας γνώστης'' της...παγκόσμιας τρομοκρατίας, Πάνος Καμμένος, στο οποίο βιβλίο παρουσιαζόταν αναλυτικά η...δολοφονία του Βενεζουελάνου τρομοκράτη Κάρλος από τη μυστική υπηρεσία KGB της Σοβιετικής Ένωσης/Ρωσίας, με τον Κάρλος να...ζει ακόμη και σήμερα, να ολοκληρώσουμε τη γελοιότητα της υπόθεσης, η οποία ταλάνισε επί σειρά ετών τον κόσμο του Ολυμπιακού που άκουγε τους αντιολυμπιακούς οπαδούς να φωνάζουν στα διάφορα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Ελλάδας συνθήματα για το ''Σωκράτη Κόκκαλη που θα βάλει τη ριγέ φόρμα και θα του φέρνει φαΐ στη φυλακή ο Τάκης Τσουκαλάς''. Εφέτες, ανώτεροι δικαστές της χώρας μας κι όχι άπειροι πιτσιρικάδες Πρωτοδίκες, σε πολύ απλά -κι όχι...δικηγορίστικα, που λέμε...- ελληνικά είπαν ''αυτά τα πράγματα που μας φέρατε εδώ να δούμε, είναι τόσο γελοία, τόσο ανυπόστατα, που δεν αξίζει καν να στείλουμε στο ακροατήριο την υπόθεση, ώστε να κρίνουν οι δικαστές, βγάζοντας αυτοί το φίδι από την τρύπα. Δεν υπάρχουν έστω ενδείξεις ενοχής, ο κατηγορούμενος Σωκράτης Κόκκαλης πρέπει να μην δικαστεί καν''. Ποια ήταν η...ανταμοιβή των εμπλεκομένων σε αυτή τη γελοιότητα; Η ''εισαγγελάρα'' που λέγεται Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όπως είπαμε είναι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πάνος Καμμένος μέχρι πρότινος ήταν συγκυβερνήτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και υπουργός Εθνικής Άμυνας, μία θέση από την οποία...προμοτάριζε κι έδινε έργα σε εταιρεία του...Σωκράτη Κόκκαλη, ενώ ο Σωκράτης Κόκκαλης στηρίζει την κυβέρνηση του Παπαγγελόπουλου και μέχρι πριν από λίγες μέρες και του Καμμένου, οι οποίοι προσπαθούσαν παλαιότερα απεγνωσμένα να τον βάλουν στη φυλακή. Πώς στηρίζει ακριβώς τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή πλέον σκέτο ΣΥΡΙΖΑίους κυβερνητικούς ο Κόκκαλης; Με πολλούς τρόπους, ο κορυφαίος εκ των οποίων είναι η χρηματοδότηση του τηλεοπτικού σταθμού KONTRA CHANNEL, ο οποίος ανήκει στους...Κουρήδες, οι οποίοι μέσω της ''ΑΥΡΙΑΝΗΣ'' τον έβγαζαν παλαιότερα ''νονό της διαπλοκής και του τζόγου'' και προεξοφλούσαν τη φυλάκισή του. Πώς ξεπερνιούνται όλα τα παλιά μίση, μπροστά στο συμφέρον, ε; Αλήθεια, ποιος είναι πιο γελοίος από όλους τους παραπάνω; Ο Παπαγγελόπουλος, ο Καμμένος, οι Κουρήδες ή ο Κόκκαλης; Εγώ θα έλεγα ο Σωκράτης με διαφορά...