Σαν Σήμερα 15/11



Ιστορίας ΘΡΥΛΟΥ συνέχεια…
(δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω στις φωτογραφίες, για να διαβαστούν πιο άνετα)
 
15/11/1936  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΘΗΣΕΑΣ  1η Αγωνιστική  Πρωτάθλημα Πειραιώς  6-0   28' - 87' ΡΑΓΚΟΣ, 36' - 63' ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ, 60' ΑΝΑΜΑΤΕΡΟΣ, 80' ΒΑΖΟΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ 16/11/1936
 
15/11/1953  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ  2η Αγωνιστική  Πρωτάθλημα Πειραιώς  5-0   6' - 16' ΚΑΝΣΟΣ, 36' - 83' ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ, 67' ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ
 

 
15/11/1964  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΗΡΑΚΛΗΣ  8η Αγωνιστική  Πρωτάθλημα Α' Εθνικής  3-1   6' Κασάπης, 14' - 55' ΑΓΑΝΙΑΝ, 80' ΣΙΔΕΡΗΣ
 



 
 

 
15/11/1967  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  5η Αγωνιστική  Πρωτάθλημα Α' Εθνικής  4-3   5' - 53' - 88' ΣΙΔΕΡΗΣ, 32' - 40' Ιντζόγλου, 68' ΑΓΑΝΙΑΝ, 70' Αθανασούλας
 






 
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 16/11/1967
 
 
15/11/1999  ΑΕΚ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  7η Αγωνιστική  Πρωτάθλημα Α' Εθνικής  0-2   74' ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ, 90' ΤΖΙΟΒΑΝΙ
 
Το ματς ήταν κεκλεισμένων των θυρών. Με παρόντες όμως κάτι ψευτόμαγκες που όλως τυχαίως βρέθηκαν στις εξέδρες. Τα παρτάλια της κούλας διαμαρτύρονται για τη διαιτησία. Δηλαδή ρε πισωκίνητοι να μην αποβληθεί ο ΧΑΣΑΠΗΣ Καλιτζάκης? Κατευθείαν κόκκινη και έξι μήνες φυλακή ήταν το κλάδεμα στον Τζιοβάνι από τον πρόδρομο του Σέμου. Αντί οι ξεφτίλες ποδοσφαιριστές της κούλας να κάνουν τουμπεκί, διαμαρτυρήθηκαν έξαλα με πρώτο και καλύτερο τον εξαροεισπράκτορα Λιάκουρα Ατματζίδη. Να μη το δώσει ο κόρακας το πέναλτι στον Νινιάδη που κάνει ο Δέλλας? Και στο τέλος οι γνωστές ψευτομαγκιές. Οι αδικημένες κορασίδες λες και ξεπαρθενιάστηκαν και θέλουν να κρυφτούν από το μπαμπά τους σκούζανε ότι είναι ακόμα παρθένες. ΟΥΣΤ παρτάλια!
Μετά τον αγώνα είχαμε και μια εθνική καταστροφή. Ο «αδικημένος» Ατματζίδης ανακοίνωσε ότι σταματάει από την εθνική Ελλάδος σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Κλαίγαμε έξι μήνες από τη στεναχώρια...
 
ΟΣΦΠ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΙΔΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΚΑΡΑΤΑΊ΄ΔΗΣ ΠΟΥΡΣΑΊ΄ΤΙΔΗΣ (78'ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ) ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ ΝΙΝΙΑΔΗΣ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (46'ΠΑΣΣΑΛΗΣ) ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ (67'ΓΚΟΓΚΙΤΣ) ΤΖΙΟΒΑΝΙ. ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΜΠΙΓΚΟΝ.
 
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ:ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ.
 
 
Μετά τη λήξη του αγώνα ο σωματοφύλακας του Βίκτορα Μητρόπουλου έριξε δύο πιστολιές σε επεισόδια που δημιουργήθηκαν από τους «αγανακτισμένους» φιλάθλους της προσφυγοπούλας, που κανονικά δε θα ‘πρεπε να βρίσκονται στο γήπεδο. Και αυτοί οι τύποι μιλάνε για «εξυγίανση»… οι βρωμιάρηδες!
 
 
Ρεπορτάζ του ματς από την ''αντικειμενική'' πολιτική εφημερίδα ''Ελευθεροτυπία''.
 
Toυ ΓIANNH ΞENAKH
Mε σκηνές ουέστερν, πυροβολισμούς, προπηλακισμούς και μαχαιρώματα μέσα στην αίθουσα...επισήμων του γηπέδου της N. Φιλαδέλφειας γράφτηκε ο επίλογος στο χθεσινό εφιαλτικό από κάθε πλευρά ντέρμπι AEK-Ολυμπιακού. Tο ποδόσφαιρο δέχτηκε σφαίρες και γύρισε αρκετά χρόνια πίσω ή μάλλον στο ελληνικό ποδόσφαιρο συνέβησαν ίσως για πρώτη φορά τέτοιας έκτασης γεγονότα, σε έναν αγώνα που υποτίθεται ότι έπρεπε να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Kαι κατέδειξε την ανικανότητα της διοργανώτριας ποδοσφαιρικής αρχής να εκτελέσει την απόφαση που η ίδια πήρε (για άδειο γήπεδο), σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια του Πατρινού διαιτητή Δημητρόπουλου.
Tα όσα έγιναν εντός αγωνιστικού χώρου με πρωταγωνιστές το διαιτητή και τους μισούς τουλάχιστον ποδοσφαιριστές της AEK, τα όσα διαδραματίσθηκαν στη... μισογεμάτη Θύρα018 όπου καμιά πενηνταριά αγανακτισμένοι οπαδοί της AEK δημιούργησαν (φραστικά κυρίως) επεισόδια σε βάρος του προέδρου του Ολυμπιακού Σωκράτη Kόκκαλη και του προέδρου της EΠAE Bίκτωρα Mητρόπουλου, ωχριούν μπροστά στην κατάληξη των γεγονότων που έβαψαν με αίμα το ντέρμπι.
«NTΟY»
Οχτώ και μισή το βράδυ, φθάνει ένας έξαλλος Δημήτρης Mελισσανίδης (παρακολούθησε το ντέρμπι από την τηλεόραση) στο γήπεδο και εισβάλλει ως μαινόμενος ταύρος στο μέμπερς κλαμπ. Bλέπει δεξιά του καθισμένο σε ένα τραπέζι τον Bίκτωρα Mητρόπουλο, μαζί με δύο άτομα της προσωπικής του ασφάλειας, να παρακολουθεί από την τηλεόραση στιγμιότυπα του ντέρμπι.
«Θες να μιλήσουμε σαν άνδρες; Διώξε τους μπράβους σου, κι έλα έξω μαζί μου», του λέει σε απειλητικό ύφος ο Mελισσανίδης.
«Kαι ποιος είσαι εσύ; », του απαντά ο Bίκτωρας.
«Ποιος είμαι εγωωώ; », ανταπαντά ο Mελισσανίδης και εκεί γίνεται η μεγάλη έκρηξη.
«Tι είναι αυτά που κάνατε, ρε, σήμερα στην AEK, γ... την κοινωνία μου. Δεν ντρέπεστε ρε καθόλου...», φώναξε δυνατά ο Mελισσανίδης. Aστραπιαία ένα μέλος της «σεκιούριτι» του Mητρόπουλου, ο Nίκος Γιαννουδάκος, βγάζει πιστόλι και πυροβολεί τέσσερις φορές στο πάτωμα και στο ταβάνι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι μάλιστα έλεγαν πως φορούσε... περούκα! Kατά μία άλλη εκδοχή πάντως έβγαλε πιστόλι αμυνόμενος, όταν έπεσαν να τον λιντσάρουν οπαδοί της AEK. Ο Mελισσανίδης πετάχτηκε στην άκρη, και αμέσως την έπεσαν στον «μπράβο» του Mητρόπουλου σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο μέμπερς κλαμπ. Aυτός κρατούσε ψηλά το πιστόλι και δεχόταν κατά πάνω του τασάκια, μπουκάλια, ποτήρια, καρέκλες. Aποτέλεσμα; Eφαγε το ξύλο της αρκούδας, και μεταφέρθηκε στο χειρουργικό του Nοσοκομείου Aγία Ολγα, ελαφρά μαχαιρωμένος (από γυάλινο κομμάτι). Tην ίδια ώρα φυγαδεύτηκε στα αποδυτήρια της AEK (από τον Bασίλη Δημητριάδη) φανερά σαστισμένος ο Bίκτωρας, που φώναζε «για ομάδα-αλητεία».
Tα μέτρα αστυνόμευσης την ώρα του επεισοδίου ήταν ανύπαρκτα αφού σχεδόν όλη η αστυνομική δύναμη ήταν έξω από τα αποδυτήρια, καθώς εκείνη τη στιγμή επιβιβάζονταν στο πούλμαν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Eκ των υστέρων εισέβαλαν τα MAT στο μέμπερς κλαμπ, για να αποκαταστήσουν την... τάξη και το μόνο που κατάφεραν ήταν να παίξουν ξύλο με δημοσιογράφους, κάποιους από τους οποίους χτύπησαν και ποδοπότησαν.
«Πυροβόλησε την πρώτη φορά με στόχο εμένα και τις άλλες με στόχο τον εκφοβισμό. Hταν πυροβολισμοί εναντίον του ποδοσφαίρου. Ολα έχουν κάποια όρια· εδώ όμως σήμερα τα ξεπεράσαμε. Mίλησα με τον κ. Mητρόπουλο και μου είπε ότι ήταν άνθρωπος από εταιρεία Σεκιούριτι και ότι δεν περίμενε να κάνει κάτι τέτοιο. Συγχαρητήρια στους διεθνείς παίκτες της AEK για την αντρίκια απόφασή τους να φύγουν από την Eθνική», είπε ο Mελισσανίδης.
TΟ ENAYΣMA
Ολα είχαν ξεκινήσει από το πρώτο ημίχρονο και από τη φάση της ανατροπής του Mαλαδένη, στην οποία έκλεισε τα μάτια του ο Δημητρόπουλος. Tότε άρχισαν δειλά δειλά τα πρώτα συνθήματα κατά των προέδρων Ολυμπιακού και EΠAE. Πώς μπήκαν στο γήπεδο οι οπαδοί της AEK; Mα με κάρτες από την...EΠAE! Ουσιαστικά όμως με διάφορα τεχνάσματα που επινόησαν. Kαι έβλεπες το φαινόμενο, να έχουν καθήσει στη μία άκρη στα μάρμαρα ο Σωκράτης Kόκκαλης με τη σύζυγό του, ο Γιώργος Λούβαρης, όλοι τους περιστοιχισμένοι από καμιά τριανταριά μέλη της προσωπικής τους ασφάλειας (το ίδιο ερώτημα, για το πώς μπήκαν στο γήπεδο, ισχύει φυσικά και για τους σωματοφύλακες), και στην άλλη άκρη οι πενήντα (τουλάχιστον) οπαδοί της AEK, σχεδόν όλοι μέλη της original. Στη μέση, πρώτη...μούρη ο πρόεδρος της EΠAE, που δυσανασχέτησε αρκετές φορές με τα συνθήματα εναντίον του, αλλά και με αυτά που ακούγονταν πυκνά συχνά από τα μεγάφωνα. Οπως εκείνα τα μακρόσυρτα «οούυυυυυ», λες και ήταν κραυγές από τον κακό το λύκο!
Mε τη λήξη του ημιχρόνου, ο Kαλιτζάκης από μακριά έδειχνε τον Mητρόπουλο και έβριζε. Στη φάση της αποβολής του, έβγαλε τη φανέλα και αν δεν τον συγκρατούσε ο Nίκος Πανταζής ήταν έτοιμος να την πετάξει στα μούτρα του Mητρόπουλου. «Nα σου τη δώσω ρε τη φανέλα να την κρατήσεις για ενθύμιο! », του φώναζε στα πέντε μέτρα.
Kάποια στιγμή ο Bίκτωρας γύρισε στα αστυνομικά όργανα και απαίτησε να βγάλουν έξω τους οπαδούς. Eκεί έγινε χαμός, πέταξαν μπουκάλια και έβριζαν όλοι μαζί. Eκνευρισμένος τον πλησιάζει ο Nίκος Στράτος. «Kάτσε κάτω, μην σηκώνεσαι! Nα φωνάζουν οι φίλαθλοι, να φωνάζουν μ' αυτά που βλέπουν! ».
Λίγο πριν από τη λήξη αποχώρησε ο Σωκράτης Kόκκαλης εν μέσω σωματοφυλάκων. Yβριστικά συνθήματα εν χορώ, αλλά και μπουκαλάκια κατά των σεκιουριτάδων, ενώ κάποιοι άλλοι κρεμάστηκαν από το κάγκελο και έφτυναν προς τη μεριά του προέδρου του Ολυμπιακού.
Ο χαμός έγινε με τη λήξη. Ο Mητρόπουλος προσπάθησε να κατέβει τα σκαλοπάτια για να φθάσει στο μέμπερες κλαμπ, δέχτηκε μία μπουνιά στο πρόσωπο, μπουκάλια έσκαγαν δίπλα του, άλλοι τον έφτυναν, κάποιος ξήλωσε τη συρόμενη πόρτα για να την πετάξει κατά πάνω του! Tι να πει κανείς...
«Tο ίδιο πράγμα γίνεται πάντα με τους διαιτητές όταν παίζει η AEK με τον Ολυμπιακό» σχολίαζε σαστισμένος στη «18» ο Στέλιος Mανωλάς.
ΞYΛΟ
Πολύ ξύλο όμως έπεσε και στον αγωνιστικό χώρο. Tον Δημητρόπουλο τον πρέσαραν άγρια στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, ο Kασάπης («τι το φοράω ρε αυτό το γαμ... το περιβραχιόνιο, το φοράω για να μπορώ να σου μιλάω! »), ο Kαλιτζάκης, ο Zήκος, ο Mαλαδένης, ο Aτματσίδης. Mε τη λήξη έκαναν και κάποιοι οπαδοί «ντου» στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν στο διαιτητή τον οποίο περικύκλωσε αστυνομική δύναμη. Eφαγε αρκετές κλοτσιές, ο ίδιος στο φύλλο αγώνα γράφει ότι τον πλησίασε ο Δέλλας και του έριξε την μπάλα στο πρόσωπο, ενώ καίει και τον αρχηγό της AEK Mιχάλη Kασάπη. «Mε κλότσησε στην αριστερή κνήμη φωνάζοντας "γ... το μ... της μάνας σου" και "είσαι στημένος και αλήτης"». Ο Δημητρόπουλος γράφει ακόμη ότι του επιτέθηκαν οπαδοί της AEK και του έλεγαν δεν θα φθάσεις ζωντανός στην Πάτρα, ενώ κάποιος του έκλεψε το ρολόι, το οποίο λέει του παρέδωσε αρκετή ώρα μετά στα αποδυτήρια ο παρατηρητής!
Xοντρός τσαμπουκάς έγινε και μεταξύ ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων. Ολα ξεκίνησαν από μία άσεμνη χειρονομία του Tάσου Mητρόπουλου προς τους οπαδούς της AEK. Tην αντιλήφθηκαν οι παίκτες της AEK και την έπεσαν στον «ψηλό».
Aτματσίδης (στη φυσούνα προς τα αποδυτήρια): Eτσι θα πάρετε ρε το πρωτάθλημα;
Mητρόπουλος: Σε ποιον μιλάς, ρε;
Στο «ποιον μιλάς ρε», ο Aτματσίδης επιτίθεται στον Mητρόπουλο και τα επεισόδια γενικεύονται στη φυσούνα, με σπρωξίματα, κάποιες κλοτσιές και βρισιές. Aπό τη μία Aτματσίδης, Kασάπης, Kαλιτζάκης, Zήκος, Mαλαδένης και από την άλλη Mητρόπουλος, Kαραταΐδης, Πουρσανίδης, Kαραπιάλης. Kάποιοι άλλοι είδαν μισόγυμνους παίκτες της AEK μέσα στο διάδρομο των επεισοδίων, τυλιγμένοι με πετσέτες όπως βγήκαν από τα ντους να κυνηγούν το Δημητρόπουλο έξω από το καμαράκι του, να χτυπούν την πόρτα του και να βρίζουν.
Tο πιο τραγικό γεγονός πάντως ήταν ο θάνατος ενός φιλάθλου της AEK (κατόχου μπλοκ διαρκείας στη Θύρα 18). Ο Λάκης Θωμαΐδης, 50 ετών, αισθάνθηκε ενοχλήσεις στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου, και του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες ο γιατρός Bαγγέλης Aσλανίδης. Λίγο μετά μεταφέρθηκε στο «Aγία Ολγα» και εκεί ξεψύχησε από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
ΟPΓH
Tα χθεσινά γεγονότα στη N. Φιλαδέλφεια (διαιτησία Δημητρόπουλου) προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της ΠAE AEK, αλλά και της ιδιοκτήτριας εταιρείας Netmed. Xαρακτηριστικό είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος Πέτρος Στάθης (προσωπικός φίλος του Bίκτωρα Mητρόπουλου) δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του αντιπροέδρου της EΠAE. Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ανίκανο τον Bίκτωρα Mητρόπουλο να εξασφαλίσει τη νομιμότητα και την ομαλή διεξαγωγή του ντέρμπι.
H ΠAE στην ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «...Tο ελληνικό ποδόσφαιρο πέθανε απόψε στο γήπεδο της N. Φιλαδέλφειας. Tο σημερινό έγκλημα ήταν κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιηθεί. Mας το φώναζαν ακόμα και οι αντίπαλοί μας πως όλα ήταν προσχεδιασμένα. Zητήσαμε λοιπόν από τον πρόεδρο της EΠAE κύριο Bίκτωρα Mητρόπουλο με την παρουσία του στο γήπεδο να εγγυηθεί την επί ίσοις όροις διεξαγωγή του αγώνα. Aποδείχθηκε όμως απόλυτα ανεπαρκής να διασφαλίσει την αξιοπιστία τού ελληνικού πρωταθλήματος. Δυστυχώς για μας δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να άρουμε την εμπιστοσύνη μας στην ηγεσία της EΠAE. Aυτό το ποδόσφαιρο, η AEK που τόσα χρόνια έχει μάθει να μάχεται μόνο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και όχι στα σκοτεινά δωμάτια, δεν το θέλει...».
Kαι καταλήγει: «Σας ευχαριστούμε πολύ για το θέαμα που μας προσφέρατε. Σας ευχαριστούμε πολύ που όλος ο φίλαθλος κόσμος της χώρας κατάλαβε ότι οι εξαγγελίες σας είναι για το θεαθήναι. Kαλή σας νύχτα...».
Iδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εξέδωσε ανακοίνωση, μια ώρα μετά τη λήξη του αγώνα και η Netmed. Iδού τι αναφέρει: «H ιδιοκτήτρια εταιρεία της AEK δηλώνει ότι δεν θα ανεχθεί τα αποτελέσματα των αγώνων να εξαρτώνται από οτιδήποτε άλλο εκτός από την αγωνιστική αξία των ομάδων. Σήμερα στρατεύεται με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε μια σταυροφορία για να εξασφαλίσει ότι φαινόμενα παρακμής σαν το σημερινό δεν θα επαναληφθούν.
Στον αγώνα αυτόν καλούμε να συμπαραταχθούν οι αρμόδιοι δημόσιοι φορείς, η EΠΟ και η EΠAE, κάθε ποδοσφαιρική ομάδα και οι φίλαθλοι.
Bεβαιώνουμε τους φιλάθλους της AEK ότι είμαστε και παραμένουμε στο πλευρό της AEK και της διοίκησής της, για να επιτύχει όσα της αξίζουν. Kάνουμε έκκληση για ψυχραιμία και επίδειξη ήθους επειδή η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την από κοινού συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων του ποδοσφαίρου και όχι με την υιοθέτηση των μεθόδων που ακολουθούν εκείνοι που το οδηγούν στην παρακμή».
 
Του ΑΛ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
...Κι ήταν, εν τέλει, τόσο απλό: Τετάρτη μεσημέρι έδιωξε ο Κόκκαλης τον Μπάγεβιτς, Πέμπτη απόγευμα έφερε τον Μπιγκόν, Δευτέρα απομεσήμερο πήγε ο Ολυμπιακός -για πρώτη φορά τούτη την τετραετία- δίχως τον Σέρβο κόουτς στο «Νίκος Γκούμας» και το ίδιο βράδυ έφυγε από κει (επίσης για πρώτη φορά τούτη την τετραετία) νικητής. Μηδέν-δύο! Με τον Πουρσαϊτίδη, και στα τελευταία δεκαπέντε λεπτά τον Κωστούλα, αριστερό μπακ-χαφ! Με τον σχεδόν λησμονημένο Αλεξανδρή δεύτερο σέντερ-φορ! Σαν πολύ εύκολα δεν μοιάζουν όλα ετούτα για να 'ναι αληθινά; Κι όμως, είναι...
Η ΑΕΚ, πάλι, έχει τους βάσιμους λόγους της να νιώθει αδικημένη, μα στην πραγματικότητα (κατα) νικήθηκε από την, εδραιωμένη απ' άκρου εις άκρον της Νέας Φιλαδέλφειας, προδιάθεση πως... επρόκειτο ν' αδικηθεί! Το πέναλτι υπέρ του Μαλαδένη (21') ήταν «μαρς», κι ο μη καταλογισμός του γιγάντωσε (έστω και αν είχε προηγηθεί καθαρό χέρι) την πεποίθηση των «Ενωσιτών» πως οι «ερυθρόλευκοι» χθες τους επισκέφθηκαν... αρματωμένοι σαν αστακοί, όμως οι διαμαρτυρίες και τα «καροτσάκια» εναντίον του Πατρινού τρελο-ρέφερι Βαγγέλη Δημητρόπουλου είχαν ξεκινήσει (ενδεικτικό της προδιάθεσης που ήδη σημειώσαμε) απ' το πρώτο σφύριγμα...
ΛIΓΟΣ
Ο τόπος, έξω απ' το γήπεδο, έβραζε. Μα, μέσα σ' αυτό, ο διαιτητής δεν ένιωθε την πίεση της «τιμωρημένης» κερκίδας, και τα ηχητικά εφέ (που υποτίθεται πως θα υποκαθιστούσαν το φανατισμό του κοινού, στην πραγματικότητα) συμπλήρωναν το... τέλειο σκηνικό «εικονικής πραγματικότητας»! Μαζί, φυσικά, με τον ίδιο τον Πελοποννήσιο «ρεφ», αστεία φιγούρα βγαλμένη -θαρρείς- από... κινούμενα σχέδια, «ένα κι ένα» να σου κάνει κόλαση το... Απόλλωνας-Εθνικός Αστέρας, πολύ περισσότερο το ούτως ή άλλως ζόρικο ΑΕΚ-Ολυμπιακός! Τυπικό ντέρμπι ελληνικού πρωταθλήματος, με (όλα) τα σέα του και τα μέα του...
Ο Ολυμπιακός, με σύστημα Μπάγεβιτς (4-4-2) και ενδεκάδα Μπιγκόν, παρουσίασε σύνολο «υπό την επήρεια» -έδινε την εντύπωση- ομαδικού σοκ. Νωχελικοί, δίχως αυτοσυγκέντρωση και προσήλωση, γρήγοροι ποδοσφαιριστές με κατά κανόνα αργές αντιδράσεις και με διάθεση στο ναδίρ, αδύναμοι να «βρεθούν» μεταξύ τους στα δύο και στα τρία μέτρα ο ένας απ' τον άλλον, με «έλλειμμα ηθικού» στην τελική προσπάθεια. Παραδόθηκαν, έτσι, στην ΑΕΚ που -την ίδια στιγμή- δεν απέδιδε στ' αλήθεια κάτι το εξαιρετικό, στην ουσία «συνέχιζε» τις φτωχές εμφανίσεις της απ' το ξεκίνημα της περιόδου, μα φαινόταν (στη σύγκριση) καλή! Οπωσδήποτε καλύτερη απ' τους φιλοξενούμενους, κι όταν έβαλε μπρος -λίγο μετά το 15'- ν' απειλεί τον Ελευθερόπουλο, δεν σταμάτησε πριν από τη λήξη του α' ημιχρόνου.
Στο β' μέρος, η απόδοση των αντιπάλων «εξισώθηκε» προς τα κάτω: Οχι, δηλαδή, ότι ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε (μονάχα, με τον Πασσαλή αντί του Γιαννακόπουλου, «έσφιξε» τον κλοιό γύρω απ' τον Τσίριτς και δυσχέραινε την κυκλοφορία της μπάλας σ' εκείνους τους χώρους), απλώς και η ΑΕΚ παρασύρθηκε στη μετριότητα, ο δε Τουμπάκοβιτς ήξερε πως δεν διέθετε εναλλακτικές λύσεις να τονώσει την ομάδα του, ενδεχομένως να αιφνιδιάσει ή έστω να επιχειρήσει να κλονίσει τις ισορροπίες, και να μεταστρέψει το σκηνικό δραστικά. Ολα οδηγούσαν στην αίσθηση πως πηγαίναμε για «ξερό» 0-0, ώσπου...
H AΠΟBΟΛH
Ωσπου ο Γιάννης Καλιτζάκης υπέπεσε στο δις εξαμαρτείν: Να «σηκώσει στον αέρα» (κοντά στη σέντρα!) τον Tζιοβάνι από πίσω. Κι ο Δημητρόπουλος, άλλο που δεν ήθελε, τον έστειλε στο 64' για πρόωρο ντους στα αποδυτήρια. «Αλλο που δεν ήθελε», επειδή δεν τον είδαμε να πράττει αργότερα το ίδιο -δεύτερη κίτρινη κάρτα- εις βάρος του Βραζιλιάνου ο οποίος, χρεωμένος κιόλας με κίτρινη, κλώτσησε την μπάλα μακριά διαμαρτυρόμενος για (ανύπαρκτο όντως) οφσάιντ. Ο «Τούμπα», που τον Δέλλα τον λογάριαζε για έσχατη «εφεδρεία» στην... επίθεση, υποχρεώθηκε να τον βάλει στη φυσική θέση του (σέντερ-μπακ). Ενα λεπτό μετά, ο οξυδερκής Γκόγκιτς αντικαθιστούσε τον Αλεξανδρή. Ηταν η κίνηση-κλειδί...
Διότι ο Νινιάδης, «απελευθερωμένος» με τη χρησιμοποίηση δεύτερου ανασταλτικού χαφ (στα νώτα του) απ' την αρχή του β' σαρανταπενταλέπτου, βρήκε -στο μυαλό και στη φρεσκάδα του Σερβοκύπριου- τον άνθρωπο που θ' αξιοποιούσε τις κάθετες εφορμήσεις του. Αυτός, ο «Γκόγκα», έδωσε την κρίσιμη πάσα στη φάση που τελείωσε με το πέναλτι (74' Τζόρτζεβιτς 0-1), πέναλτι που ήταν και ξεκάθαρη αποβολή του Δέλλα. Εκτοτε, οι νικητές -με τους γηπεδούχους στα όρια, πλέον, της πλήρους απογοήτευσης- φάνταζαν... Μπαρτσελόνα κάθε φορά που έπαιζαν (πάντοτε με «άξονα» τον Νινιάδη) την κόντρα-επίθεση. Μερικές τέτοιες απέτυχαν να τις αξιοποιήσουν, μερικές άλλες τους τις έκοψε ο τύπος με το σημαιάκι απέναντι (Τάπρατζης εξ Αιτωλοακαρνανίας), κι η τελευταία ήταν αυτή που «σκότωσε» το ματς στις καθυστερήσεις (0-2 ο Tζιοβάνι από ασίστ του Νινιάδη, σε φάση-καρμπόν μ' εκείνη του πρώτου γκολ).
Κίτρινη κάρτα πήραν οι Ατματσίδης, Πέτριτς, Μαλαδένης, Δέλλας, Τζόρτζεβιτς, Tζιοβάνι.
AΕΚ: Ατματσίδης, Κοπιτσής (67' Κατσαβός), Καλιτζάκης, Πέτριτς, Κασάπης, Μάρκος, Ζήκος, Τσίριτς, Σαβέβσκι (67' Κατσαβός), Μαλαδένης, Νικολαΐδης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Αμανατίδης, Καραταΐδης, Πουρσαϊτίδης (79' Κωστούλας), Γιαννακόπουλος (46' Πασσαλής), Πουρσανίδης, Νινιάδης, Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής (68' Γκόγκιτς), Tζιοβάνι.
 
Έκανε χέρι ο Μαλαδένης πριν τον ανατρέψει ο Ελευθερόπουλος, ε; Αλήθεια, αυτό πόσοι Αεκτζήδες που μιλούν για ''έγκλημα Δημητρόπουλου'' το γνωρίζουν; Ούτε η ΑΘΛΗΤΙΚΗ το είδε το χέρι του Μαλαδένη. Είδε όμως ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ της κούλας και του ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ! Στα μεγάλα λόγια του ΑΡΔ δεν τους φτάνει κανείς. Στο ρεπορτάζ και την αποβολή του Καλιτζάκη και το πέναλτι στο Νινιάδη τα κρίνει σωστά. Το "εγκλημα" του ΚΟΡΑΚΑ ήταν ο μη καταλογισμός πέναλτι στο Μαλαδένη και η μη αποβολή του Αμανατίδη. Για τις ασχήμιες των "υπαλλήλων" του τίγρούλι των φρίσκις, ΑΠΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ. Με λίγα λόγια... ΠΟΝΑΝΕ ΚΑΙ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ!







 

Σχόλια

Εικόνα tsalouxidis

Πάντοτε με εντυπωσίαζε το πόσο γόμαρος έμοιαζε ο Σιδέρης. Καράτε και ενόργανη λοιπόν.

Εικόνα apostolos gaganis

Έμοιαζε. Δεν ήταν. Δεμένος, ναι. Πυκνικός. Γομάρι, όχι.

Για την ΜΟΜΙΚ ( "Μιλάνε Όλοι ΜΙλάν΄κι οι Κώλοι" ) ή ΑΕΚ, τί να πω; Τα΄χω πει. Το καραγκιοζιλίκι της μικρής - σε όλα - ομάδας, στο απόγειό του...

Εικόνα μαουνιέρης

Γιώργος Σιδέρης για πάντα!