ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 ΔΙΣ. ΔΡΑΧΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1993



Όπως έχουμε δει εδώ, την Τετάρτη, 4 Αυγούστου 1993, ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή και συγκεκριμένα από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη η ρύθμιση για τα χρέη της ΠΑΕ Ολυμπιακός. ΠΑΣΟΚ και ''Συνασπισμός'' καταψήφισαν τη ρύθμιση, ενώ τα φιλικά προς τη ΝΔ ΜΜΕ, όπως ο ''Ελεύθερος Τύπος'', πανηγύριζαν για τη σωτηρία του Θρύλου.
 
 
Στην αντιπολιτευόμενη τότε στη ΝΔ ''Ελευθεροτυπία'' του Τεγόπουλου, την επομένη της ψήφισης της ρύθμισης στη Βουλή, διαβάζουμε ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απειλούσε με παραίτηση τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Στέφανο Μάνο, σε περίπτωση που ο τελευταίος δεν αποδεχόταν τα όσα του είχε προτείνει για τις ΠΑΕ ο Μεϊμαράκης. ''Στύλωνε'' τα πόδια ο Μάνος, αλλά εν τέλει υποχώρησε, όπως είχε υποχωρήσει λίγους μήνες πριν, χαρίζοντας τα χρέη στα τότε ΚΤΕΛ...
 
 
Την επόμενη μέρα λοιπόν, Πέμπτη 5 Αυγούστου 1993, αφότου πέρασε η ρύθμιση και μπήκαν σε μια τάξη τα οικονομικά της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κλήθηκαν όλοι οι μέτοχοι της ΠΑΕ σε Γενική Συνέλευση στη λέσχη του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Έχουμε δει εδώ το ότι υπήρξε απόφαση για αύξηση κεφαλαίου κατά 1,38 δισ. δραχμές, ενώ τελικά πιστοποιήθηκε η καταβολή του 1,01 δισ. δραχμών εξ αυτών, στις 7 Δεκεμβρίου 1993.
 
 
 
Ας δούμε λοιπόν το τι ακριβώς έγινε σε αυτήν τη Γ.Σ..
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 6-8-1993
 
 
 
 
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 6-8-1993
 
 
 
Σύμφωνα με όσα είπε σε αυτήν τη Γ.Σ. ο Σωκράτης Κόκκαλης, το νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, μετά την αύξηση, θα ήταν υψηλότερο από το άθροισμα των μετοχικών κεφαλαίων όλων των ΠΑΕ στην τότε Α' Εθνική. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον υφυπουργό Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά αναφέρθηκε στα ''ύποπτα κίνητρα'' όσων επέτρεψαν τα απαράδεκτα οικονομικά ανοίγματα επί των ημερών Κοσκωτά-Σαλιαρέλη, καταγγέλοντας την ανοχή του προσωρινού Επιτρόπου της Τράπεζας Κρήτης κ. Καμάρα, αλλά και του υπουργού Οικονομικών κ. Παλαιοκρασσά στη μεταγραφή Ντέταρι, το καλοκαίρι του 1990, από τον Ολυμπιακό στην ιταλική Μπολόνια. Τα λεφτά των Ιταλών δεν έφτασαν ποτέ στα ταμεία της ΠΑΕ, αλλά μπήκαν κατ'ευθείαν στην τσέπη του Ανάργυρου Σαλιαρέλη, την ώρα που θα μπορούσε η ΠΑΕ με αυτά να εξοφλήσει την Τράπεζα Κρήτης οριστικά. Υποτίθεται ''έγινε διευκόλυνση στον Ολυμπιακό'', για να κάνει μεταγραφές με αυτά τα λεφτά, αλλά οι 3 Σοβιετικοί Προτάσοφ-Λιτόφτσενκο-Σάβιτσεφ, οι οποίοι έπρεπε να πιστέψουμε ότι αποκτήθηκαν με τα λεφτά του Ντέταρι, δεν πήραν χρήματα από το Σαλιαρέλη, ούτε φυσικά πληρώθηκαν οι ομάδες τους, οι οποίες εξοφλήθηκαν από τη διοίκηση Νταϊφά-Κόκκαλη αργότερα. Ο Κόκκαλης είπε επίσης ότι από το Μάρτιο του 1992 μέχρι τα τέλη Ιουλίου 1993, η ''διοίκηση των 9'', με μπροστάρηδες τους Νταϊφά-Κόκκαλη, οι οποίοι αντικατέστησαν μέσω Πρωτοδικείου τον έκπτωτο για δικαστικούς λόγους μεγαλομέτοχο Ανάργυρο Σαλιαρέλη, είχαν βάλει 1,7 δισ. δραχμές στα ταμεία της ΠΑΕ, εκ των οποίων τα 406 εκ. δραχμές πήγαν στο Δημόσιο, μια και με βάση τη ρύθμιση του Φεβρουαρίου του 1992, η ΠΑΕ Ολυμπιακός έπρεπε να δίνει κάθε μήνα 30 εκ. δραχμές στο ελληνικό Κράτος για τα χρέη της. Από αυτά τα 1,7 δισ. δραχμές, τα 1,2 είναι αυτά της αύξησης κεφαλαίου του Νοεμβρίου 1992, όπως είδαμε παραπάνω, οπότε 500 εκ. δραχμές έβαλαν Νταϊφάς-Κόκκαλης το διάστημα Μάρτιος-Νοέμβριος 1992, για να ''τρέξει'' κάπως το ''μαγαζί'' που λέγεται ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μιλάμε για πάνω από 4 εκ. ευρώ σημερινά λεφτά, αν τα αποπληθωρίσουμε,
 
 
τα οποία δεν φαίνονται πουθενά, σε καμία αύξηση κεφαλαίου. Το ποσό των 1,2 δισ. δραχμών στα τέλη του 1992-αρχές 1993 αντιστοιχεί σε περίπου 9 εκ. ευρώ σημερινά λεφτά,
 
 
ενώ το 1 δισ. δραχμές από τα 1,38 που εν τέλει πιστοποιήθηκε στα τέλη του 1993, αντιστοιχεί σε περίπου 7 εκ. ευρώ σημερινά χρήματα.
 
 
 
Αθροίζοντας τα ποσά, προκύπτει ότι
 
ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΞΥΓΙΑΝΘΗΚΕ Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΑΡΤΙΟΣ 1992-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1993.
 
Για τα σημερινά δεδομένα, το ποσό δεν είναι και τόσο μεγάλο. Σήμερα όμως υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα στις ελληνκές ομάδες από τα ευρωπαϊκά Κύπελλα και δη από το Champions League. Για εκείνα τα χρόνια, μία 25ετία πίσω, το ποσό ήταν εξωπραγματικό, όπως βλέπουμε, υψηλότερο από όσα είχαν βάλει οι μέτοχοι των υπολοίπων ΠΑΕ σε όλες τις άλλες ΠΑΕ της Α' Εθνικής μαζί! Επίσης, μπροστά σε περίπου 150 μετόχους, ο Σωκράτης Κόκκαλης τόνισε το ότι δεν υπήρχαν χρέη του Ολυμπιακού που ρυθμίστηκαν, αλλά άδικες απαιτήσεις τρίτων από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, οι οποίες τακτοποιήθηκαν. Είπε πως ''ο Ολυμπιακός δεν είναι κτήμα κανενός Κόκκαλη, αλλά όλων των οπαδών. Η ρύθμιση των χρεών ήταν μία απόφαση που θα μπορούσε να είναι και διαφορετική. Δεν είμαστε κόμμα, αλλά αθλητικό σωματείο που αντλούμε τη δύναμή μας από τον αθλητισμό. Όμως, αξιολογούμε τη συμπεριφορά των κομμάτων'', με τους μετόχους να μουρμουράνε σε αυτό το σημείο κατά ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού, κόμματα που καταψήφισαν τη ρύθμιση. Υπήρξαν και μπηχτές για τη διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ''τα τελευταία έξι χρόνια υπήρχε παντοδυναμία του Παναθηναϊκού παντού. Η ανυπαρξία αντίστασης δημιούργησε καθεστώς παντού''.
 
Μεγάλος πρωταγωνιστής στη Γ.Σ. ήταν ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος προτίμησε να φύγει από το ''Συνασπισμό'' τον Ιούλιο του 1993, όταν έμαθε ότι στο Κόμμα του είχαν αποφασίσει να καταψηφίσουν τη ρύθμιση για τα χρέη της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
 
 
 
 
Αποθεώθηκε λοιπόν ο Ανδρουλάκης, χειροκροτήθηκε ο Μεϊμαράκης, υπήρξαν κάποιες γκρίνιες κατά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά μέχρι εκεί. Με τα χρήματα του Κόκκαλη το καλοκαίρι του 1993 ήρθαν σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ (ΤΑΚ τότε, όχι ακόμη ΚΑΕ...) οι παρακάτω αθλητές.
 
 
Περίπου 400 εκ. δραχμές ετησίως θα κόστιζαν τα συμβόλαια των νέων παικτών στο ποδόσφαιρο κι άλλα τόσα των νεοφερμένων στο μπάσκετ του Ολυμπιακού. 800 εκ. δραχμές λοιπόν συνολικά τη σεζόν 1993-94 σε τσέπες ποδοσφαιριστών και μπασκετμπολιστών που ήταν τα νέα αποκτήματα του Θρύλου, δηλαδή περίπου 5,5 εκ. σημερινά ευρώ. Λεφτά ''με τη σέσουλα'', που λέμε...