ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΘΟΔΩΡΕ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ



Σε λίγες ώρες, στις 11 το πρωί, κηδεύεται στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α' Νεκροταφείο ο κύριος Θόδωρος Νικολαϊδης, ο ιστορικός εκδότης του ''ΦΩΤΟΣ''. Πέρα από το κείμενο του Απόστολου, τον αποχαιρετούμε με τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσαμε να κάνουμε: με κείμενα και φωτογραφίες μέσα από το δημιούργημά του, τη δική του εφημερίδα. Πρώτα και κύρια με ένα άρθρο-παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές δημοσιογράφων, το οποίο γράφτηκε τον Ιούλιο του 1964, λίγο μετά τα ιστορικά γεγονότα με τη σύμπραξη Παναθηναϊκών και Ολυμπιακών οπαδών στη Λεωφόρο, οι οποίοι διέκοψαν τον ημιτελικό Κυπέλλου, επειδή πίστευαν ότι ήταν ''στημένος'' και μετά από μία κατάπτυστη ανακοίνωση και γενικότερη στάση της διοίκησης Ανδριανόπουλου εναντίον του κόσμου του Ολυμπιακού και του ''ΦΩΤΟΣ''. Ο Θόδωρος Νικολαϊδης εξηγεί το τι ήταν και παραμένει διαχρονικά το ''ΦΩΣ''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 2-7-1964
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Παραθέτουμε επίσης ένα άρθρο που έγραψε στην εφημερίδα το 1971 ένας ακόμη μεγάλος Ολυμπιακός, ο Ηλίας Μπαζίνας, τότε σύμβουλος της διοίκησης Βαρδάνη-Γουλανδρή στον Ολυμπιακό.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 18-3-1971
 
 

Ιούλιος 1955 με Γιάννη Χέλμη και Ρωσίδη.
 

Ιούλιος 1956 με Μίμη Στεφανάκο.
 

Ιούλιος 1957 στην υποδοχή του Ούγγρου προπονητή Τίμπορ Κεμένι.
 
 

Ιούλιος 1958 με τους Σιδέρη, Χριστοφίδη και Σούλη.
 

Ιούλιος 1960 με το Σιδέρη.
 

Μάρτιος 1971 στη γιορτή του ''ΦΩΤΟΣ'' στο ''ΣΤΟΡΚ'' με το Νίκο Γουλανδρή και την κουμπάρα του, την τραγουδίστρια Μαρινέλλα.
 
 
7 δεκαετίες ήταν κάθε μέρα στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ, της ενημέρωσης και της διάπλασης χιλιάδων, ίσως και εκατομμυρίων Ολυμπιακών συνειδήσεων, κάτι που δεν συγκρίνεται με ο,τιδήποτε και οποιονδήποτε σχετίστηκε ποτέ με τον Θρύλο μας. Ώρα να ξεκουραστεί και να βλέπει πια από ψηλά, παρέα με το φίλο του Νίκο Γουλανδρή, την ''Ολυμπιακάρα'' τους.
 
ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΙΣΩΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΟΥ ΠΑΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΗ, ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΘΟΔΩΡΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ.

Σχόλια

Εικόνα nik7os

Καλο παραδεισο Κυρ Θοδωρε...κι εκει πιστευω το ΦΩΣ του παραδεισου θα κυκλοφορησεις και θα εισαι παντα αντικειμενικος & μπεσαλης...
Σ ευχαριστω ακομα και τωρα που με αφησες να μορφωθω μεσα απο το αρχειο της εφημεριδας & χαιρομαι ιδιαιτερα που καταφερα να σε γνωρισω οταν συναντηθηκαμε για να παρω την αδεια σου...ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Εικόνα ven7

Συγχαρητήρια Σάββα για το άρθρο και τη διατήρηση ενός τέτοιου αρχείου.

Είναι ΕΥΛΟΓΙΑ για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ και τον κόσμο του η ύπαρξη αυτής της ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗΣ γωνιάς όπου εκτός από την ελεύθερη διακίνηση σκέψεων μπορεί κάποιος να ανατρέξει στο αρχείο και να βρει ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ από την ΙΣΤΟΡΙΑ του ΘΡΥΛΟΥ μας..

Όσον αφορά το ΦΩΣ και τον Θόδωρο Νικολαϊδη πιστεύω πως ήταν ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.

ΈΝΙΩΣΕ ο ίδιος και ΔΙΕΔΩΣΕ την ΙΔΕΑ του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ γαλουχώντας γενιές και γενιές άρρωστων αλλά σκεπτόμενων ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ..

Είμαι σίγουρος πως κάθε ένας από μας έχει άπειρες ιστορίες στη μνήμη του για το ΦΩΣ..

Εγώ θα παραθέσω τον ΤΙΤΛΟ του ΠΡΩΤΟΥ εξώφυλου που θυμάμαι...

5-0 Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ την ΡΟΔΟ

3 ΓΚΟΛ ο ΤΟΜΑΣ ΑΛΣΤΡΟΜ

Ήρωας ο τερματοφύλακας τη Ρόδου Δοξάκης...

Καλό Παράδεισο κυρ Θόδωρε..

Ο-ΛΥ-ΜΠΙΑΚΟΣ

Εικόνα Romain

Έχει γεννηθεί τον καιρό που γεννήθηκε και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΌΣ (με μόνο ένα χρόνο διαφορά) και έχει ζήσει υον Ολυμπιακό από κοντά όσο πολύ λίγοι.

Έχει προσφέρει στον Ολυμπιακό και έχει πάρει και από τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός ήταν όλη του ή ζωή.

Ήταν ο μεγαλύτερος Ολυμπιακός

Αιωνία του ή μνήμη!

Εικόνα elias

Η πορεία του φωτός πλεον θα με απασχολεί οσο και η πορεία του ολυμπιακου.οι διάδοχοι του κυρ Θοδωρα επωμίζονται μια βαριά ευθύνη.

Εικόνα nmavronas

AIΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ! Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ!

Εικόνα holland74

Τεράστια απώλεια, αλλά όσο υπάρχει ΦΩΣ θα υπάρχει και ο κύριος Θόδωρος...

Εικόνα ΔΗΜΗΤΡΗΣ 10

ΑΘΑΝΑΤΟΣ.
Τελικά κάποιοι είναι ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ.

Εικόνα jorge rojo

Πολύ ωραίο κείμενο γιά τον δημιουργό του ευαγγελίου των απανταχού Ολυμπιακών και εκ των βασικών θεμελιωτών του Θρύλου του ελληνικού αθλητισμού. Αιωνία του η μνήμη.

Εικόνα apostolos gaganis

Τον θεωρώ οπαδικό πατέρα ΟΛΩΝ μας. Ο μεγαλύτερος αθλητικογράφος που γέννησε ποτέ αυτός ο τόπος. Συγκρατώ, ανάμεσα σε τόσα αλησμόνητα που΄γραψε και ανάρτησες, τα παρακάτω ελάχιστα, για την επικαιρότητά τους κυρίως:

- Το ΦΩΣ ( δηλ. ο Νικολαϊδης στην ουσία ), δεν υπετάγη σε δεσμεύσεις και δεν εφιλοδόξησε να καταστή όργανο κάποιου ισχυρού.

- Δεν "εχάρισε κάστανα" ποτέ σε κανένα.

- Δεν υπάρχει κανένας που να είναι σε θέση να καυχηθεί ότι μετέτρεψε την εφημερίδα αυτή σε όργανο των ορέξεών, των επιθυμιών και των επιδιώξεών του.

ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ, ΩΣ ΜΑΘΗΜΑ ΟΠΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ:

- Η εφημερίδα ετούτη υπήρξε ο πιστός φίλος του Ολυμπιακού στις ηλιόλουστες ημέρες των ατελείωτων θριάμβων και Ο ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΒΑΘΥΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΝΥΚΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΙΚΩΝ ΠΙΚΡΙΩΝ...

ΥΓ. Σήμερα στο εμπροσθόφυλλο του ΦΩΤΟΣ, ο λογότυπος, το καρεδάκι, με τις λέξεις "ΦΩΣ των σπορ", φοράει μαύρα. Κι΄από κάτω γράφει, ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ, Δ/ντης: Θ. Νικολαϊδης...

ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΓΑΥΡΟΣ, Μ΄ΟΛΗ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ, ΔΕΝ "ΦΕΥΓΕΙ" ΠΟΤΕ!

Εικόνα matrasimca

Αγαπητέ Απόστολε,

Το ΦΩΣ κατηγορήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της ομάδας, προσπαθώντας να επιβάλλει την γνώμη του και φυσικά με την στάση του αυτή δυσαρεστούσε όσους ήθελαν απέναντι ανθρωπάκια και yes men.
Την τίμια στάση του Φωτός δηλαδή του Θόδωρου Νικολαΐδη επιβράβευσαν με τον οβολό τους οι περισσότεροι Ολυμπιακοί επιλέγοντας να ενημερώνονται από αυτήν την εφημερίδα.
Το ΦΩΣ ποτέ δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει καταστήσεις αντίθετα πάντα ήταν αντικειμενικό και επιδείκνυε όσα προβλήματα έβλεπε με σκοπό την ισχυροποίηση της ομάδας Θρύλου.
Οι αξίες του Θόδωρου Νικολαΐδη δεν άλλαξαν ποτέ, ούτε ακόμα η εμφάνιση και η εμπορική τακτική της εφημερίδας.
Στο Φως δεν είδαμε ποτέ ροζ τηλέφωνα να διαφημίζονται και να βρωμίζουν τα χέρια των αναγνωστών.
Στο ΦΩΣ δεν είδαμε ποτέ να αποκρύπτονται τα επιτεύγματα των άλλων ομάδων από την πρώτη σελίδα, και κάθε ομάδα είχε την σελίδα της όπου εκεί όσα γράφονταν ήταν σωστά και αντικειμενικά.
Το ΦΩΣ δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τον Ολυμπιακό, προσποιούμενο ότι είναι μια αθλητική εφημερίδα για όλες τις ομάδες, ποτέ όμως δεν μείωσε καμία άλλη ομάδα τουλάχιστον ηθελημένα.
Το ΦΩΣ είναι σαν μια πέτρα που δεν αλλάξει στον χρόνο γιατί έχει σταθερές αξίες, τον χαρακτήρα και την φιλοσοφία του μεγάλου εκλιπόντος.
Το ΦΩΣ θα παραμείνει όπως το ήθελε ο Θόδωρος Νικολαΐδης γιατί είναι πηγή αλήθειας, για αυτό άλλωστε ονομάστηκε ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ, και ως Ευαγγέλιο θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται από την μεγαλύτερη μάζα των υγιών φιλάθλων της ομάδας.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που άφησε ο Θόδωρος Νικολαΐδης, το ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ στον στίβο της ζωής και στον αθλητισμό και την αγάπη μας στην ομάδα εμπνευσμένη από τα ιδεώδη του Ολυμπισμού και του των ανώτερων αξιών που εκφράζει ο Ολυμπιακός επιλέγοντας την μορφή του Ολυμπιονίκη εφήβου.
Όσο υπάρχει Ολυμπιακός θα υπάρχει και η έκφραση των ιδεών του μέσα από την ιστορία του που ίσως κανείς άλλος δεν μπόρεσε να περιγράψει καλύτερα από τον Θόδωρο Νικολαΐδη, και για όλα αυτά δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.
Αφήνω νοητά πάνω στο φέρετρο που αγκαλιάζει την μορφή του ένα κόκκινο τριαντάφυλλο για το πάθος του και ένα λευκό για την αγνότητα της Ολυμπιακής ψυχής του, να πάρει μαζί του στον παράδεισο εκεί που περιμένουν να τον προϋπαντήσουν όλες οι μεγάλες μορφές της Ερυθρόλευκης ιστορίας

Εικόνα apostolos gaganis

Ας τον αναπαύσει ο Θεός...