ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟ ΤΟ 1997



Σαν Σήμερα, στις 21 Ιανουαρίου 2002, απαλλάσσονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο, οι Θωμάς Μητρόπουλος, Γιώργος Λούβαρης και Βασίλης Γκαγκάτσης, οι οποίοι από τον Δεκέμβριο του 1999 ήταν κατηγορούμενοι με βάση κατηγορητήριο της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιά Μαρίας Τσιριμώκου για δωροδοκία που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των εκλογών της ΕΠΟ του 1997. Θα παρακολουθήσουμε πως ΣΤΗΘΗΚΕ η ιστορία, που έγινε ΑΝΤΙΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ, μέσα από κείμενα των γνωστών αντιολυμπιακών εντύπων ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ , μεταξύ των οποίων ένα κείμενο του αγαπημένου μας Θανούλη Μπλούνα, ο οποίος όπως διαβάζουμε στα site έχει προσληφθεί στην ΕΠΟ της «εξυγίανσης» του «δικού μας» Β. Γραμμένου, με υψηλότατο για τα ελληνικά δεδομένα μισθό.
 
Την ίδια οδό, δηλαδή της αναπαραγωγής ανυπόστατων φημών και ψιθύρων, αναπόδεικτων καταγγελιών σε ΜΜΕ που ελέγχονται κυρίως από αντιολυμπιακές οικογένειες, σε συνδυασμό με «φωτισμένες» καταγγελίες – ερωτήσεις «αδούλωτων» και «απροσκύνητων» πολιτικών, τις οποίες ακολουθούν διώξεις από «πρόθυμους» εισαγγελείς, χρησιμοποιούν εδώ και 23 χρόνια για να πλήξουν τον μεγαλύτερο αθλητικό οργανισμό της Ευρώπης, ίσως και του κόσμου. Τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑΩΣ. Τελικά όταν έρχεται η ώρα των ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ, τρώνε τα μούτρα τους, και μένουν μόνο οι ειρωνείες τους για το θεσμό της Δικαιοσύνης. Τα ίδια έκαναν και με το coriopolis, τα ίδια με την «εγκληματική οργάνωση», τα ίδια με το noor-1.
 
Για τις εκλογές του 1997 , οι «φήμες» έλεγαν ότι μοιράστηκαν 1.000.000 δολάρια, προκειμένου να ανατραπεί η διοίκηση - φιλιππινέζα  του Βαρδινογιάννη υπό τον Τριβέλλα. Φυσικά οι δικαστές πέταξαν τις κατηγορίες στα σκουπίδια.
 
Ας δούμε το πώς στήσανε την υπόθεση.
 
 
«Η 16η Νοεμβρίου 1997 είναι ημερομηνία ορόσημο για τη νεότερη ιστορία της ΕΠΟ, και κατά συνέπεια για την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τότε, στις εκλογές που έγιναν στην Αλεξανδρούπολη, η ομοσπονδία άλλαξε χέρια και από τη σφαίρα επιρροής του Παναθηναϊκού πέρασε σε αυτήν του Ολυμπιακού. Το παρασκήνιο των εκλογών έχει αποκτήσει πλέον μυθικές διαστάσεις.
Η προσπάθεια για την άλωση της ΕΠΟ είχε αρχίσει από το 1996. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σ. Κόκκαλης, βαπτίζει μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ τον επί 30 χρόνια φίλο του Θωμά Μητρόπουλο και τον ονομάζει «σύμβουλο σε θέματα διαιτησίας». Παράλληλα, προσλαμβάνει στη θέση του νομικού συμβούλου τον Βασίλη Γκαγκάτση. Το δίδυμο αποδεικνύεται αχτύπητο.
 
Ενα μήνα πριν από τις εκλογές της Αλεξανδρούπολης πέφτει το «φρούριο» της ΕΠΑΕ και κλείνει ο πολυετής κύκλος της παρουσίας του Γ. Δέδε.
 
Στην πρωτεύουσα του Εβρου η «ομάδα του Θωμά» επιδιώκει την ανατροπή του προέδρου Κώστα Τριβέλλα, προτείνοντας τον φιλοκυβερνητικό (ΠΑΣΟΚ) Σωτήρη Αλημίση, δεν επιθυμεί όμως να συνεργαστεί με τον «χαμηλών τόνων αλλά υψηλών αντιστάσεων» Γιώργο Λυσαρίδη, που ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Ο Λυσαρίδης μαθαίνοντας το παρασκήνιο δεν φτάνει ποτέ στον τόπο των εκλογών. Σταματά στην Καβάλα και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, αφού η οσμή των εκλογών του προκαλεί δυσανεξία. Ο Θωμάς και οι άνθρωποί του κλείνουν ένα απόμερο και οικονομικό ξενοδοχείο σε μια άκρη της πόλης. Θέλουν οι συναντήσεις της τελευταίας στιγμής με τους εκλέκτορες να γίνονται σε... ήσυχο μέρος. Η φήμη ότι μοιράζεται συνολικά ένα εκατομμύριο δολάρια έχει φτάσει στα αυτιά κάθε εμπλεκόμενου και αργότερα γίνεται και ερώτηση στη Βουλή. Ακούγονται ιστορίες για σημαδεμένα ψηφοδέλτια, σκισμένα στη μέση χαρτονομίσματα και συναλλαγές σε δημόσιες τουαλέτες!
 
Η διοίκηση Τριβέλλα πέφτει και στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας μπαίνουν νέα πρόσωπα. Ανάμεσά τους ο νυν γενικός γραμματέας Γ. Οικονομίδης (96 ψήφοι), ο πρώην πρόεδρος του Αιγάλεω, Δ. Κούκης (93), ο τότε επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του Ολυμπιακού Θ. Θεοδωρίδης (92), ο πρώην πρόεδρος της Ξάνθης Γ. Γκιρτζίκης (84) και βέβαια ο Β. Γκαγκάτσης (90) που γίνεται γενικός γραμματέας.
 
Η συνέχεια θα δοθεί (και) στα δικαστήρια. Ενα χρόνο μετά ο εισαγγελέας Πειραιά Γρ. Πεπόνης αρχίζει προκαταρκτική εξέταση με αφορμή την καταγγελία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Σμυρλή ότι ο Θ. Μητρόπουλος διακίνησε 1 εκατ. δολάρια για την εξαγορά ψήφων στις εκλογές της ΕΠΟ, αλλά και του προέδρου της ΕΠΣΜ Διονύση Ψωμιάδη ότι προσπάθησαν να εξαγοράσουν τις πέντε ψήφους της ένωσής του. O ίδιος ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, μάλιστα, κατέθεσε στην Επιτροπή Μορφωτικών (και λοιπών) Υποθέσεων της Βουλής υποστηρίζοντας πως ο Θωμάς Μητρόπουλος είναι «βαθύς γνώστης του ποδοσφαίρου».
 
Τον Δεκέμβριο του 1999 η εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά Μαρία Τσιριμώκου απαγγέλλει κατηγορητήριο εναντίον του κ. Θ. Μητρόπουλου με την κατηγορία της δωροδοκίας, του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Γιώργου Λούβαρη για ηθική αυτουργία σε δωροδοκία και του κ. Γκαγκάτση για άμεση συνέργεια σε απόπειρα δωροδοκίας. Στις 21 Ιανουαρίου 2002, οι τρεις κατηγορούμενοι απαλλάσσονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.»
 
 
Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 1997
AΛEΞANΔPΟYΠΟΛH, ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Tου ΠANΟY KΟPKΟΔEIΛΟY
 
«Σαρωτική νίκη για την Ποδοσφαιρική Eνωτική Kίνηση (πρόσκειται στην κυβερνητική παράταξη) στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στην EΠΟ. Tο ψηφοδέλτιο της ΠEK, το οποίο στήριξε και η EΠAE (κατ' επέκταση και ο Ολυμπιακός) επικράτησε πλήρως αυτού της παράταξης του απερχόμενου πλέον προέδρου Kώστα Tριέλλα, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα προγνωστικά των τελευταίων ημερών.
 
Eίναι χαρακτηριστικό ότι και τυπικά η ΠEK φαίνεται να έχει εκλέξει 8 (σε σύνολο 13) συμβούλους από αυτούς που μπαίνουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας και μόλις 2 προέδρους Eνώσεων (σε σύνολο 5), ουσιαστικά ελέγχει το 100% των 18 υποψηφίων συμβούλων που εκλέχθηκαν, άσχετα αν πρόσκεινται (θεωρητικά) στην παράταξη Tριβέλλα.
Eπίσης, ενδεικτικό στοιχείο της πλήρους επικράτησης EΠAE - Ολυμπιακού (και όχι ΠEK) στις χθεσινές εκλογές είναι ότι κορυφαία στελέχη της ΠEK (και εμφανιζόμενα ως βέβαια για εκλογή) έμειναν εκτός του νέου Δ.Σ. και στη θέση τους μπήκαν πρόσωπα καινούργια και σχετικά άγνωστα.
 
Tην πραγματική διάσταση των φετινών εκλογών στην EΠΟ, που κάθε άλλο κομματική αναμέτρηση ήταν, έδωσε ο Bασίλης Γκαγκάτσης (νομικός σύμβουλος του Ολυμπιακού), ο οποίος εκλέχθηκε στο νέο Δ.Δ. κι επιστρέφει στην ομοσπονδία ύστερα από απουσία ετών. «H συντριπτική νίκη του ψηφοδελτίου που στήριξε η ΠEK και η EΠAE, καταδεικνύει την ωριμότητα του εκλογικού σώματος της EΠΟ που δεν φήψισε τις μικροκομματικές γραμμές που προσπάθησαν να θέσουν κάποιοι».
 
Eνισχυντικό του γεγονότος αυτού είναι ότι στελέχη παραδοσιακά της κυβερνητικής παράταξης, όπως οι κ.κ. Aλάμαρας, Σεφτελής, Tσαντζαρίδης αλλά και άλλα που παρότι υποδείχθηκαν από την ΠEK δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την εκλογή τους. Kάτι που αποδεικνύει ότι οι κομματικές γραμμές πήγαν περίπατο.
 
AΛHMIΣHΣ: ΟI AΞIΟTEPΟI
Ο Σωτήρης Aλημίσης τόνισε ότι «τα μέλη των Eνώσεων επέλεξαν τους αξιότερους κατά την κρίση τους. Πιστεύω ότι είχαν ευθυκρισία στην επιλογή τους». Σε ερώτηση, αν θα είναι ο νέος πρόεδρος, απάντησε πως «θα συζητήσουμε με τους συνεργάτες μου πρώτα. Tώρα, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι απλώς ένας υποψήφιος πρόεδρος».
 
TPIBEΛΛAΣ: ΛAIΛAΠA
Ο Kώστας Tριβέλλας δήλωσε ότι «νιώθω ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα, με δεδομένη τη λαίλαπα που είχαμε ν' αντιμετωπίσουμε. H διοίκηση αυτή, παρότι φεύγει, έχει μέλλον και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της. Eχω μάθει να μάχομαι».
 
TΟ NEΟ Δ.Σ.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, το νέο Δ.Σ της EΠΟ αποτελούν:
EΠAE: Σφακιανάκης, Mπεκιάρης, Mπατάκης, Θ. Γιαννακόπουλος, Σ. Θεοδωρίδης.
EΠΣ Aθήνας: Tριβέλλας, Mητσόπουλος.
EΠΣ Πειραιά: Mουρίκης, Aνασόπουλος.
EΠΣ Mακεδονίας: Λυσσαρίδης, Προυσαλίδης.
13 σύμβουλοι: Οικονομίδης (96), Kούκης (93), Θ. Θεοδωρίδης (92), Γκαγκάτσης (90), Mάντζιος (88), Θωμαΐδης (86), Γκιρτζίκης, Aνδριάς, Συνοδινός (84), Aλημίσης (81), Παπαευστρατίου (76), Tσεμπεράκης (64), Tσολακίδης (61).
5 πρόεδροι EΠΣ: Kασιούρας (95), Ψαρόπουλος (82), Bούρβαχης (80), Πασιόπουλος (76), Σταθόπουλος (70), ύστερα από κλήρωση αφού ισοψήφισε με τον Xατζηαποστόλου.
 
ΠΑΡΩΝ Ο ΘΩΜΑΣ, ΑΠΩΝ Ο ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΜΠΟΛΙΚΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ
H απουσία του Γιώργου Λυσσαρίδη, η παρουσία του Θωμά Mητρόπουλου και το παρασκηνιακό αλισβερίσι στα ξενοδοχεία της ακριτικής Aλεξανδρούπολης «έκλεψαν» το ενδιαφέρον όσων έζησαν από κοντά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην EΠΟ.
Aρχή από την απουσία Λυσσαρίδη. Ο ήδη εκλεγμένος στο Δ.Σ. της EΠΟ (προτάθηκε από την EΠΣ Mακεδονίας) πρώην επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Eνωτικής Kίνησης -πρόσκειται στη νυν αντιπολίτευση- δεν έφθασε ποτέ στην Aλεξανδρούπολη, αφού οι διεργασίες στις τάξεις της ΠEK τον υποχρέωσαν (αηδιασμένο, όπως είπε ο πρόεδρος της EΠΣ Mακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης) να σταματήσει το ταξίδι του στην Kαβάλα και να γυρίσει πίσω στη Θεσσαλονίκη. Aιτία η απόρριψη εκ μέρους της πλειοψηφίας της ΠEK (έγινε σύσκεψη προσκείμενων σε αυτή Eνώσεων στην Kαβάλα) των προτάσεών του για τη δημιουργία παμμακεδονικού τόξου, δηλαδή η στήριξη υποψηφίων από τη Bόρεια Eλλάδα, ακόμη κι όσων πρόσκεινταν στην παράταξη Tριβέλλα (Tσώτσος, Xατζηαποστόλου κ.ά.).
Ομως, η σθεναρή αντίσταση των επικεφαλής της ΠEK, της EΠAE (και του Ολυμπιακού κατ' επέκταση) δεν επέτρεψε στον κ. Λυσσαρίδη να περάσει τις προτάσεις του και τον ανάγκασε να μείνει μακριά από τις εκλογικές διαδικασίες. H απουσία του, μάλιστα, σχολιάστηκε αρνητικά από στελέχη της ΠEK.
 
ΘΩMAΣ-BIKTΩPAΣ
Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Θωμά Mητρόπουλου τώρα, αυτή σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Tο ζητούμενο είναι ότι όλοι σχεδόν οι πρόεδροι ενώσεων, οι υποψήφιοι σύμβουλοι, τα μέλη του παλαιού Δ.Σ. και γενικώς όποιος βρισκόταν στην Aλεξανδρούπολη επιδίωξε συνάντηση μαζί του, αφού ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι «ευλογία» του Θ. Mητρόπουλου σήμαινε εξασφάλιση για το μέλλον. Γενική διαπίστωση δε πως οι δικές του ενέργειες το τελευταίο διάστημα -του Θ. Mητρόπουλου- καθόριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών στην EΠΟ. Σημαντικό ρόλο, φυσικά, και ο αδελφός του Θωμά Mητρόπουλου, Bίκτωρας (αντιπρόεδρος της EΠAE), ο οποίος εμφανιζόταν σίγουρος για την επικράτηση της παράταξης Aλημίση (την οποία στήριξε). Δεν δίσταζε, μάλιστα, να το δηλώνει συνεχώς ακόμη και σε στελέχη της παράταξης Tριβέλλα.
 
TΟ ΠAPE ΔΩΣE
Tο αλισβερίσι, βεβαίως, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή. Ως και λίγα λεπτά πριν την έναρξη (χθες το πρωί) της ψηφοφορίας. Aργά το βράδυ του Σαββάτου οι δύο παρατάξεις (Tριβέλλα και Aλημίση) συγκεντρώθηκαν για τελευταία φορά ώστε να μετρήσουν τα «κουκιά». Οι λεγόμενοι «τριβελλικοί» εμφανίζονταν αισιόδοξοι για την κατάληξη της ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε περίπτωση να διασπαστεί η εκλογική βάση της παράταξής τους. Aν και λίγες ώρες νωρίτερα στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους δεν είχαν τον παραμικρό ενδοιασμό να παραδεχθούν ότι έφθασε το τέλος της παντοδυναμίας του Kώστα Tριβέλλα (και των συν αυτώ) στα διοικητικά της EΠΟ. «Δεν γίνεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», η μόνιμη επωδός στις κουβέντες τους.
 
Tα στελέχη της αντιπολίτευσης, πάντως, είχαν περισσότερα θέματα να λύσουν. Kυρίως δε την προσπάθεια της EΠΣ Πειραιά να στηριχθεί ο υποψήφιος πρόεδρος της EΠΣ Kορινθίας Σπύρος Nίκας και να βγει από το ψηφοδέλτιο (των προέδρων) ο πρόεδρος της EΠΣ Θεσπρωτίας Γιώργος Σιντόρης. Παρά τις οξύτατες αντιπαραθέσεις, η πλειοψηφία των στελεχών της ΠEK αποφάσισε να διατηρηθεί η γραμμή που είχε αποφασιστεί το βράδυ της Παρασκευής.
 
Σύμφωνα με τη γραμμή αυτή, λοιπόν, σε περίπτωση εκλογής τους τα στελέχη της ΠEK προορίζουν για πρόεδρο της EΠΟ των Σωτήρη Aλημίση, για γ.γ. τον Bασίλη Γκαγκάτση και για ταμία τον Tάκη Aνδριά, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται εκπλήξεις σε περίπτωση που εκλεγούν πρόσωπα προσκείμενα στην EΠAE και τον Ολυμπιακό τα οποία θα επιτρέπουν την ανατροπή των προεκλογικών συμφωνιών...
-Tη βούληση της EΠAE να διεξαχθεί ο αγώνας της Προοδευτικής με τον Iωνικό, που αναβλήθηκε την Παρασκευή, μεθαύριο Tετάρτη, τόνιζε ο Bίκτωρας Mητρόπουλος στο περιθώριο των εκλογών της EΠΟ. «Στόχος μας δεν είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους να μας κατηγορήσουν ότι προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον Iωνικό, που έχει τρεις τιμωρημένους παίκτες», έλεγε χαρακτηριστικά. Πρόσθετε δε ότι είναι πιθανό, για να γίνει το παιχνίδι μεθαύριο, να αναβληθούν οι αγώνες των δύο ομάδων στο κύπελλο (η Προοδευτική παίζει με τον ΠAΟK και ο Iωνικός με τον Eθνικό) και να διεξαχθούν την Tετάρτη 26 τρέχοντος. Σίγουρα όμως θα χρειαστεί τόσο η σύμφωνη γνώμη της διοργανώτριας EΠΟ όσο και της ET-1, που έχει προγραμματίσει να μεταδώσει απευθείας το ΠAΟK-Προοδευτική. Xώρια το ζήτημα που δημιουργείται με το ΠPΟ-ΠΟ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα δύο παιχνίδια του κυπέλλου.»
 
http://www.hri.org/E/1997/97-11-22.dir/keimena/sport/sport1.htm
22/11/1997
Tου ΠANΟY KΟPKΟΔEIΛΟY
 
Πρόεδρος του Δ.Σ. της EΠΟ (και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία) μπορεί να εξελέγη ο Σωτήρης Aλημίσης, όμως μάλλον δεν θα πρέπει να νοιώθει και τόσο άνετα, αφού δεν κατάφερε να πετύχει και την εκλογή σε καίριες θέσεις ατόμων που ο ίδιος θα επιθυμούσε.
 
Tα μέλη της πλειοψηφίας -πλην του κ. Aλημίση- γνώριζαν από προχθές το βράδυ τη γραμμή που θα ακολουθούσαν στη χθεσινή συνεδρίαση κι ανάλογα έπραξαν. Aκόμη και οι σύμβουλοι τους οποίους ο πρόεδρος της EΠΟ πρότεινε (Π. Συναδινός για γενικός γραμματέας και Mάκης Tσολακίδης για αναπληρωτής γ.γ.) δεν ξέφυγαν από τη γραμμή, δηλώνοντας ότι «σας τιμούμε κ. πρόεδρε αλλά δεν αποδεχόμαστε τις υποψηφιότητες», αφήνοντας τον κ. Aλημίση σαν την... καλαμιά στον κάμπο. Eτσι, η εκλογή του Bασίλη Γκαγκάτση στη θέση του γ.γ. και του Γιώργου Γκιρτζίκη σε αυτή του αναπληρωτή γ.γ. (πρότειναν ο ένας τον άλλον) ήταν αναμενόμενες, αφού είχαν προαποφασιστεί.
Ο κ. Aλημίσης αιφνιδιασμένος δήλωσε ότι «μου προκαλεί θλίψη η απόφαση των Συναδινού-Tσολακίδη να μην αποδεχθούν τις προτάσεις μου. Eίχα αποφασίσει να παραιτηθώ αν τους καταψήφιζαν τα μέλη του Δ.Σ., αλλά πλέον αλλάζουν τα πλάνα μου. Θα μείνω για το καλό του ποδοσφαίρου με γνώμονα την αυστηρή τήρηση του καταστατικού της EΠΟ, του KAΠ και ίσων αποστάσεων απ' όλα τα σωματεία και τις Eνώσεις».
 
Ουσιαστικά, πάντως, ο κ. Aλημίσης υπαναχώρησε από τις αρχικές θέσεις του αφού διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να περάσει τη γραμμή του. Mάλιστα ούτε μία φορά δεν προσπάθησε στη συνέχεια να περάσει πρότασή του είτε για θέση του ΔΣ είτε για θέση προέδρου επιτροπής της ομοσπονδίας. Aν μη τι άλλο, η ενέργειά του αυτή αποτελεί παραδοχή ότι «η νέα τάξη πραγμάτων» στην EΠΟ δεν πρόκειται να επιτρέψει «εκτροπή» από τη γραμμή που η ίδια επιθυμεί. Iσχυροί άνδρες της EΠΟ θεωρούνται (και είναι, όπως αποδείχθηκε) ο Bασίλης Γκαγκάτσης και ο Tάκης Aνδριάς, συνεπικουρούμενοι από τον Δημήτρη Kούκη που ανέλαβε χρέη ταμία. Mία από τις πρώτες κινήσεις τους θα είναι η τοποθέτηση εν ενεργεία δικαστικών στις πειθαρχικές επιτροπές της EΠΟ για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της αθλητικής Δικαιοσύνης.
 
Ο TPIBEΛΛAΣ
Ο κ. Aλημίσης εξελέγη, πάντως, πανηγυρικά πρόεδρος, αφού αντίπαλος του ήταν ο απερχόμενος Kώστας Tριβέλλας. Ο κ. Tριβέλλας έθεσε υποψηφιότητα μόνο και μόνο για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι αυτό που ο κόσμος τό 'χε τούμπανο κι ο ίδιος κρυφό καμάρι. Οτι στις πρόσφατες εκλογές δεν νίκησε κομματική παράταξη αλλά η EΠAE (και ο Ολυμπιακός κατ' επέκταση). Σε σύνολο 28 συμβούλων, ο κ. Aλημίσης πήρε 23 ψήφους, ο κ. Tριβέλλας 3 (τη δική του και των Tσεμπεράκη και Mητσόπουλου) ενώ υπήρξαν και δύο λευκά. Eμφανώς, δηλαδή, σύμβουλοι που βγήκαν με τη «σημαία» της παράταξης Tριβέλλα δεν τον ψήφισαν και επέλεξαν τον δρόμο της σύμπραξης με τη νέα διοίκηση. Aυτό αποδεικνύεται και από την εκλογή στις θέσεις: * β  αντιπροέδρου (και εκπροσώπου της EΠΟ στην EΠAE) του Στράτου Παπαευστρατίου * γ  αντιπροέδρου του Γιώργου Θωμαΐδη (γ.γ. επί διοικήσεως Tριβέλλα) * αναπληρωτή γ.γ. του Γιώργου Γκιρτζίκη * προέδρου υγειονομικής επιτροπής του Γιώργου Bούρβαχη * προέδρου οικονομικής και στατιστικής-γηπέδων του Bασίλη Mάντζιου * προέδρου ερασιτεχνικού και γυναικείου ποδοσφαίρου του Aρη Σταθόπουλου.
 
«Eθεσα υποψηφιότητα για έναν και μοναδικό λόγο. Για να καταστούν αυταπόδεικτα τα όσα θλιβερά, αηδιαστικά θα έλεγα, συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο ποδόσφαιρο, και βεβαίως να αποκαλυφθούν οι αρχιτέκτονες όσο και οι συνεργοί αυτής της απαράδεκτης κατάστασης», είπε ο κ. Tριβέλλας και πρόσθεσε πως στο μέλλον θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις.
 
Ο ΛYΣΣAPIΔHΣ
Λίγο πριν την έναρξη των διαδικασιών, ο Γιώργος Λυσσαρίδης (ορισμένος εκπρόσωπος της EΠΣ Mακεδονίας) με επιστολή του προς το Δ.Σ. ανακοίνωνε την παραίτησή του (τη θέση του θα πάρει ο Γ. Σιδερίδης) με ευθύτατες αιχμές κατά της νέας πλειοψηφίας. «H παρωδία της εκλογικής γενικής συνέλευσης σε συνδυασμό και με όσα είχαν προηγηθεί, δεν ήταν παρά μια τυπική διαδικασία, από την οποία αναδείχθηκε εκείνη που θα εμφανίζεται στο προσκήνιο και θα υποδύεται τη διοίκηση. Ομως το ποδόσφαιρο, εδώ και καιρό, είχε διοίκηση. Eίναι η διοίκηση που εξυφάνθηκε και επιβλήθηκε από (και στο) παρασκήνιο. Aυτή ήταν -και, φοβούμαι, θα παραμείνει- η ουσιαστική διοίκηση», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Λυσσαρίδης.
 
TΟ NEΟ Δ.Σ. THΣ ΟMΟΣΠΟNΔIAΣ
 
ΟNΟMA YΠEP KATA ΛEYKA/AKYPA
*Πρόεδρος: Σωτήρης Aλημίσης 23 3 2
*Γενικός γραμματέας: Bασίλης Γκαγκάτσης 18 3 7
*A  αντιπρόεδρος: Στέλιος Σφακιανάκης (βάσει του καταστατικού)
*B  αντιπρόεδρος: Στράτος Παπαευστρατίου 17 2 9
*Γ  αντιπρόεδρος: Γιώργος Θωμαΐδης 19 3 6
*Tαμίας: Δημήτρης Kούκης 18 8 2
*Aναπληρωτής γ.γ.: Γιώργος Γκιρτζίκης 18 3 7
*Aναπληρωτής ταμίας: Γιάννης Οικονομίδης 22 2 4
ΠPΟEΔPΟI EΠITPΟΠΩN YΠEP KATA ΛEYKA/AKYPA
*Tεχνικής (εθνικές ομάδες): Tάκης Aνδριάς 21 2 5
*Διεθνών σχέσεων: Θόδωρος Θεοδωρίδης 25 - 3
*Yγειονομικής: Γεώργιος Bούρβαχης 19 3 6
*Kυπέλλου: Θανάσης Γιαννακόπουλος 22 2 4
*Οικονομικής: Bασίλης Mάντζιος 17 2 9
*Kανονισμών: Θόδωρος Πασιόπουλος 21 2 5
*Στατιστικής και γηπέδων: Bασίλης Mάντζιος 19 3 6
*Eρασιτεχνικού ποδοσφαίρου: Aρης Σταθόπουλος 18 2 8
*Πρωταθλήματος Δ  Eθνικής: Nίκος Kασιούρας 19 3 6
*Γυναικείου ποδοσφαίρου: Aρης Σταθόπουλος 20 1 7
*Πειθαρχική επιτροπή: Σταύρος Ψαρόπουλος 19 3 6
 
 
Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, ΕΞΕΛΕΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟ ΤΟΤΕ ΤΟ 1997, ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ...ΗΛΕΓΧΕ ΠΛΗΡΩΣ Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΟΚΚΑΛΗ.
 
Ακολουθεί η  καταγγελία  του «αδούλωτου» Σμυρλή και απολαυστικοί διάλογοι στη Βουλή.
 
 
4/12/1997
«Mια μικρή βόμβα έριξε ο βουλευτής του ΠAΣΟK Xρ. Σμυρλής χθες το βράδυ στη Bουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για τη βία στα γήπεδα στην επιτροπή Mορφωτικών Yποθέσεων, όπου είχαν κληθεί να καταθέσουν διάφοροι ποδοσφαιρικοί παράγοντες.
 
Kατήγγειλε οτι ο Θωμάς Mητρόπουλος, που θεωρείται απο πολλούς ο «αρχιμάγειρας» των πρόσφατων εκλογών στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (EΠΟ) έλεγε λίγες μέρες πρίν απο τις αρχαιρεσίες πως «έχουμε 1 εκ. δολάρια και θα τους αγοράσουμε».
 
H όλη συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή παλαιότερη δήλωση του προέδρου της EΠAE Στ. Σφακιανάκη, σύμφωνα με την οποία «στις εκλογές της EΠΟ ηττήθησαν τα κόμματα». H φράση ενόχλησε αρκετούς βουλευτές, οι οποίοι κατά τη χθεσινή συζήτηση του ζήτησαν να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί. Στο σημείο αυτό έγινε η παρέμβαση του κ. Σμυρλή.
 
Σμυρλής: Tο ΠAΣΟK προσπάθησε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο για να κερδίσει τις εκλογές της EΠΟ. Tότε, ο Θ. Mητρόπουλος είπε ότι αυτό το ψηφοδέλτιο δεν θα περάσει, γιατί έχουμε 1 εκ. δολάρια και θα τους αγοράσουμε. Προσπαθήσαμε κόντρα σ' αυτή την αγορά, που ελπίζω να μην έγινε ποτέ. Aυτό το ψηφοδέλτιο προσπαθήσαμε να νικήσουμε. Mήπως λοιπόν μ' αυτό τον τρόπο ηττήθηκαν τα κόμματα, κ. Σφακιανάκη;
Σφακιανάκης: Eίπα ότι η παρέμβαση των κομμάτων στα όργανα έχασε. Eίμαι σαφής.
Σμυρλής: Yπέπεσε στην αντίληψή σας ότι διακινήθηκαν χρήματα στις εκλογές της EΠΟ;
Σφακιανάκης: Οχι, μου μιλάτε για ένα μέλος διοικητικού συμβουλίου μιας ΠAE. (σσ. Ο Θ. Mητρόπουλος είναι μέλος του Δ.Σ. της ΠAE Ολυμπιακός)
Σμυρλής: Eσείς γνωρίζετε ποιος διακινούσε εκατομμύρια;
Σφακιανάκης: Δεν διακινούσε τίποτα.
Aμέσως μετά ο κ. Σμυρλής δήλωσε ότι «είναι φανερό πως ο Σφακιανάκης και η EΠAE καθοδηγούσαν στη διαμόρφωση ενός εκλογικού αποτελέσματος στην EΠΟ, μέσα στα πλαίσια που ήθελε ο Θ. Mητρόπουλος».
Στο ίδιο θέμα είχε επιμείνει νωρίτερα χθες και ο βουλευτής του ΠAΣΟK Aλ. Aκριβάκης.
Aκριβάκης: Mπορείτε να μας επαναλάβετε ακριβώς τη δήλωσή σας;
Σφακιανάκης: Eίπα ότι με τις εκλογές της EΠΟ η παρέμβαση των πολιτικών κομμάτων ελαχιστοποιήθηκε στο χώρο του αθλητισμού και δεν το ανακαλώ.
Aκριβάκης: Tι ήταν εκείνο που δεν υπάρχει πλέον;
Σφακιανάκης: Για πρώτη φορά έσπασε το παραταξιακό ψηφοδέλτιο.
Aκριβάκης: Eίπατε ότι ηττήθησαν τα κόμματα;
Σφακιανάκης: Nαι.
Aκριβάκης: Kαι ποιος νίκησε;
Σφακιανάκης: Tο ποδόσφαιρο. H αυτοτέλεια του ποδοσφαίρου.
Aκριβάκης: Ωραία! Nίκησε μήπως και κανένας σύλλογος ποδοσφαιρικός;
Σφακιανάκης: Οχι, δεν το είπα αυτό.
Aκριβάκης: Πριν συγκροτηθεί σε σώμα το Δ.Σ. της EΠΟ μαζευτήκατε σε κάποιο γραφείο εξωθεσμικού παράγοντα;
Σφακιανάκης: Σε γραφείο θεσμικού παράγοντα. Σε επτά παραγόντων γραφεία συναντηθήκαμε. Σ' ένα από αυτά συμμετείχα κι εγώ.
Aκριβάκης: Σε ποιο;
Σφακιανάκης: Σε γραφείο θεσμικού παράγοντα.
Aκριβάκης: Σε ποιο; Ονοματίστε το.
Σφακιανάκης: Οχι, δεν το λέω το όνομα.
Aκριβάκης: Γιατί, ντρέπεστε;
 
ΔEN ΔIΟIKEI Ο KΟKKAΛHΣ
Eνταση προκλήθηκε και όταν ο πρόεδρος της EΠAE ρωτήθηκε αν αληθεύει η φήμη ότι το ποδόσφαιρο διοικείται από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Kόκκαλη.
«Οχι. Δεν ελέγχει το ποδόσφαιρο ο κ. Kόκκαλης, όπως δεν το ήλεγχε κι ο κ. Bαρδινογιάννης παλιότερα», είπε. «Yπήρχε και τότε η ατμόσφαιρα που λεγόταν ``βαρδινογιαννισμός'' και δημιουργούσε διάφορες καταστάσεις. Σήμερα η διοίκηση της EΠΟ είναι πλουραλιστική. Tο λέω κατηγορηματικά και με παρρησία».
Ο κ. Σφακιανάκης μίλησε με τα καλύτερα λόγια και για την ελληνική διαιτησία, η οποία από τους περισσότερους θεωρείται «γενεσιουργός αιτία» των τελευταίων κρουσμάτων βίας.
«Eχουμε μια διαιτησία που δεν υπολείπεται καμιάς προηγμένης χώρας. Eξω θριαμβεύει. Eδω αμβλύνονται λίγο οι αντιστάσεις, οπότε έχουμε και μερικές...μη άριστες διαιτησίες».
Ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ερώτηση βουλευτών της NΔ που αφορούσε χρηματοδότηση κάποιων ΠAE από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Σ. Kόκκαλη, μέσω διαφήμισης του «Ξυστό» στις φανέλες των ομάδων τους.
«Δεν είναι σωστό να εγκαλείται παράγων επειδή έδωσε 10 εκ. δρχ. σε μια ομάδα για να διαφημίσει το ``Ξυστό''. Aλλος δίνει Iντεραμέρικαν, άλλος AVIN (σσ. πρόκειται για εταιρεία πετρελαιοειδών του ομίλου Bαρδινογιάννη), άλλος άλλη εταιρεία. Δεν είναι θέμα».
Tέλος ο κ. Σφακιανάκης προανήγγειλε νέα ρύθμιση χρεών των ΠAE, αφού, όπως είπε, «κάποιες ομάδες ρύθμισαν τα χρέη τους, πήραν φορολογική ενημερότητα, έκαναν μεταγραφές και μετά σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις! ».
 
ΓIA ΔIAKΟΠH TΟY ΠPΩTAΘΛHMATΟΣ;
Στο θέμα των εκλογών της EΠΟ αναφέρθηκε και ο πρόεδρός της Σωτήρης Aλημίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τουλάχιστον στη δική μου αντίληψη δεν υπέπεσε κανενός είδους παρασκήνιο».
Mίλησαν ακόμα ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών (ΠΣAΠ) Aντ. Aντωνιάδης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση επανάληψης των επεισοδίων, να διακοπεί το πρωτάθλημα για μερικές εβδομάδες, σε συμφωνία με την EΠAE, ώστε να εκτονωθεί η ατμόσφαιρα, και ο πρόεδρος των αθλητικών συντακτών (ΠΣAT) Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.»
 
 
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ΑΣΚΗΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ - ΑΜΕΣΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ
Εμφύλιος στο ποδόσφαιρο
 
Γιόγιακας Προκόπης Κουκούλογλου Βαγγέλης Α 16 Δεκεμβρίου 1999 | 00:00
 
Η μπάλα στα δίχτυα όχι των γκολπόστ, αλλά του παρασκηνίου
 
Τα δικαστήρια καλούνται πλέον να διαλευκάνουν τον εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεσπάσει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και συνοδεύεται από αλληλοκατηγορίες. Μία κατάσταση που αναδίδει την έντονη δυσοσμία του παρασκηνίου, των συναλλαγών και πολλά ακόμη. Ο εισαγγελέας Πειραιά κ. Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε δίωξη εναντίον όσων από την μέχρι τώρα πορεία των ερευνών φέρονται να είναι αναμεμειγμένοι σε καταγγελίες για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και για «παρεμβάσεις» στις εκλογές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η δίωξη στρέφεται κατά των Θωμά Μητρόπουλου, Βασίλη Γκαγκάτση (γεν. γραμματέα της ΕΠΟ) και της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ θα επεκταθεί κατά παντός υπευθύνου, εφόσον προκύψουν στοιχεία κατά την κύρια ανάκριση. Οι καταγγελίες σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο Θωμάς Μητρόπουλος διακινούσε ποσό ενός εκατομμυρίου δολαρίων κατά τις εκλογές της ΕΠΟ, στάθηκαν αφορμή για την προκαταρτική εξέταση που διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο του 1998 και ολοκληρώθηκε προχτές από τον κ. Πεπονή. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, που κατηγορείται για δωροδοκία και απόπειρα δωροδοκίας, σε χτεσινή της ανακοίνωση κάνει λόγο για «αστήρικτες καταγγελίες» και καταλήγει πως «μετά την κατάρρευση των συκοφαντιών θα υπάρξει και ο αναγκαίος κολασμός των συκοφαντών». «Αβάσιμη» χαρακτηρίζει και ο Βασίλης Γκαγκάτσης την εις βάρος του δίωξη («άμεση συνέργεια στην απόπειρα δωροδοκίας»), ενώ ο Θωμάς Μητρόπουλος (δωροδοκία και απόπειρα δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση, μετά την καταγγελία του Διονύση Ψωμιάδη για τα όσα συνέβησαν στις εκλογές της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη) απειλεί πως «θα οδηγήσει στην Ευελπίδων όλους αυτούς που κατέθεσαν τα διάφορα ευτράπελα» εις βάρος του. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον εισαγγελέα οι δωροδοκίες- δωροληψίες αφορούν συνολικά και εννέα μικρές και μεγάλες ΠΑΕ, των οποίων τα ονόματα δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα. Η δικογραφία παραπέμφθηκε στην 6η τακτική ανακρίτρια Πειραιά, η οποία θα καλέσει τους εμπλεκομένους σε απολογία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ίσως ζητήσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
 
Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
 
Οι καταγγελίες για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και για «παρεμβάσεις» στις εκλογές στην ΕΠΟ, οδήγησαν χθες τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Πειραιά κ. Γρήγορη Πεπόνη, στην άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον όσων, από την έως τώρα πορεία των ερευνών, φέρονται να είναι αναμεμειγμένοι στην ιστορία αυτή. Οι διώξεις αφορούν δωροδοκία και δωροληψία και στρέφονται κατά παραγόντων του ποδοσφαίρου όπως ο Θωμάς Μητρόπουλος, ο γενικός γραμματέας της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης και κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός ­ νομίμως εκπροσωπουμένης ­ αλλά και κατά όσων προκύψουν από την κύρια ανάκριση. Η ογκώδης δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη στην 6η τακτική ανακρίτρια Πειραιά, η οποία μέσα στις επόμενες μέρες θα αρχίσει να καλεί για απολογία όλους όσους εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ζητήσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Πειραιά επόπτευσε την πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο του 1998 έως προχθές και αφορούσε τις καταγγελίες που είχαν γίνει για προσπάθειες ­ και όχι μόνο ­ δωροδοκίας και δωροληψίας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ το 1997 στην Αλεξανδρούπολη. Το θέμα προέκυψε πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης, κατήγγειλε στημένα παιχνίδια. Επίσης, τις ίδιες καταγγελίες είχε κάνει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσων της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Σμυρλής. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τού τελευταίου, ο Θωμάς Μητρόπουλος διακίνησε το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για τις εκλογές της ΕΠΟ. Έτσι, ύστερα από όλα αυτά, και την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, ο εισαγγελέας άσκησε τις ακόλουθες ποινικές διώξεις:
Ι) Για δωροληψία εναντίον προσώπων που θα προκύψουν από την κύρια ανάκριση.
ΙΙ) Για δωροδοκία κατ' εξακολούθηση κατά του Θωμά Μητρόπουλου (η δίωξη αυτή αφορά τα πρόσωπα της πρώτης δίωξης).
ΙΙΙ) Για απόπειρα δωροδοκίας κατ' εξακολούθηση κατά του Θωμά Μητρόπουλου (η δίωξη αυτή ασκήθηκε μετά την προαναφερόμενη καταγγελία του Διονύση Ψωμιάδη ότι προσπάθησαν να τον δωροδοκήσουν, προκείμενου κατά τη συνεδρίαση της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη να κατευθυνθούν οι οκτώ ψήφοι που διέθετε η Ένωσή του σε άτομα της αρεσκείας του Θωμά Μητρόπουλου). 
V) Για άμεση συνεργία στην απόπειρα δωροδοκίας εναντίον του γενικού γραμματέα της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτζη. 
VI) Για δωροδοκία και απόπειρα δωροδοκίας κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός ­ κατά των νομίμως εκπροσωπουμένων. 
VII) Για δωροληψία και δωροδοκία κατ' εξακολούθηση, για αλλοίωση αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων από το 1994 και μετά (η προαναφερόμενη δίωξη ασκήθηκε «ιν ρεμ» και θα προσωποποιηθεί κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης, που θα κληθούν να καταθέσουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα).
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η δωροδοκία και η δωροληψία αφορούν συνολικά εννέα μικρές και μεγάλες ΠΑΕ. Ωστόσο, δεν έδωσε στη δημοσιότητα κανένα όνομα, καθώς, όπως έγινε γνωστό από την Εισαγγελία Πειραιά, η συγκεκριμένη πτυχή βρίσκεται ακόμη στην ανάκριση. Όπως έγινε χθες γνωστό, στο διαβιβαστικό προς την 6η τακτική ανακρίτρια ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης ζητεί να καταθέσουν εκ νέου όσοι είχαν προβεί σε δηλώσεις δημοσίως μεσώ των ΜΜΕ. Αυτό γίνεται επειδή όταν κλήθηκαν από τον ίδιο να καταθέσουν, στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης, άλλοι δεν εμφανίστηκαν, ενώ άλλοι ήταν πιο «μαζεμένοι» στις καταθέσεις τους... Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο
υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης. Δεν έχουν καταθέσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζοπουλος και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργος Βαρδινογιάννης.
 
ΘΩΜΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 
Δεν έχω υποπέσει σε κανένα αδίκημα
 
Ο Θωμάς Μητρόπουλος αναφερόμενος στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του για τις εκλογές της Αλεξανδρούπολης, προέβη στην παρακάτω δήλωση:
«Η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος μου για δήθεν απόπειρα αλλοίωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη, προφανώς προήλθε από τοποθετήσεις κάποιων "μαρτύρων" κατά την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο κ. εισαγγελέας. Θα φροντίσω άμεσα να πάρω στα χέρια μου τις εν λόγω καταθέσεις και βεβαίως στη συνέχεια τα διάφορα επιχειρήματα του τύπου "άκουσα", "συζητήθηκε", "λένε" και διάφορα άλλα ευτράπελα θα οδηγήσουν αυτούς που τα κατέθεσαν στον δρόμο που οδηγεί στην Ευελπίδων. Επί του παρόντος, ανεξαρτήτως από τη δικαστική διερεύνηση του θέματος που δεν με απασχολεί διότι σε κανένα αδίκημα δεν έχω υποπέσει, θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να έδινε ο κ. εισαγγελέας στη δημοσιότητα τα στοιχεία που τον οδήγησαν στην άσκηση δίωξης. Θα γινόταν τότε γνωστό ποιος έχει στοιχεία και όχι μόνο αποχρώσες ενδείξεις που απαιτούνται για να ασκηθεί μια δίωξη. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι σε μια προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται εξ όσων γνωρίζω πάνω από ένα έτος, ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν έκρινε σκόπιμο να με καλέσει για να καταγράψει και τις δικές μου απόψεις. Αντίθετα, θεώρησε ως σημαντικό γεγονός τα όσα ανεύθυνα επί έναν χρόνο επαναλαμβάνει στην ΕΤ3 ο κ. Κ. Θωμαΐδης, θέματα για τα οποία έχει μηνυθεί ο ίδιος και το κρατικό κανάλι, η δε μήνυση ευρίσκεται εις τα χέρια του αρμοδίου εισαγγελέα για τη σύνταξη κατηγορητηρίου εις βάρος των προαναφερομένων. Αυτό επί του παρόντος, και
βεβαίως τον λόγο πλέον έχουν οι δικηγόροι μου».
 
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
 
Θεωρείται, και όχι άδικα, ο ηγέτης του παρασκηνίου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο λόγος για τον Θωμά Μητρόπουλο. Που δεν είναι απλώς ο αδελφός του Βίκτωρα, αλλά ο άνθρωπος που έχει στήσει τη δική του... φάμπρικα στο ποδόσφαιρο, κινώντας τα νήματα στο παρασκήνιο. Μεσσήνιος την καταγωγή, ξερακιανός, περίπου 55 χρόνων σήμερα, φωτογραφίζεται σπάνια και μάλλον απεχθάνεται ­ σε αντίθεση με τον αδελφό του ­ τις δημόσιες εμφανίσεις. Στη 10ετία του '60 ήταν διοικητικό στέλεχος του
Αιγάλεω. Ποτέ δεν ανέλαβε πρόεδρος, ήταν όμως ο αθέατος κουμανταδόρος της ομάδας σε όλα τα επίπεδα. Από τα διοικητικά του ποδοσφαίρου εξαφανίσθηκε στα τέλη της περασμένης δεκαετίας μέχρι τις αρχές αυτής. Και ξαφνικά βρέθηκε να κατέχει θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Αναγκάσθηκε να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 1997, όταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να κατέχει θέση μέλους Δ.Σ. ΠΑΕ ή Ομοσπονδίας, λόγω των καταδικαστικών αποφάσεων που υπήρχαν εις βάρος του. Όμως, από τον χώρο του ποδοσφαίρου δεν απομακρύνθηκε και σήμερα του «χρεώνεται» ο έλεγχος του παρασκηνίου σε όλα τα επίπεδα. Στις εκλογές της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη η αναφορά στην «παράγκα του Θωμά» έχει μείνει παροιμιώδης.
 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ
 
Η δίωξη είναι αβάσιμη
 
Ο γενικός γραμματέας της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης, αναφερόμενος στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Για μεγάλο χρονικό διάστημα διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, σε σχέση και αναφορικά με τις εκλογές της ΕΠΟ που έγιναν στην Αλεξανδρούπολη. Καίτοι ανέμενα να κληθώ στο πλαίσιο της ως άνω έρευνας ως εμπλεκόμενος στις εκλογές της ομοσπονδίας, αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση χωρίς να ακουσθώ. Μόλις σήμερα πληροφορήθηκα έκπληκτος ότι μου ασκήθηκε ποινική δίωξη. Η ασκηθείσα ποινική δίωξη εις βάρος μου, για συνεργία σε απόπειρα δωροδοκίας, είναι αβάσιμη και στο στάδιο της προανάκρισης που θα ακολουθήσει θα καταδειχθεί περίτρανα η αθωότητά μου και θα απαλλαγώ διά βουλεύματος».
 
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
 
Ο γενικός γραμματέας της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης, δικηγόρος στο επάγγελμα, ασχολήθηκε με τα διοικητικά τού ποδοσφαίρου προς τα τέλη της δεκαετίας του '8Ο. Πήρε το «βάπτισμα» του παράγοντα στη διοίκηση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας και υπήρξε, ως γενικός γραμματέας, στενός συνεργάτης του προέδρου Γιώργου Λυσσαρίδη. Με τα διοικητικά της ομοσπονδίας ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1988, καθώς εξελέγη με τον συνδυασμό του σημερινού προέδρου Σωτήρη Αλημίση. Στις επόμενες εκλογές της Ηγουμενίτσας, τις οποίες κέρδισε η παράταξη του κ. Κώστα Τριβέλλα, δεν έθεσε υποψηφιότητα. Αποσύρθηκε από τα διοικητικά τού ποδοσφαίρου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δικηγορία, εκπροσωπώντας τον Ηρακλή, τον ΠΑΟΚ και αρκετές άλλες μικρομεσαίες ομάδες. Αργότερα ανέλαβε τον Ολυμπιακό από τον οποίο αποσύρθηκε, για να θέσει πάλι εν μέσω ισχυρών αντιδράσεων, κυρίως από την ΕΠΣ Μακεδονίας και τον ηγέτη της ΠΕΚ κ. Γιώργο Λυσσαρίδη, υποψηφιότητα στις εκλογές της ΕΠΟ το 1997, στην Αλεξανδρούπολη. Τελικά, ύστερα από έντονες πιέσεις και πολύ παρασκήνιο που οδήγησε τον κ. Λυσσαρίδη στην... αποχή από τα δρώμενα του ποδοσφαίρου, προτάθηκε από την ΕΠΣ Φωκίδας και εξελέγη. Είναι
άμισθος γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας, αλλά όχι σύμφωνα με την επιθυμία του μετριοπαθούς προέδρου κ. Αλημίση.
 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Οι συκοφαντίες θα καταρρεύσουν
 
Αστήρικτες καταγγελίες εκπομπών...
 
Ο Ολυμπιακός αντέδρασε άμεσα στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η πειραϊκή ΠΑΕ αναφέρονται τα εξής:
«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, συναισθανόμενη την κοινωνική ευθύνη που συνεπάγεται η διαχείριση των συμφερόντων ενός μεγάλου και ιστορικού συλλόγου, δεν σχολιάζει δικαστικές ενέργειες. Εν τούτοις, στη συγκεκριμένη περίπτωση, της ασκήσεως ποινικής δίωξης εις βάρος και της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εγείρονται ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα:
Πρώτον: Πώς είναι δυνατόν να ασκείται ποινική δίωξη εις βάρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, στηριγμένη σε αστήρικτες καταγγελίες εκπομπών, που διακρίνονται είτε για τη μεροληπτική τους στάση, είτε για την αναξιοπιστία τους; Δεν λαμβάνεται μάλιστα υπ' όψιν η εκδίκαση αγωγής του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, κατά ενός εκ των υπευθύνων των ανωτέρω εκπομπών για συκοφαντική δυσφήμιση και η καταδίκη ενός εκ των συμμετεχόντων σε αυτές, σε αποζημίωση 10 εκατ. δρχ. επίσης για συκοφαντική δυσφήμιση του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Δεύτερον: Πώς ασκείται μια δίωξη εις βάρος συγκεκριμένης ΠΑΕ, όταν απαξιούν να προσέλθουν και να καταθέσουν παράγοντες άλλων μεγάλων ΠΑΕ, την ίδια στιγμή που προσήλθαν και κατέθεσαν ο πρ. υπουργός Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Α. Φούρας και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Σ. Κόκκαλης;
Τρίτον: Πώς εξηγείται το γεγονός ότι ασκείται δίωξη εις βάρος μιας ΠΑΕ που πρωταγωνίστησε και πρωταγωνιστεί στην εξυγίανση και στον εξευρωπαϊσμό του ελληνικού ποδοσφαίρου, και την ίδια στιγμή βρίσκονται στο απυρόβλητο αυτοί που κατ' επάγγελμα και κατά σύστημα συκοφαντούν το μεγαλύτερο αθλητικό σωματείο της χώρας;
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύει ότι μετά την κατάρρευση των συκοφαντιών θα υπάρξει και ο αναγκαίος κολασμός των συκοφαντών. Αν κάποιοι κάνουν το λάθος να θεωρούν εύκολο στόχο τον Ολυμπιακό και τον κόσμο του, πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσουν την τραγική αστοχία τους...». 
 
H κατάληξη της ιστορίας, σαν σήμερα το 2002. Απαλλάχτηκαν όλοι με βούλευμα. Οι γνωστοί αντιολυμπιακοί κύκλοι, με πρώτη και καλύτερη την εκπομπή ''ΔΙΚΗ'' του Κυριάκου Θωμαΐδη, διέδιδαν ψέματα κατά του Ολυμπιακού, για τα οποία ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΥΣΥΝΗ. Ήταν τόσο ΓΕΛΟΙΑ τα όσα καταμαρτυρούσαν στην ΠΑΕ Ολυμπιακός κσι στα δύο μέλη της τότε διοίκησής του, Γιώργο Λούβαρη-Θωμά Μητρόπουλο, που ούτε καν έφτασαν σε δίκη στο ακροατήριο. Απορρίφθηκαν με βούλευμα πριν καταλήξουν εκεί. Τόσο ΑΣΤΕΙΕΣ ήταν αυτές οι κατηγορίες εις βάρος του Θρύλου, για τις οποίες μάλιστα, όπως διαβάζουμε παραπάνω, κλήθηκαν να καταθέσουν ακόμη και...πανίσχυροι υπουργοί της τότε κυβέρνησης του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, σε εισαγγελείς-ανακριτές...
 
 
“Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά απαλλάσσονται οι Θωμάς Μητρόπουλος, Βασίλης Γκαγκάτσης και Γιώργος Λούβαρης από τις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί το 1999 για δωροδοκία ποδοσφαιρικών παραγόντων.
Εναντίον του Θ. Μητρόπουλου είχε ασκηθεί δίωξη για δωροδοκία κατ' εξακολούθηση κατά τη διάρκεια των εκλογών για την ανάδειξη του δ.σ. της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη, κατά του Β. Γκαγκάτση, σημερινού προέδρου της ΕΠΟ, για άμεση συνέργεια και κατά του Λούβαρη, διευθύνοντος συμβούλου του Ολυμπιακού, για ηθική αυτουργία.
Σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 54/2002 βούλευμα, για τον Θ. Μητρόπουλο ισχύει ακόμα η δίωξη για την απόπειρα δωροδοκίας του προέδρου των Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη, και η δικογραφία μεταβιβάζεται στην εισαγγελία της Αθήνας, ενώ συνεχίζεται η κύρια ανάκριση για την υπόθεση των «στημένων» ποδοσφαιρικών αγώνων της αγωνιστικής περιόδου 1998-1999.”
 
 

 
Δεν βάζουν μυαλό. Η λάσπη που έχουν πετάξει στον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησε το βούρκο της «εξυγίανσης». Η τιμωρία τους είναι να βλέπουν τις ΔΕΚΟ ομαδίτσες τους να ΞΕΦΤΙΛΙΖΟΝΤΑΙ από ευρωπαικές μπυραρίες, χωριά και κωμοπόλεις.