''ΑΛΛΟ ΠΑΟ, ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ''



Για να τιμήσουμε την μνήμη της επετείου του Χουντέμπλευ, αφιερώνουμε άλλη μία ανάρτηση, από φαινομενικά άσχετη με το χώρο του ποδοσφαίρου αφετηρία. Μεταφερόμαστε στον ταραγμένο Νοέμβριο του 1973, λίγες μέρες πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 1973, στο Α' Νεκροταφείο θα τελεστεί το μνημόσυνο του θανάτου του ''Γέρου της Δημοκρατίας'' Γεωργίου Παπανδρέου, που πέθανε το Νοέμβριο του 1968. Πλήθος κόσμου θα μετατρέψει τη συγκεκριμένη ημέρα μνήμης σε μαζική αντιχουντική διαδήλωση. Το αποτέλεσμα θα είναι οι μπάτσοι να αρχίσουν να βαράνε στο ψαχνό και να ανοίξουν μέχρι και πυρ, με τους ''φιλήσυχους''-''αγανακτισμένους'' νοικοκυραίους πολίτες=θαυμαστές-ευνοούμενους των Απριλιανών να καμαρώνουν ''για το πώς επιβάλλεται η τάξις εις την Επανάστασιν''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 5-11-1973
 

 

 

 

 
Το 1973 ήταν μία χρονιά που ο Παπαδόπουλος είχε παραχωρήσει κάποιες ελευθερίες στο λαό, γι'αυτό και τα παραπάνω γράφονταν στον Τύπο (και δεν θα αναλύσουμε το γιατί και πώς έγινε αυτό, αφού εδώ μιλάμε για τον Θρύλο και δεν κάνουμε πολιτικές αναλύσεις. Πλάκα πάντως θα'χε να το πιστώσουν στα θετικά του Παπαδόπουλου και αυτό ορισμένοι σύγχρονοι απολογητές της χούντας, που ολοένα και αυξάνονται...). Η λογοκρισία είχε υποχωρήσει κάπως -φυσικά δεν είχε εξαλειφθεί, για ''Επαναστάτες'' μιλάμε που θεωρούν ''κουμουνιστάς'' όσους διαφωνούν μαζί τους-, αρκετοί πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίσθηκαν και οι φοιτητές πέτυχαν να αυτονομηθούν σε κάποιο βαθμό από τον έλεγχο των Απριλιανών. Μιλάμε όμως για χούντα. Σε χουντικό καθεστώς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να αμφισβητείς τους ''κυβερνώντες''. Έτσι, θα συλληφθούν 17 διαδηλωτές, επειδή φώναζαν συνθήματα εναντίον του Παπαδόπουλου και της χούντας και υπέρ της δημοκρατίας.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 6-11-1973
 

 
Αν αυτά συνέβαιναν μέχρι και το 1972, δεν θα μαθαίναμε καν την τύχη των συλληφθέντων, αφού θα ήταν περιττό να ασχοληθεί κανείς με δαύτους. Θα ξέραμε πως θα έπαιρναν τον δρόμο για τη Μακρόνησο και θα τελείωνε εκεί η ιστορία. Είπαμε όμως, το 1973 υπήρχαν κάποιες ελευθερίες στο λαό. Έτσι, οι 17 συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε δίκη και υπέρ τους έσπευσαν να καταθέσουν αρκετοί γνωστοί πολιτικοί, με ξεκάθαρα αντιχουντικά αισθήματα. Τα πρακτικά της δίκης δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες της εποχής και είναι ενδεικτικά του κλίματος που υπήρχε εναντίον των Απριλιανών, με ονομαστούς πολιτικούς να δηλώνουν φόρα παρτίδα ''γιατί συλλαμβάνετε τον κόσμο? Επειδή φωνάζουν ''κάτω η Χούντα''? Κι εγώ το φωνάζω, ελάτε να συλλάβετε κι εμένα''. Εκεί απάνω χώθηκε και ο Παναθηναικούλης aka Ασλανιδιακός. Ας δούμε την ιστορία.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 12-11-1973
 

 
Μάρτυς ο ''αστυφύλαξ'', που λένε οι ''νοικοκυραίοι'', Νάνος, ο οποίος συνέλαβε τον φοιτητή Αλεξανδράκη στην οδό Πατησίων, κοντά στο γήπεδο του Ασλανιδιακού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ο Αλεξανδράκης κατευθυνόταν προς το γήπεδο της ΑΕΚ στα Φιλαδέλφεια, για να παρακολουθήσει το ματς ΑΕΚ-Καλαμαριά, για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος Ελλάδος ποδοσφαίρου της σεζόν 1973-74. Αντιγράφουμε.
 
-Σας είπε κ. μάρτυς ο Αλεξανδράκης ότι πήγαινε στην ΑΕΚ?
-Ναι.
-Γιατί δεν το λέτε στην κατάθεσή σας?
-Τώρα το θυμήθηκα.
-Κάθε Κυριακή δεν έχει συγκέντρωση φιλάθλων στην περιοχή που συνελήφθη ο Αλεξανδράκης?
-...Έχει.
-Γιατί δεν τους πιάνετε κι αυτούς? Στο γήπεδο δεν σας είπε ότι πήγαινε και ο Αλεξανδράκης? Ποια η διαφορά?
-Μα δεν φώναζε ζήτω ο Παναθηναικός!...
Όλοι οι υπερασπισταί μαζί:
''Άμα φωνάζει ζήτω ο Παναθηναικός δεν τον πιάνετε. Άμα φωνάζει ζήτω η Δημοκρατία, τον αρπάζετε αμέσως...''.

 
Θα μπορούσε εδώ κάποιος να πει ''ε, εντάξει, οι συνήγοροι υπεράσπισης εννοούσαν ότι οι χουντικοί δεν συλλαμβάνουν οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων, γιατί δεν τους θεωρούν επικίνδυνους για το καθεστώς, αλλά συλλαμβάνουν όποιον φωνάζει συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας. Τυχαία αναφέρθηκε το όνομα του ΠΑΟ. Αν η σύλληψη γινόταν κοντά στην περιοχή του γηπέδου του Ολυμπιακού, θα γραφόταν το όνομα του Ολυμπιακού και όχι του Παναθηναικού στα πρακτικά της δίκης''. Η ιστορία όμως δεν γράφεται με υποθέσεις, αλλά με γεγονότα. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού οδηγούνταν σε δίκες από τους Απριλιανούς, επειδή ''διέταζαν επιθέσεις του κόσμου εις βάρος των Αστυνομικών''. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού έβριζαν τον Ασλανίδη εν χορώ. Στο ίδιο τσουβάλι δεν γίνεται να μπούνε όλοι οι υπόλοιποι και ο Ασλανιδιακός μαζί. Το σύνθημα των χουντικών κατά την επταετία ήταν ένα.
 
''ΦΩΝΑΞΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ''.
 
Ασχοληθείτε με το Χουντέμπλευ και τις ''επιτυχίες'' του Ασλανιδιακού, της αγαπημένης ομάδας του καθεστώτος και αφήστε κατά μέρος τα υπόλοιπα, για ''ελευθερίες'', ''δικαιώματα'' κι άλλες τέτοιες ''αδερφίστικες'' μαλακίες...
 
Υ.Γ. 1 Φυσικά και ο Αλεξανδράκης που συνελήφθη, Αεκτζής ήταν. Όχι βάζελος. Τυχαίο κι αυτό...
 
Υ.Γ. 2 Για την ιστορία, οι 17 συλληφθέντες αθωώθηκαν, κάτι που πέρασε στα ψιλά, αφού λίγες μέρες μετά έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου.
 
Υ.Γ. 3 Χρόνια πολλά και πάλι, χουντόπαιδα. Ας σας τα πουν και οι Παοκτζήδες, με την ανακοίνωση που έβγαλαν μετά τα ανοιχτά πόδια της ομάδας τους το 2004, για να περάσει ο ''Μανωλάκης'' Ολισαντέμπε από την Τούμπα και να πάρετε το ''Δούρειο'' πρωτάθλημα.
 
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ
τον «αρχινεκροθάφτη» του ελληνικού ποδοσφαίρου Γιώργο Βαρδινογιάννη και το «ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΧΟΥΝΤΕΜΠΛΕΥ».