ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΝΕΛΣΟΝ-ΣΤΕΡΓΑΚΟΥ ΣΤΟΝ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ ΠΑΟ ΤΟ 1978



Kάθε μέρα διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του μπασκετικού ΠΑΟ ''μπαίνει ο Νέλσον'', ''επιστρέφει ο Νέλσον'', ''έρχεται ο Νέλσον'', για τον Ντε Μάρκους Νέλσον που απέκτησαν το καλοκαίρι που μας πέρασε. Σήμερα θα δούμε μία ιστορία με έναν άλλο Νέλσον, τον οποίον έφεραν στην Ελλάδα οι βάζελοι το 1978 και τον παρουσίασαν ως ''Στεργάκο''. Όλα τα στοιχεία που θα βάλουμε είναι από την εφημερίδα ''Ηχώ'', όχι επειδή δεν έχουμε τα δημοσιεύματα του ''ΦΩΤΟΣ'', αλλά επειδή είναι ισχυρότερο επιχείρημα για εμάς να γράφει η φιλοπαναθηναϊκή ''Ηχώ'' για ένα πράσινο σκάνδαλο, από το ''να τα λένε οι γαύροι μόνοι τους''.
 
Το Νοέμβριο του 1978 κυκλοφορεί στις ελληνικές αθλητικές εφημερίδες μία περίεργη είδηση. ''Ο ΠΑΟ απέκτησε τον Ελληνοαμερικανό μπασκετμπολίστα Ντέιβιντ Στεργάκο μέσα από τα χέρια των μεγάλων Μπόστον Σέλτικς''. Εκείνα τα χρόνια δεν επιτρεπόταν στις ελληνικές ομάδες να χρησιμοποιούν ξένους μπασκετμπολίστες στα παιχνίδια των ελληνικών διοργανώσεων, Πρωτάθλημα-Κύπελλο (δεξί κλικ-άνοιγμα σε νέα καρτέλα πάνω σε όλες τις φωτογραφίες, ακόμη κι αν δεν μπορεί να ''πατήσει'' κανείς επάνω με αριστερό κλικ, για να μεγεθυνθούν και να διαβαστούν πιο άνετα).
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 2-11-1978
 

 

 

 

 
Στις 4 Νοεμβρίου 1978, ο 23άχρονος Ντέιβιντ ''Στεργάκος'' έρχεται στην Ελλάδα. Τον υποδέχεται ο τότε αρχηγός του τμήματος μπάσκετ του ΠΑΟ, Γιώργος Βασιλακόπουλος.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 5-11-1978
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Στις 12 Νοεμβρίου 1978, ο ΠΑΟ κερδίζει την ΑΕΚ με σκορ 71-68 στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ, στα πλαίσια της 4ης αγωνιστικής της Α' Εθνικής Κατηγορίας μπάσκετ της σεζόν 1978-79. Ο ''Στεργάκος'' σημειώνει 14 πόντους.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 13-11-1978
 

 

 
Η ΑΕΚ καταθέτει ένσταση για παράνομη χρησιμοποίηση του Στεργάκου στο ματς. Ο αρχηγός του τμήματος μπάσκετ του ΠΑΟ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, πετάει την μπάλα στην εξέδρα, λέγοντας πως ''και η ΑΕΚ χρησιμοποιεί Αμερικανούς και τον Γκέκο από την Τουρκία''. Για την ταμπακέρα στο θέμα ''Στεργάκου'', ούτε κουβέντα.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 15-11-1978
 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 17-11-1978
 

 
Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού εκείνη την χρονιά, επί κυβερνήσεως της ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν ο Κώστας Παπαναστασίου, ένας ιστορικός παράγοντας του Παναθηναϊκού. Μετά το θόρυβο που σήκωσε η πλευρά της ΑΕΚ, με τον τότε πρόεδρό της Λουκά Μπάρλο να ''τα λέει μια χαρά'' με πολλά ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, ο Παπαναστασίου αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα της ελληνοποίησης του ''Στεργάκου''. Ο Βασιλακόπουλος φυσικά δεν άντεχε τον έλεγχο και απαιτούσε (και καλά) να ελεγχθούν όλοι οι ομογενείς, όλων των ομάδων των Εθνικών Κατηγοριών. Μέχρι να ολοκληρωνόταν ο έλεγχος που ζητούσε ο Βαζελακόπουλος, μπορεί να τελείωνε και το πρωτάθλημα, ενώ ακόμη και τότε δεν θα μας έλεγε ο ίδιος ο Βαζελακόπουλος το αν ο ''Στεργάκος'' έχει ελληνική καταγωγή. Η αρμόδια Ομοσπονδία του μπάσκετ ΕΟΚ αποφάσισε να συνεδριάσει για το θέμα, αλλά δεν πήρε ξεκάθαρη θέση. Πιο πολύ ασχολήθηκε με τις κατηγορίες του ΓΓΑ Παπαναστασίου ότι κάποια από τα μέλη της ήταν διορισμένα από τη Χούντα και προσωπικά από τον Ασλανίδη σε Ομοσπονδίες και Συλλόγους.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-11-1978
 

 

 

 

 

 

 
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Παπαναστασίου απάντησε στην ΕΟΚ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 22-11-1978
 

 

 

 

 

 
Όπως διαβάζουμε στο τελευταίο απόκομμα της ''Ηχούς'', εκείνη την περίοδο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΚ ήταν ο Μαλακατές, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Παναθηναϊκού. Οι Μαλακατέδες ήταν ένα σόι του οποίου πολλά μέλη υπήρξαν παράγοντες στον Παναθηναϊκό, από τα χρόνια μάλιστα του Μεσοπολέμου, πριν τη γερμανική Κατοχή. Οι παράγοντες της ΑΕΚ, αφού κατάλαβαν πως δεν θα βρουν άκρη με τη βαζελοκρατούμενη ΕΟΚ, αποφασίζουν να προσφύγουν στο ΑΣΕΑΔ. Εκεί αποκαλύπτεται και το μέγεθος της απάτης των βάζελων.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-11-1978
 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 23-12-1978
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-12-1978
 

 

 

 

 

 

 

 
Συνοψίζουμε.
 
- ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ''ΣΤΕΡΓΑΚΟΣ''. Ο παίκτης ονομάζεται David Nelson και η ΕΟΚ του επέτρεψε να αγωνιστεί ως Έλληνας ''Στεργάκος'' με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, επειδή το ελληνικό προξενείο στη Νέα Υόρκη εξέδωσε μία βεβαίωση ότι ο David Nelson είναι ελληνικής καταγωγής. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ''ΣΤΕΡΓΑΚΟΣ'', ενώ η βεβαίωση του προξενείου βασίστηκε σε μία βεβαίωση ενός...παπά, του πατέρα Ιωάννη Πούλου από την ενορία Αγίου Δημητρίου-Αγίας Αικατερίνης της Νέας Υόρκης.
 
- Η βεβαίωση του ελληνικού προξενείου της Νέας Υόρκης για την ελληνική καταγωγή του Νέλσον εξεδώθη στη 1 Νοεμβρίου 1978 και έφτασε στα γραφεία της ΕΟΚ στις 4 Νοεμβρίου 1978. Η ΕΟΚ όμως ενέγραψε το Νέλσον στη δύναμη του ΠΑΟ με απόφασή της που βγήκε στις 3 Νοεμβρίου 1978. Όταν δηλαδή οι φωστήρες της ΕΟΚ (αλώνιζε ο βαζελο-Μαλακατές εκεί μέσα...) αποφάσισαν πως ο Νέλσον είναι γνήσιος ΕΛ-λην και λέγεται ''Στεργάκος'', δεν είχαν στα χέρια τους καμία έγγραφη βεβαίωση από αρμόδια Αρχή, που να αποδεικνύει την ελληνική ιθαγένεια του αθλητή. Επίσης, η μεταγραφή του εγκρίθηκε μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, κάτι παράνομο με βάση τους τότε κανονισμούς της ΕΟΚ.
 
- Το όνομα ''Στεργάκος'' εμφανίζεται για πρώτη φορά στην αίτηση εγγραφής του παίκτη στον ΠΑΟ. Την αίτηση υπέγραψε ο ίδιος ο Νέλσον, άρα ο Νέλσον βάφτισε τον εαυτό του ''Στεργάκο'' και η ΕΟΚ του Μαλακατέ το δέχτηκε.
 
- Ο Ντέιβιντ Νέλσον είχε επιλεγεί στον τέταρτο γύρο του ντραφτ του ΝΒΑ για το 1978 από τους Μπόστον Σέλτικς, στη θέση 72, ως αθλητής του Κολεγίου του Μπλούμφιλντ. Ως Dave Nelson είχε επιλεγεί και όχι φυσικά ως ''Στεργάκος''. Αυτό μπορούμε να το δούμε και εδώ.
 

 
Συμμετοχή στο ΝΒΑ με τα χρώματα των Σέλτικς δεν είχε, ώστε να θεωρηθεί επαγγελματίας. Το μπάσκετ ήταν ερασιτεχνικό εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα και επαγγελματίες αθλητές δεν μπορούσαν να ενταχθούν στις τάξεις των Συλλόγων, με βάση τους τότε κανονισμούς.
 
Το ΑΣΕΑΔ στις 30 Δεκεμβρίου 1978 αποφάσισε πως το δελτίο που εξέδωσε η ΕΟΚ στο Νέλσον-''Στεργάκο'' είναι έγκυρο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 31-12-1978
 

 
Όπως διαβάζουμε στο παραπάνω απόκομμα, η απόφαση του ΑΣΕΑΔ για τον Στεργάκο βγήκε με ψήφους 3 έναντι 2. Τρεις άνθρωποι, ο κύριος Γιοτσαλίτης (πρόεδρος του ΑΣΕΑΔ), ο κύριος Πορτοκαλάς και ο κύριος Ζερβάκης, δέχτηκαν πως η βεβαίωση του παπα-Γιάννη από τον Αη Δημήτρη της Νέας Υόρκης ότι ''ο Νέλσον είναι Έλληνας'' είναι αρκετή για να δεχτούμε κι εδώ στην Ελλάδα ότι ο Νέλσον είναι Έλληνας και λέγεται ''Στεργάκος''. Έτσι, δίχως κάποιο άλλο στοιχείο. Το είπε ένας παπάς και το δεχόμαστε. Η ΑΕΚ κατέθεσε αίτηση αναπομπής της υπόθεσης στο ΑΣΕΑΔ στις 19 Ιανουαρίου 1979.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 20-1-1979
 

 

 

 
Τρεις μέρες αργότερα, έγινε δεκτή η αίτηση αναπομπής της υπόθεσης στο ΑΣΕΑΔ, για να εξεταστεί εκ νέου. Η επιτροπή αναπομπών ήταν τριμελής και τα μέλη της ήταν ο ΓΓΑ, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού (η ανώτερη αθλητική Αρχή εκείνα τα χρόνια) και ο πρόεδρος της οικείας Ομοσπονδίας, για την οποία είχε προκύψει η υπόθεση (εν προκειμένω ο τότε πρόεδρος της μπασκετικής ΕΟΚ, Ζαχαρίας Αλεξάνδρου). Υπέρ της αναπομπής ψήφισαν ο ΓΓΑ Παπαναστασίου και ο τότε πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Νησιώτης. Κατά της αναπομπής ψήφισε ο πρόεδρος της ΕΟΚ Ζαχαρίας Αλεξάνδρου, ο οποίος σύμφωνα με την ''Ηχώ'' προσπαθούσε επί 45 λεπτά να πείσει τον Παπαναστασίου πως δεν έπρεπε να στείλει ξανά την υπόθεση στο ΑΣΕΑΔ. Λόγω Μαλακατέ και Βαζελακόπουλου, ο Αλεξάνδρου είχε επωμιστεί το ρόλο του υψηλού προστάτη του ΠΑΟ. Ο αρχηγός του τμήματος μπάσκετ του ΠΑΟ Βαζελακόπουλος δεν άντεξε τον ''πόλεμο'' που έκανε ο ΓΓΑ Παπαναστασίου στον ΠΑΟ και του ζήτησε ευθέως να παραιτηθεί από μέλος του Παναθηναϊκού.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 23-1-1979
 

 

 

 

 
Στις 21 Φεβρουαρίου 1979 ξανασυζητήθηκε η υπόθεση στο ΑΣΕΑΔ. Αυτήν τη φορά δεν κινδύνευε με μηδενισμό ο ΠΑΟ σε όσα ματς είχε χρησιμοποιήσει το Νέλσον-''Στεργάκο'', αλλά ζητήθηκε από την ΑΕΚ η ακύρωση του δελτίου του παίκτη, ώστε να μην μπορεί να παίξει σε επίσημα ματς με τη φανέλα του ΠΑΟ στο μέλλον. Το κύριο επιχείρημα της πλευράς της ΑΕΚ ήταν πως ο παίκτης δεν ήταν Έλληνας και ήταν παράλογο να παίζει ως ''ομογενής'', επειδή αυτό το πράγμα βεβαίωσε ένας παπάς από τη Νέα Υόρκη, δίχως περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 22-2-1979
 

 

 

 

 

 

 

 
Δύο μέρες αργότερα, το ΑΣΕΑΔ απέρριψε και την αίτηση αναπομπής. Ο Νέλσον ήταν οριστικά και επισήμως ''Έλληνας''...
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 24-2-1979
 

 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 25-2-1979
 

 
Έτσι ολοκληρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Είχαμε δει σε παλαιότερη ανάρτηση το πώς πήρε ο ΠΑΟ το πρωτάθλημα του 1961, το πρώτο έπειτα από 7 χρόνια δίχως τον τίτλο του πρωταθλητή, με το περιβόητο σκάνδαλο Νάκιου. Το σκάνδαλο Νέλσον δεν έφερε το πρωτάθλημα στον ΠΑΟ το 1979, αλλά του επέτρεψε να χρησιμοποιεί ως ''Έλληνα'' έναν παίκτη που ήταν Αμερικανός και με τον οποίο πανηγύρισε τίτλους τα επόμενα χρόνια. Ακόμη και σήμερα όλοι αναφέρονται στο Νέλσον ως ''Στεργάκο'', προφανώς επειδή αγνοούν το ότι ο ίδιος ο Νέλσον αποφάσισε πως λέγεται ''Στεργάκος'', δίχως καμία περαιτέρω αιτιολόγηση. Στην υπόθεση Ρότσα-Μπουμπλή, υπήρχε εμπλοκή της οικογενείας Μπουμπλή, αφού ο Αργεντινός προπονητής Ντε Φαρία που έφερε το Ρότσα στην Ελλάδα, είχε παντρευτεί την κόρη του Γεωργίου Μπουμπλή από το Αιγάλεω. Στην υπόθεση Νέλσον, το ''Στεργάκος'' ήταν ουρανοκατέβατο.
 
Το ''μια ζωή σκάνδαλα'' είναι λίγο για να περιγράψει κανείς αυτό το σίχαμα, το καρκίνωμα του ελληνικού αθλητισμού που λέγεται ''μπασκετικός βάζελος''. Οι περισσότεροι τίτλοι του είναι κάλπικοι και γεμάτοι ψιθύρους και σκιές. Ποιος να τα πει όμως αυτά; Οι μπασκετικοί δημοσιογράφοι, γνήσια τέκνα της μασονίας του χώρου; ''Δαβίδ Στεργάκος'' λέγεται κατ'αυτούς ο Ντέιβιντ Νέλσον και ελάχιστοι γνωρίζουν σήμερα την αλήθεια. Φρόντισαν γι'αυτό ο Βαζελακόπουλος με το Μαλακατέ...

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Μπιτέρνας, Στεργάκος, Μπουμπλής... ΠΑΟ!

Εικόνα Θοδωρής Παπαθεοδώρου

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια στο μπάσκετ. Η ομάδα μας έχει χάσει και συνεχίζει να χάνει τίτλους άδικα. Εδώ είναι η μεγάλη ευκαιρία των Αγγελόπουλων να μείνουν στην ιστορία του τμήματος μπάσκετ, ως αυτοί που διέλυσαν το βρώμικο παρεάκι που διοικεί το μπάσκετ εδώ και 35 χρόνια. Τα δείγματα γραφής σε αυτόν τον τομέα δεν είναι και τα καλύτερα. Ως τώρα η μόνη ομάδα που κυριάρχησε για αρκετά σερί χρόνια είναι η μεγάλη ομάδα που έφτιαξαν ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ με το Γιάννη Ιωαννίδη, που πάντα είχε το βάζελο από κάτω και να σκούζει. Κύριοι Αγγελόπουλοι μπορείτε; Ιδού η απορία

Εικόνα nmavronas

ΠΟΣΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΑΡΑΓΕ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70 ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΚΥΡΙΩΝ;

Εικόνα el trick

Κυρίων;;;;;;