ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2012-2013 part 1


Tags: -

Το πρωτάθλημα τελείωσε την περασμένη εβδομάδα με τον Ολυμπιακό μας να γιορτάζει την τυπική στέψη του με μια εξαιρετική γιορτή στο φαληρικό στάδιο. Ας αρχίσουμε λοιπόν να κάνουμε μια ανασκόπηση της χρονιάς χωρίζοντάς την σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος θα ασχοληθούμε με την Ευρωπαϊκή πορεία της ομάδας, στο δεύτερο μέρος με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και στο τρίτο και τελευταίο μέρος με την πορεία και ελπίζουμε με την κατάκτηση του τροπαίου στο κύπελλο Ελλάδας.
Ένας δυνάστης βιαστής όπως είναι ο Ολυμπιακός μας για όλους τους εγχώριους ‘ανταγωνιστές΄ του, παίρνει σχεδόν μόνιμα το πρωτάθλημα στην χώρα του. Αυτό φυσικά έγινε και πέρυσι και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παίξουμε για άλλη μια φορά απ’ ευθείας στους ομίλους του CL. Η κλήρωση των ομίλων της διοργάνωσης στις 30-08-2012 στο Μονακό, μας έβγαλε αντιπάλους στο δεύτερο όμιλο της διοργάνωσης την Άρσεναλ από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, την Σάλκε από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και την Μονπελιέ από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας. Πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι ο Ολυμπιακός με την Ευρωπαϊκή του πορεία τα τελευταία χρόνια ήταν πρώτος από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, πράγμα που δείχνει αν μη τι άλλο μια σημαντική Ευρωπαϊκή πορεία και καταξίωση.
Μόλις έγινε η κλήρωση, αλλά και πολύ νωρίτερα κυρίως από την φυγή του Μιραλάς και μετά, όλες οι Κασσάνδρες στο διαδίκτυο σε κάτι απίθανα σάιτ που φιλοξενούν μόνο… αλήθειες, προέβλεπαν πεντάρες, τεσσάρες και τριάρες, αφού η ποδοσφαιρική τους λογική είναι ακριβώς αυτή του μέσου Έλληνα. Καταστροφολόγος στα δύσκολα και υπέρ του δέοντος αισιόδοξος στα φαινομενικά εύκολα. Από την άλλη είχαμε την ομάδα υπό τις οδηγίες του Ζαρντίμ, που δούλευε σκληρά και μεθοδικά χωρίς φαινομενικά να επηρεάζεται από τα κακώς κείμενα των οπαδών, αλλά και της διοίκησης. Των οπαδών με την διαρκή τους γκρίνια από Ιούνιο μήνα και την διοίκηση με τις αστοχίες της τόσο σε μεταγραφικά θέματα, όσο κυρίως σε επικοινωνιακά. Μπήκαμε λοιπόν σε έναν μαραθώνιο Ευρωπαϊκών παιχνιδιών με έναν κόσμο διχασμένο, με μια διοίκηση που στήριζε – δεν στήριζε τον προπονητή και με μια ομάδα υπερβολικά νέα, όχι τόσο ηλικιακά, όσο στα πρόσωπα που απάρτιζαν το ρόστερ και ειδικότερα την ενδεκάδα. Πρόσωπα που σε θέσεις κλειδιά δεν έκαναν καν προετοιμασία με την ομάδα. Ας δούμε λοιπόν λίγο την πορεία μας στους ομίλους και μετά θα κάνουμε μια σούμα και θα βάλουμε ένα πρόσημο στην χρονιά.
Την πρώτη αγωνιστική φιλοξενήσαμε την Σάλκε στον ναό. Το αποτέλεσμα ήταν ήττα για την ομάδα μας με 2-1 με γκολ των Howedes στο 41’ και ο Huntelaar στο 59΄, αφού είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Abdoun στο 58΄. Η εικόνα της ομάδας δεν ήταν καλή και ο αντίπαλος δεν σου έδωσε την εντύπωση ότι είχες πραγματικές ελπίδες να διεκδικήσεις κάτι καλό από αυτό παιχνίδι, παρ’ όλο που το δεύτερο γκολ της Σάλκε ήρθε ακριβώς με την σέντρα της ισοφάρισης μας. Αν δεν είχε μπει αυτό το γκολ, τότε μπορεί το τελικό σκορ να ήταν διαφορετικό, αλλά όχι και η γενικότερη εικόνα.
Την δεύτερη αγωνιστική πήγαμε Λονδίνο για την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Άρσεναλ. Το αποτέλεσμα ήταν πάλι ήττα με 3-1, αλλά σε αυτό το παιχνίδι η εικόνα μας ήταν πολύ διαφορετική από αυτή της πρεμιέρας με την Σάλκε.  Βρεθήκαμε πάλι πίσω στο σκορ στο 42΄από τον Gervinho, αλλά ευτυχήσαμε να ισοφαρίσουμε στο 45΄με τον Μήτρογλου. Στο δεύτερο ημίχρονο πιέσαμε, προσπαθήσαμε, αγωνιστήκαμε αρκετά, αλλά δεχτήκαμε ένα ηλίθιο γκολ στο δεκάλεπτο της αμυντικής τρικυμίας μας στο παιχνίδι στο 56΄με τον Podolski και στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού, όταν είχαμε βγει όλοι μπροστά για την ισοφάριση δεχτήκαμε και τρίτο γκολ στο 93΄από τον Ramsey. Το τελικό σκορ είναι απολύτως μαγική εικόνα. Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος της αντιπάλου του στο πρώτο ημίχρονο και τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο για κάνα 25λεπτο στο δεύτερο ημίχρονο. Πλήρωσε όμως το δεκάλεπτο 45-55, που δυστυχώς δείξαμε σημάδια πλήρους αμυντικής σύγχυσης.
Την τρίτη αγωνιστική των ομίλων είχαμε άλλο ένα εκτός έδρας παιχνίδι με την πρωταθλήτρια Γαλλίας Μονπελιέ. Το τελικό σκορ ήταν νίκη με 1-2 και μάλιστα με ανατροπή σκορ. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν στο 49΄με τον Charbonnier (το γκολ είναι εντελώς αντικανονικό αφού στο κοντρόλ της μπάλας, ο Γάλλος χρησιμοποιεί καθαρά το χέρι του) και ισοφαρίσαμε στο 73΄με τον Τοροσίδη. Η επικά ανατροπή ολοκληρώθηκε με το γκολ του Μήτρογλου στις καθυστερήσεις του αγώνα στο 91΄. Η συγκεκριμένη νίκη ήταν ακριβώς όπως η ιστορία και η ομάδα του Ολυμπιακού. ΜΑΓΚΙΚΗ. Η εμφάνιση ήταν ακριβώς αυτή που έπρεπε για τον συγκεκριμένο αγώνα. Δεν κινδυνεύσαμε σχεδόν καθόλου αμυντικά και όποτε μας δινόταν η ευκαιρία απειλούσαμε την εστία των Γάλλων. Η συγκεκριμένη νίκη έδωσε πίστωση χρόνου στον προπονητή αφού οργίαζαν οι φήμες ότι θα απολυθεί εάν δεν νικούσαμε, αλλά και ηρεμία σε όλη την ομάδα.
Την αμέσως επόμενη αγωνιστική, την τέταρτη της διοργάνωσης, υποδεχθήκαμε στον ναό την Μονπελιέ. Το παιχνίδι ήταν θριαμβευτικό για την ομάδα μας, αφού νικήσαμε με τελικό σκορ 3-1 την πρωταθλήτρια Γαλλίας, εξασφαλίζοντας κατά ένα μεγάλο ποσοστό την πρόκρισή μας σαν τρίτος του ομίλου, στην φάση των 32 του Europa League, αφού σε ενδεχόμενη ισοβαθμία θα είχαμε τους Γάλλους από κάτω. Ανοίξαμε το σκορ πολύ νωρίς, στο 4΄με τον Machado και ισοφαριστήκαμε με ανύπαρκτο πέναλτι του Belhanda sto 67΄. Την νίκη την πήραμε με δύο γκολ των Greko στο 80΄και του Μήτρογλου στο 82΄.
Την πέμπτη και προτελευταία αγωνιστική των ομίλων, πήγαμε στην Γερμανία για να αντιμετωπίσουμε την Σάλκε. Στο αποτέλεσμα αυτού του παιχνιδιού κρινόταν και το μέλλον μας στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού με θετικό αποτέλεσμα θα ήμασταν ζωντανοί στην διεκδίκηση των δύο πρώτων θέσεων του ομίλου, που οδηγούν στην φάση των 16 του CL. Δυστυχώς το αποτέλεσμα ήταν μια ήττα με 1-0. Μια ήττα που ήρθε με ένα πολύ μακρινό σουτ του Fuchs στο 77΄που αιφνιδίασε τον Κάρολ, αλλά ανταποκρίνεται στην εικόνα του παιχνιδιού. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η αντίπαλος ήταν καλύτερη από εμάς και δικαίως ζευγάρωσε τις νίκες της απέναντί μας στον όμιλο. Το κακό για εμάς είναι ότι δεχτήκαμε το γκολ, όταν δείχναμε ότι αρχίζουμε να ελέγχουμε το κέντρο και το παιχνίδι και βγαίναμε στην επίθεση ορθολογικά και με αξιώσεις. Μετά το παιχνίδι ήταν δεδομένο ότι συνεχίζαμε το ταξίδι στους ομίλους του Europa League.
Την τελευταία αγωνιστική των ομίλων υποδεχθήκαμε στον ναό, σε ένα αδιάφορο παιχνίδι για εμάς, την Άρσεναλ. Το τελικό σκορ του παιχνιδιού 2-1, ένα παιχνίδι που ήταν ένας θρίαμβος της ομάδας, αφού ήρθε μετά από ανατροπή του σκορ για ακόμα ένα παιχνίδι φέτος. Για την ιστορία το σκορ άνοιξε για την Άρσεναλ ο Rocisky στο 38΄, με τον Μανιάτη να απαντά στο 64΄και τον Μήτρογλου να ολοκληρώνει την ανατροπή στο 73΄. Ήταν ένα παιχνίδι που σταθήκαμε εξαιρετικά, απέναντι σε μια Άρσεναλ που δεν ήταν αδιάφορη. Απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν κατέβηκε με τα δεύτερα, όπως λέγανε όλοι οι ‘ειδήμονες’ πριν το παιχνίδι, βγάλαμε ψυχή, βάλαμε ωραία γκολ, ειδικά του Μήτρογλου και γενικότερα η ομάδα ικανοποίησε όλους μας στην κερκίδα.
Είναι ώρα να κάνουμε έναν απολογισμό για την πορεία μας στο CL φέτος. Μαζέψαμε 9 βαθμούς (τρεις νίκες), με συντελεστή γκολ 9-9. Πετύχαμε ένα καρυδάτο διπλό μέσα στην έδρα της περυσινής πρωταθλήτριας Γαλλίας, ζευγαρώσαμε τις νίκες απέναντί της, κάτι που ήταν το ζητούμενο από την ημέρα της κλήρωσης ακόμα, για να έχουμε ελπίδες πρόκρισης σε επόμενη φάση Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Νικήσαμε την Άρσεναλ που είχε κίνητρο στο τελευταίο παιχνίδι, άρα ήταν ένα επίτευμα κι αυτό. Σε τέσσερα παιχνίδια της διοργάνωσης δεχθήκαμε πρώτοι γκολ σε χρονικό σημείο που τσάκισε και την ψυχολογία μας. Δεχθήκαμε τέσσερα γκολ σε τέσσερα παιχνίδια από το διάστημα (38 – 49)΄. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι το επίπεδο διαιτησίας, ειδικά στα παιχνίδια με τους Γάλλους ήταν τραγικό. Σε επίπεδο στατιστικής κινηθήκαμε σε περυσινά επίπεδα, μιας χρονιάς δηλαδή που έχει οριοθετηθεί σαν ορόσημο στην ιστορία της ομάδας μας. Η τελική πρόκριση στην φάση των 32 του Europa League σαφώς και κάνει την χρονιά στην Ευρώπη επιτυχημένη, γιατί αυτός ήταν εξάλλου και ένας από τους δύο φετινούς Ευρωπαϊκούς στόχους της ομάδας.
Συνεχίζοντας την ανασκόπηση της Ευρωπαϊκής μας χρονιάς, φτάνουμε στις 20-12-2012, που έγινε η κλήρωση για τους 32 του Europa League. Η κληρωτίδα μας έφερε αντίπαλο την Ισπανική Λεβάντε, με το πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας και τον επαναληπτικό στο Γ. Καραϊσκάκης. Στην πορεία μέχρι το πρώτο σκέλος των αναμετρήσεων με τους Ισπανούς είχαμε σημαντικές εξελίξεις στην ομάδα, με την σπουδαιότερη την αλλαγή προπονητή. Ο Ζαρντίμ έφυγε σαν αποτυχημένος (!!!) μετά το παιχνίδι για το κύπελλο Ελλάδας με την Καβάλα στις 16-01-2013. Αρχικά υπηρεσιακός προπονητής ανέλαβε ο Νικοπολίδης, στην συνέχεια ο πρόεδρος συμφώνησε με τον Μίτσελ να αναλάβει τις τύχες της ομάδας. Άρα επίσημα μια εβδομάδα πριν την πρώτη αναμέτρηση με την Λεβάντε, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο Ισπανός. Με παρουσία μόλις ενός παιχνιδιού στο πάγκο της ομάδας (αυτό με τον Αστέρα στην Τρίπολη), έφτασε το παιχνίδι στην Ισπανία.
Το παιχνίδι με την Λεβάντε πήρε πολύ άσχημη τροπή για την ομάδα και τελικά έχασε 3-0. Τα γκολ ο Rios στο 10΄, ο Barkero στο 40΄ύστερα από ανύπαρκτο πέναλτι και ανύπαρκτη αποβολή του Αμπντούν και ο Martins στο 56΄. Μέχρι την ανύπαρκτη αποβολή η ομάδα δεν ήταν καλή, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί και δικαιολογία στην μάνα του Πλατινί για να μας σφάξει στο γόνατο χωρίς αναισθητικό. Αυτό το διαιτητικό αίσχος και έκτρωμα που είδαμε σε αυτό το παιχνίδι θα μας κυνηγάει για πολλά χρόνια ακόμα, μιας και θεωρώ ότι ήταν το μεγαλύτερο χειρουργείο στα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον. Παρ’ όλα αυτά είχαμε στο τέλος του παιχνιδιού ευκαιρίες να μειώσιυμε το σκορ και φυσικά να ξαναμπούμε ουσιαστικά σο παιχνίδι της πρόκρισης. Οι ελπίδες πια πρόκρισης σε βάρος των Ισπανών μετά το παιχνίδι ήταν ελάχιστες, αλλά το μεγαλείο του Θρύλου μας επέτρεπε να αισιοδοξούμε για τον επαναληπτικό.
Έρχεται η ώρα του επαναληπτικού και δυστυχώς η εικόνα ήταν χειρότερη από αυτή του πρώτου αγώνα, έως το 30΄ που μπορεί κάποιος να πει ότι εξάγονται συμπεράσματα από τον αγώνα στην Ισπανία. Η τελική ήττα με 0-1 είναι μάλλον αδιάφορη για τους περισσότερους οπαδούς μας, αφού ποτέ δεν μπήκαμε στο πνεύμα και την σημασία του παιχνιδιού. Ποτέ δεν βρεθήκαμε σε θέση να διεκδικήσουμε την πρόκριση από τον αντίπαλό μας, με βάση την αγωνιστική μας εικόνα. Οι ευθύνες του προπονητή μεγάλες, όπως όμως και των παικτών γι αυτή την κακή εικόνα στα δύο αυτά Ευρωπαϊκά παιχνίδια. Η ίδια ομάδα που στάθηκε ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΑ στο CL, αποκλείστηκε με κάτω τα χέρια από μια ομάδα που σαφώς ήταν υποδεέστερη των αντιπάλων μας στους ομίλους της πρώτης εν τάξη διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη.
Η γενικότερη γεύση που αφήνει η Ευρωπαϊκή μας χρονιά είναι μεν γλυκόπικρη, αλλά δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί πετυχημένη. Συνεχίσαμε στην Ευρώπη μετά τους ομίλους του CL και μόνο αυτό για μένα ήταν πρακτικά το ζητούμενο για φέτος, γι’ αυτή την νέα ομάδα με τον νέο προπονητή. Η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική στα παιχνίδια με την Λεβάντε, αλλά αυτό μπορεί να αποτελέσει και ένα πρώτης τάξεως μάθημα για το μέλλον για όλους. Γενικότερα η αίσθηση που μου βγάζει η ομάδα στα παιχνίδια με τους Ισπανούς είναι ότι θυσίασε την Ευρωπαϊκή της συνέχεια για το χτίσιμο της ομάδας του χρόνου. Έγιναν πολλά λάθη (στα δικά μου μάτια) από την διοίκηση, λάθη που αφορούν κυρίως τον σχεδιασμό της ομάδας, λάθη που στοίχισαν στην Ευρωπαϊκή πορεία μας κυρίως μετά τους ομίλους. Αυτά βέβαια που αφορούν την γενικότερη κριτική προς την διοίκηση, τους παίκτες και τον προπονητή θα τα εντάξουμε και θα τα εξετάσουμε στον απολογισμό του πρωταθλήματος, που εκεί αν θέλετε φάνηκαν πιο έντονα λόγω του μεγαλύτερου αριθμού αγώνων.
Προσεχώς το part 2…
 
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
 
ΥΣΤ 1. London calling εεεε??? Καλά σας τα είπε ο ΓΙΓΑΣ Στηβ εχθές. Με 53 πόντους επίθεση χάνεις και από γυναικεία ομάδα μπάσκετ…
ΥΣΤ 2. Παιδιά γερά σήμερα. Το γήπεδο θα είναι καμίνι κάντε κι εσείς την δική σας δουλειά για να τελειώνουμε όμορφα κι ωραία.
 

Σχόλια

Εικόνα savvas gridlock

Η διοίκηση επέλεξε να θυσιάσει το κυνήγι της διάκρισης στο φετινό Γιουρόπα, ''κόβοντας δρόμο'' για του χρόνου. Με το σκεπτικό ''αν πάμε πάλι με νέο προπονητή, θα ξεκινήσουμε στραβά στους ομίλους, όπως συμβαίνει δυο χρόνια σερί, άρα ας τον πάρουμε από τώρα, να έχει 6 μήνες δουλειάς στην ομάδα, να μάθει τα κατατόπια και του χρόνου να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα έξω'', απολύθηκε ο Ζαρντίμ και ήρθε ο Μίτσελ. Αυτό μας στοίχισε με τη Λεβάντε, όχι στον αποκλεισμό τόσο -θα ερχόταν όπως και να'χει με τέτοια διαιτησία στο πρώτο ματς-, αλλά στην εικόνα μας, στο πώς ήρθε αυτός ο αποκλεισμός. Δεν αλλάζεις νοοτροπία σε μια ομάδα Γενάρη μήνα, θα το πληρώσεις στο υψηλό επίπεδο και το ήξεραν στη διοίκηση, άρα πήραν το ρίσκο συνειδητά. Το σκεπτικό της διοίκησης είναι σεβαστό και υπάρχει μια ποδοσφαιρική λογική από πίσω, η οποία όμως προυποθέτει πως ο Ζαρντίμ δεν κάνει και έπρεπε να φύγει, άρα ας το πάμε πιο γρήγορα και ας τον διώξουμε το νωρίτερο δυνατό. Το γιατί κρίθηκε πως δεν μας κάνει ο Ζαρντίμ, δεν το ξέρω ή έτσι θέλω να λέω, για να μην σαλτάρω. Το ''έπαιζε αμυντικά'' και ''θα μας άλλαζε το DNA'', δεν το σχολιάζω γιατί δεν θέλω να βρίσω. Εφόσον όμως ένας προπονητής που αποτέλεσε επιλογή της διοίκησης κρίθηκε ασύμβατος με τη φιλοσοφία μας, χρεώνεται ως αποτυχημένη επιλογή της διοίκησης. Με το δικό της σκεπτικό. Γιατί με το δικό μου, ήταν αστείο το ότι απομακρύνθηκε. Αν φέρνεις έναν προπονητή και σε 6 μήνες τον απολύεις, επειδή ''παίζουμε όπως ο βάζελος του Μαρκαριάν'', που μας έγραφε και ο Παντελής, έκανες λάθος εξ αρχής που μας τον έφερες. Όπως και να'χει, το ζουμί είναι πως από όποια πλευρά κι αν το πιάσουμε, στην Ευρώπη φέτος, που είναι και το θέμα με το οποίο καταπιάστηκες, η διοίκηση απέτυχε, γιατί ούτε στους 16 προκριθήκαμε -αυτό θα ήταν το βήμα παραπάνω σε σχέση με πέρυσι στο συγκεκριμένο όμιλο-, αλλά και το Γιουρόπα το παρατήσαμε. Το αν αυτή η αποτυχία ήταν αναγκαίο κακό για κάτι καλύτερο του χρόνου, θα το δούμε το Δεκέμβριο, πρώτα ο Θεός, καλά να είμαστε. Την φετινή όμως αποτυχία έξω την χρεώνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ο πρόεδρος. Αν του χρόνου η ομάδα που θα χτίσει ο Μίτσελ δείξει μια καλή εικόνα στους ομίλους -δεν είναι στο χέρι μας να περάσουμε στους 16, εξαρτάται από την κλήρωση, αλλά αν έχουμε ίδιας δυσκολίας με τη φετινή κλήρωση, πρέπει να προκριθούμε-, θα πούμε ότι τελικά δικαιώθηκε για όσα έκανε φέτος ο Μαρινάκης. Τώρα που μιλάμε, κρίνουμε με όσα ήδη έχουν γίνει και δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο από τα παραπάνω.

Εικόνα indian

Σάββα διαφωνούμε στο ότι η χρονιά κρίνεται αποτυχημένη γιατί δεν προκριθήκαμε στους 16 το cl...εμένα αυτός ο στόχος στην τελική δε μου λέει και τπτ...προφανώς και όλα είναι σχετικά, παίζει ρόλο η κλήρωση, η τύχη, η διαιτησία, η καλή-κακή βραδιά, το να παίξεις μπαλάρα και να μην προκριθείς ή το να είσαι ρεχάγκελ 2004 και να το πάρεις...η ομάδα εξάλλου ήταν καινούργια από τη μια και άτυχη λόγω πρώτου παιχνιδιού από την άλλη...έκανε 3 νίκες...ομάδες με λιγότερους βαθμούς περνάνε στην επόμενη φάση...αλήθεια θεωρείται ότι αν περνούσαμε στους 16, θα κρατούσε το Ζαρντίμ???για την ομάδα θεωρώ τη χρονιά καλή στην Ευρώπη, για τη διοίκηση κακή...αντιφατικό ε?...αν με ρωτάτε σαν γαύρο θα σας πω ότι θέλω και να παίζω μπάλα και να προχωράω...και θέλω να βλέπω στην ομάδα παίκτες μπολιασμένους στο τί είναι Πειραιάς και Ολυμπιακός...το έχω ξαναπεί εδώ μέσα, μετά το Θρύλο μου, επειδή γουστάρω και το άθλημα βρε αδερφέ και την κουλτούρα του, έχω 2 μεγάλες συμπάθειες από το εξωτερικό και πολλές μικρότερες...οι 2 μεγάλες είναι η Φιορεντίνα και η Αθλέτικ Μπιλμπάο, είμαι μέλος και των 2 και αρκετά μέσα στα πράγματα...όπως αναφέρει και ο Σάββας, γιατί να μην ακολουθήσουμε τα μοντέλο Μπιλμπάο???διαφορετικά τα οικονομικά μεγέθη προφανώς και η Αθλέτικ έχει από πίσω της την πιο πλούσια επαρχία της Ισπανίας...αλλά το μοντέλο της από την άλλη την την περιορίζει στο να χρησιμοποιεί μόνο ποδοσφαιριστές που έχουν μάθει μπάλα στη Βασκονία και μπολιάζονται με την κουλτούρα της( και όχι όπως λανθασμένα θεωρούν μερικοί μόνο Βάσκους...ο Ερνέστο δεν είναι Βάσκος...στην ακαδημία της έχει παιδιά από την Αφρική...)...το τρελό μου όνειρο λοιπόν είναι να δω το ΘΡΥΛΟ με παιδιά από τις ακαδημίες, Γαύρους...να παίζει μπαλάρα και η πρόκριση στους 16 κάθε διοργάνωσης να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση...και να είναι ανεξάρτητος από τις ορέξεις κάθε μεγαλοεπιχειρηματία...να δω το ΘΡΥΛΟ, Σέλτικ του '67 που κατέκτησε το Πρωταθλητριών με παίκτες γεννημένους σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τη Γλασκώβη...θα ζω θα ζω με ένα όνειρο τρελό λοιπόν...και γυρνώντας στην αρχική διαφωνία μας, αποτυχία του προέδρου ναι, καλή όμως η εικόνα της ομάδας στην Ευρώπη θεωρώ...

Εικόνα savvas gridlock

Σε αυτόν τον όμιλο μπορούσαμε να προκριθούμε στους 16. Το ότι μείναμε όξω με 9 ποντάκια, μετριάζει την αποτυχία. Μερικώς αποτυχημένη να πούμε λοιπόν? Μια απ'τα ίδγια? Κάπως έτσι. Φυσικά και οι 16 δεν είναι αυτοσκοπός. Για'μένα πέρυσι είχαμε την καλύτερη παρουσία ελληνικής ομάας στο θεσμό και μείναμε έξω. Την μπάλα που παίξαμε πέρυσι, δεν την έπαιξε καμία ελληνική ομάδα, ποτέ των ποτών, στην Ευρώπη. Πρώτα και κύρια μετράει η εικόνα και μετά το αποτέλεζμα, αφού αυτό εξαρτάται κι από τον αντίπαλο, ειδικά έξω που αντιμετωπίζεις ομάδες με πολλαπλάσια μπάτζετ και παραστάσεις σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από τα πρωταθλήματα των χωρών τους. Και ναι, πιστεύω πως αν περνάγαμε στους 16, θα τον κράταγε το Ζαρντίμ ο Μαρινάκης. Δεν θα γινόταν με την καμία να δικαιολογήσει μετά την απόλυσή του.

Εικόνα indian

100% μαζί σου σε ό,τι αφορά το περσινό

Εικόνα dono

Σάββα δεν συμφωνώ ότι το φετινό ζητούμενο από την ομάδα ήταν να προκριθεί στους 16 του CL. Θα ήταν σαφώς αυτός ο στόχος ΑΝ είχε κρατηθεί ο ίδιος προπονητής και ο ίδιος κορμός παικτών. Πρόσεξε, δεν μιλάω αν ο φετινός κορμός και προπονητής ήταν καλύτερος ή χειρότερος (θα προσπαθήσω να το αναλύσω στο part 2), αλλά μια νέα ομάδα, με έναν νέο προπονητή πως είναι δυνατόν να έχει στόχο υψηλότερο απ' ότι η περυσινή ομάδα που ήταν ήδη δουλεμένη για δύο χρόνια από τον ίδιο προπονητή και με ένα πάνω κάτω ίδιο κορμό? Γι' αυτό λέω ότι από την στιγμή που προκρίθηκες φέτος, έστω και στο Europa League, είναι σαφώς μια επιτυχία.
Φυσικά την απόφαση για 'χαλάρωση' του Ευρωπαϊκού ονείρου (το λέω κομψά) είναι αποκλειστικά ευθύνη του πρόεδρου, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε συλλογιστική επισκεπτών rednews (δεν αναφέρομαι φυσικά σε εσένα). Αν ο προπονητής ήταν ακατάλληλος και μη συμβατός με το γαύρικο dna (γελάν τα σκυλια) έπρεπε όντως να αντικατασταθεί με την ευθύνη της αρχικής επιλογής να βαραίνει τον πρόεδρο. Από την στιγμή που ο 'αμυντικός' προπονητής πήγε σπίτι του και επιλέγεις ένα άκρως 'επιθετικό' προπονητή και η εικόνα σου είναι χειρότερη, τότε δεν μπορεί να φταίει πάλι ο πρόεδρος. Μάλλον φταίει η αντίληψή και η γνώσεις σου για το ποδόσφαιρο.
Υπάρχουν άπειρα θεωρητικά σενάρια για να συζητάμε επί ημέρες. Για πχ αν του χρόνου παίζεις καλή μπαλίτσα αλλά δεν προχωρήσεις ούτε στο Europa League είσαι ευχαριστημένος? Τα ερωτήματα είναι ρητορικά και δεν τα προσωποποιώ σε εσένα.

Εικόνα savvas gridlock

Όταν διώχνεις προπονητή 15 μέρες πριν τα ματς με τη Λεβάντε και φέρνεις έναν καινούριο στην ομάδα, από άλλη χώρα, με άλλη νοοτροπία από αυτήν του προκατόχου σου, στην Ευρώπη θα φας τα μούτρα σου. Αυτό λέει η ποδοσφαιρική λογική. Το ότι η εικόνα σου θα ήταν χειρότερη, άμεσα, μέχρι να εμπεδωθεί η διαφορετική φιλοσοφία, το ήξερες. Δεν γίνεται να γυρίσεις ένα κουμπί και να αρχίσεις να παίζεις από τη μία μέρα στην άλλη αλλιώτικα. Όταν το ζητάς λοιπόν αυτό λίγο πριν τα ματς με τη Λεβάντε, ο αποκλεισμός από τη Λεβάντε περνάει σε εσένα που το ζητάς, όχι στον προπονητή που ήρθε. Αυτός δεν ξέρει τίποτε, δεν έκανε προετοιμασία, δεν διάλεξε το ρόστερ, ήρθε για να μάθει ώστε του χρόνου να είναι έτοιμος. Ούτε φυσικά φταίει το ρόστερ. Το ρόστερ αυτό κόντραρε στα ίσια την Άρσεναλ μέσα στο Λονδίνο και κέρδισε μέσα-έξω την πρωταθλήτρια Γαλλίας, με 5 γκολ συνολικά σε δύο παιχνίδια. Λίγους μήνες πριν τη Λεβάντε αυτά. Ήταν καλύτερη ομάδα η Λεβάντε από τις παραπάνω? Μήπως δεν μπορούσαμε έστω να την κοντράρουμε? Δεν λέω να την αποκλείσουμε, να την κοντράρουμε λέω. Ο παραλογισμός ''θέλω παικταράδες για να κερδάω τη Λεβάντε'', ας σταματήσει. Με τον Ελ Ζαρ, το Βύντρα και το Σιμάο παίζει η Λεβάντε. Το μισό μας μπάτζετ έχει η Λεβάντε. Αν λοιπόν δεν φταίει ο νέος προπονητής, αφού δεν ξέρει, ούτε το ρόστερ, αφού με καλύτερες ομάδες φέτο στάθηκε μια χαρά, ποιος φταίει? Ο Χατζηπετρής, που λέγανε και οι λαγοί? Για τον τρόπο που ήρθε ο αποκλεισμός από τη Λεβάντε, φταίει λοιπόν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ο Μαρινάκης.

Εικόνα clark gheibol

δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι αν έδιωχνε το Μίτσελ κι έφερνε το Ζαρντίμ, ο Ζαρντίμ θα προσπαθούσε να εμφυσήσει τη γκαινούρια φιλοσοφία πριν το ευρωπαϊκό ματς; Η λογική λέει ότι στα σοβαρά παιχνίδγια πας στη μπεπατημένη. Εγώ μάλιστα θεωρούσα δεδομένο ότι θα γίνει αυτό, άσχετο που η πραγματικότητα με διέψευσε
Φταίει ο Πρόεδρος, φταίει και ο Προπονητής, ο καθένας συνέβαλε με το ντρόπο του στην ήττα. Δεν μπορείς σίγουρα να του καταλογίσεις τον αποκλειζμό, αλλά θα μπορείς του χρόνου να του προσάψεις ένα σωρό έτσι και πατώσουμε στην Ευρώπη, μιας και έχει δοκιμαζμένο το ρόστερ σε δυνατούς αγώνες ήδη από το Φλεβάρη- Μάρτη

Εικόνα savvas gridlock

Μα ο προπονητής απελάθηκε όχι επειδής ήταν αποτυχημένος και δεν έφερνε τα αποτελέζματα, αλλά επειδής δεν τα έφερνε σε συνδυασμό με πίεση ψηλά. Αποτελέζματα είχαμε, πίεση ψηλά δεν είχαμε. Ε, ο νέος προπονητής, για να μην απελαθεί, θα αρχινίσει τη μπίεση ψηλά από το πρώτο ματς. Δεν είναι κορόιδο. Και ναι, πιστεύω ότι αν ο Μίτσελ του χρόνου απελαθεί το Γενάρη, επειδής ο Μαρινάκης αποφασίσει πως δεν μας κάνει η πίεση ψηλά και θέμε εκμετάλλευση κενών χώρων στη γκόντρα -λέμε τώρα, υποθετικά, δεν παίζει αυτό-, ο Ζαρντίμ που θα τον αντικαταστήσει θα αρχινίσει το μάζεμα πίσω και το άπλωμα μπροστά. Με τη μία.

Εικόνα clark gheibol

ετοιμάσου για μεγάλες στιγμές του χρόνου. Εγώ τα είπα του Σάββα, κάνω και το σταυρό μου να μας σώσει ο Άη Μπόατες

Εικόνα savvas gridlock

Ο Μίτσελ δεν είναι ο προπονητής που θα πάει να απλωθεί στο χορτάρι απέναντι σε ανώτερο ποιοτικά αντίπαλο. Τον έχεις παρεξηγήσει. Ούτε η Χετάφε, ούτε και η Σεβίλλη επί των ημερών του παίζανε έτσι. Βάζει πολλή τακτική στις ομάδες του. Με Μπόατενγκ -αν είναι ΟΚ-, Μανιάτη και Φουστέρ άξονα, μπορεί να χάνεις από πολλούς στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν πολλοί να σε ξεφτιλίσουν? Αυτό δεν εννοείς με το ''μεγάλες στιγμές''? Καμιά τεσσαρο-πεντάρα που φοβάσαι ότι α μάσουμε. Σωστά? Εγώ λέω όχι, δεν υπάρχουν πολλοί να μας κάνουν ρόμπα με τέτοιους παίκτες στο κέντρο.

Εικόνα clark gheibol

Θα το δούμε. Αν φάω 4-5 τεμάχια από Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Ρεάλ, Γιούβε κλπ, είναι και κάπως αναμενόμενο. Αλλά αν τα φάω από καμιά Γκέτεμποργκ ή Μπάτε Μπορίσοφ θα σπαστώ φίλε. Όπως και νά 'χει Γαύρος ρε, πίσω όλοι πουτάνες, όταν κατεβαίνει στο γήπεδο η ριγωτή, σηκώνεται η ψωλή του Έφηβου

Εικόνα savvas gridlock

Η Γιουβέντους θα'ναι ένα ωραίο, εμφατικό διπλό του χρόνου για τον Θρύλο.

Εικόνα clark gheibol

όπως αντιλαμβάνεσαι δε με χαλάει καθόλου. Αλλά δεν έχω τέτχοια απαίτηση. Έχω όμως απαίτηση να μη χάσουμε από αντίστοιχες ομάδες που είχαμε φέτος στον όμιλο, τύπου Μονπελιέ

Εικόνα indian

σ' ευχαριστώ φίλε dono, όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά ένιωθα τρομερή μοναξιά κάτι μήνες τώρα που λέω ότι είμαι ικανοποιημένος από την ευρωπαική πορεία και εικόνα της ομάδας και ότι σταθήκαμε αξιοπρεπέστατα...δυστυχώς όπως και την προηγούμενη σεζόν έτσι και αυτήν, πληρώσαμε την ανυπαρξία οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου...το πρώτο παιχνίδι της σεζόν, μέσα στην έδρα μας, με ομάδα με την οποία θα κοντραριζόσουν για 2η-3η θέση...και πας χωρίς επίσημα παιχνίδια στα πόδια σου...9 βαθμοί, 3 νίκες στους ομίλους είναι τεράστιο γεγονός μάγκες...και η εικόνα της ομάδας ήταν καλή...στα επόμενα 5 παιχνίδια, έβλεπες ένα πλάνο, ένα σχέδιο στο χορτάρι βρε αδερφέ...παιχνίδια σαν αυτό στο Λονδίνο, εμένα μου κάνουν καλό στην ψυχή και θεωρώ ότι ανεβάζουν την ομάδα επίπεδο στο θυμικό του Ευρωπαίου οπαδού, παρά την ήττα...επίσης, ταυτόχρονα με τα ματς του τσάμπιονς λιγκ, είχες και τα παιχνίδια στο πρωτάθλημα, μην το ξεχνάμε...και εδω είδαμε μια πολύ καλή διαχείριση από τον Προπονητή που διώξαμε σαν αποτυχημένο...θα αφήσω όμως τα του πρωταθλήματος για προσεχώς...είμαι 1000% πεπεισμένος, αν και δε θα αποδειχθεί ποτέ αν επαληθευόμουν ή όχι, ότι με Ζαρντίμ στον πάγκο, θα περνούσαμε τόσο τη Λεβάντε όσο και τη Ρούμπιν που πέρασε την Ατλέτικο...τέλοσπαντων, αυτά είναι ψιλά γράμματα προφανώς

υγ. Londinium ερχόμαστε!

υγ. ΘΡΥΛΕ ΘΕΕ ΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ ΜΟΥ

Εικόνα clark gheibol

Είχαμε φάει πολύ κράξιμο τότε, μας έλεγαν αγαπητικούς του Ζαρντίμ όταν μας φάνηκε ανόητη η απομάκρυνσή του με δεδομένη τη συγκομιδή, την εικόνα της ομάδας στα ευρωπαϊκά παιχνίδγια, τη γκαθιέρωση νέων ποδοσφαιριστών στην εντεκάδα, τη βαθμολογική διαφορά, το αήττητο κλπ. Μετά, αυτό που ακολούθησε ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.
Το θέμα ήταν: θυσιάζεις ρε φίλε μια ολόκληρη ευρωπαϊκή σεζόν, έστω και για να φέρεις κάποιον καλύτερο; Ή, ακόμα ακόμα, αυτός ο καλύτερος δεν μπορεί να μείνει στη μπεπατημένη στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και να κάνει τις δοκιμές του στην Ελλάδα ή πρέπει να πχιάσει σφυρί και καλέμι και να ξεμοντάρει την ομάδα για να τη χτίσει από την αρχή με το που πάτησε το ποδάρι του; Τέλος πάντων αυτό έγινε και τώρα δεν αλλάζει, απλά μου φάνηκε πολύ μεγαλόπνοο το σχέδιο. Λέω "ρε αδερφέ, πολύ λαρτζ γίναμε, πετάμε ευρωπαϊκές σεζόν για να δοκιμάσει ο άλλος το ρόστερ του για να είναι έτοιμος για του χρόνου". Μακάρι για τον Αφράτο να του βγει ο Σολάριουμ γιατί δεν τονε βλέπω καλά με τους μαλάκες που έχουμε στην εξέδρα έτσι και πάει ο άλλος και εισπράξει από κάθε πικραμένο, που μεταξύ μας, πολύ το φοβούμαι.

Εικόνα savvas gridlock

Έχεις αμφιβολίες και ενστάσεις επειδής δεν εμπιστεύεσαι το Μίτσελ. Μπορεί και να'χεις δίκιο, κανείς δεν ξέρει, αλλά εγώ σου λέω τώρα περίμενε και θα δούμε αν κάνει. Σε αυτήν τη φάση, με όσα τώρα ξέρουμε για δαύτονε και βλέπουμε από τη δουλειά του, εγώ τον εμπιστεύομαι πλήρως. Με όσα μαθαίνω να κάνει και να λέει, αξίζει να επενδύσουμε απάνω του. Αν μας βγει τζούφιος, α τονε διώξουμε.

Εικόνα clark gheibol

έτσι ακριβώς όπως το λες είναι, ποτέ δεν το έκρυψα. Ό,τι έχω δει μέχρι τώρα από το Μίτσελ είναι αντίθετο σε βασικές αρχές ποδοσφαιρικής λογικής, έτσι όπως έχω διδαχτεί εγώ. Εγώ ασπούμε ξέρω ότι πρέπει καταρχάς να επιδιώκεις το αποτέλεζμα. Αυτό το "δε με νοιάζει το αποτέλεζμα, εγώ θέλω να χτίσω" μου φαίνεται μπαρούφα ολκής. Δε σου είπε κανένας να μη χτίσεις, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μείνουμε και στους στόχους. Δηλαδής, να το πω αλλιώς, άμα πχ του χρόνου χάσω το πρωτάθλημα, αλλά ρίξω 4 στο βάζελο με μπαλάρα, εγώ θα τη θεωρήσω πλήρως αποτυχημένη τη σεζόν, δε μπα να μου λες εσύ ότι χτίζεις; Εγώ θα λέω ότι γκρεμίζεις.
Τόσες δοκιμές στην εντεκάδα που έκανε ο Σολάριος δεν έκαναν οι άλλοι το καλοκαίρι στα οικογενειακά διπλά. Εύχομαι από καρδγιάς να διαψευστώ, εγώ το εισιτήρια μάλλον θα το ανανεώσω αν μου το επιτρέπουν τα οικονομικά, ο κοντός θέλει να πάμε κάτω να μυρίζουμε γρασίδι. Φοβάμαι μη μυρίζουμε το σκατό στη γκάλτσα από την άλλη και μάλλον θα μείνουμε στις θέσειζ μας...

Εικόνα savvas gridlock

Το αποτέλεζμα το είχες και έδιωξες αυτόν που σου το έδινε, γιατί δεν σου έφτανε. Άρα ο νέος θα ψάξει κάτι άλλο, εφόσον δεν χάνει το πρωτάθλημα με την καμία και τον παίρνει να πειραματιστεί όσο θέλει. Σωστά? Θα κοιτάξει να περάσει τη νοοτροπία του αμέσως, ώστε να εμπεδωθεί γλήγορα και του χρόνου η ομάδα να είναι ήδη δουλεμένη, κάπως, πάνω στα νέα στάνταρ. Αν δεν συμβιβάζεσαι με αυτό, μην κατηγοράς το Μίτσελ, αλλά το Μαρινάκη. Αυτός το έκανε. Μόνος του.

Εικόνα dono

Ανέλαβε μια εβδομάδα πριν το πάιχνίδι στην Ισπανία. Θα μπορούσε το ξεσκαρτάρισμα να το κάνει μετά την Λεβάντε, τόσο απλά.
Τον πρόεδρο τον είδα πολύ αποφασισμένο για τον Μίτσελο και αν ισχύουν αυτά και δεν είναι για τα μάτια του κόσμου, τότε πραγματικά αισιοδοξώ...

Εικόνα dono

Επίσης για το θυμικό του γάυρου είναι πολύ σημαντικό ότι έκανες τρεις ανατροπές, δύο με την Μονπελιέ και μια με την Άρσεναλ, επίσης σε αρκετά παιχνίδια έσκασες τον αντίπαλο και είσουν άρχοντας μετά το 70΄, πράγμα που σημαίνει ότι είχες δουλέψει πολύ και καλά σε θέματα φυσικής κατάστασης και τακτικής.
Ο φάκελος προπονητής θα ανοίξει αναλυτικότατα στην ανασκόπηση του πρωταθλήματος. Είχε ήδη αρχίσει στην αντίστοιχη ανασκόπηση του πρώτου γύρου http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/130108/entyposeis-gia-proto-...
Και εγώ είμαι της άποψης ότι με τον Ζ προπονητή θα είχαμε σαφώς τον πρώτο λόγο στις αναμετρήσεις με την Λεβάντε τουλάχιστον.