Οι εγκαταστάσεις του Ρέντη από ψηλά.



Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες μια πολύ περίεργης κατάστασης μέσα στην οικογένεια του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς.
Ο Σωκράτης Κόκκαλης μέσω της εταιρείας του ΙΝΤΡΑΚΑΤ, κάνει ΕΞΩΣΗ στις ακαδημίες του Ολυμπιακού.
 
«Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, η Εταιρεία μας δεν προτίθεται να προβεί σε παράταση ή ανανέωση του μισθωτηρίου, καθώς σκοπεύει να προβεί σε πώληση του ακινήτου της.
Κατόπιν αυτού, παρακαλούμε να μας αποδώσετε το ακίνητο, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του μισθωτηρίου, εντός 30 ημερών από την παρούσα. Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι για το χρονικό διάστημα από την 1/7/2019 μέχρι και σήμερα οφείλετε το ποσό των € 15.033,84 ως αποζημίωση χρήσης του ακινήτου κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 του μισθωτηρίου».
 
Ξαναλέμε. Ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ο άνθρωπος που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ΕΣΩΣΕ τον Ολυμπιακό από την καταστροφή μετά τη λαίλαπα Κοσκωτά. Που εμπόδισε τη μετατροπή του Ολυμπιακού σε παράρτημα του Παναθηναικού των Βαρδινογιάννηδων. Που μέσα σε 15 χρόνια έκανε το ΘΡΥΛΟ μεγάλο, φέρνοντας παιχταράδες, κατακτώντας 12 Πρωταθλήματα, και στεγάζοντας τον ΘΡΥΛΟ στο νέο Γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης. Πού έφερε τους πρώτους ευρωπαϊκούς τίτλους στο σύλλογο, σε Μπάσκετ, Βόλεϊ, Πόλο. Που έγινε ΒΙΑΣΤΗΣ και ΕΦΙΑΛΤΗΣ των ονείρων και των ψυχών όλων των αντιολυμπιακών (αυτών που τώρα τον γλείφουν και τον υποστηρίζουν). Που μέχρι πριν λίγους μήνες από τη μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών του ΘΡΥΛΟΥ θεωρείτο ο μεγαλύτερος πρόεδρος στην ιστορία του Συλλόγου.
 
Όμως…
 
Με την πράξη του αυτή δικαίωσε όσους εδώ και δυο χρόνια υποπτεύονταν αρχικά, και στη συνέχεια ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης «διέβη τον Ρουβίκωνα», συμμαχώντας με τους εχθρούς του Ολυμπιακού, κάτω από την ομπρέλα μιας ΑΝΩΜΑΛΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και έναν εσμό καθαρμάτων που αυτοανακηρύχθηκαν «ΕΞΥΓΙΑΝΤΕΣ». Γιατί να συμμαχήσει μ’ αυτούς ο Κόκκαλης;
 
Για να προωθήσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. 
 
Τι κατάφερε;
 
Να εισπράξει το μένος της συντριπτικής πλειοψηφίας των οπαδών του Ολυμπιακού και να πλήξει καίρια  την υστεροφημία του.
 
Όμως αυτά θα αποτελέσουν θέμα και υλικό μιας μελλοντικής ανάρτησης.
 
Τώρα θα δούμε πως εξελίχθηκε η έκταση που σήμερα χρησιμοποιεί ο Ολυμπιακός σαν προπονητικό κέντρο. Πώς ήταν αμέσως μετά τον πόλεμο, πως εξελίχθηκε στη δεκαετία του 1960 κι αν τελικά η ΧΟΥΝΤΑ «έχτισε γήπεδο στον Ολυμπιακό» όπως ισχυρίζεται η αντιολυμπιακή προπαγάνδα. Αν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ευνόησαν την επέκταση της έκτασης ή τον εκσυγχρονισμό της, πώς ήταν όταν ανέλαβε ο Σωκράτης Κόκκαλης τον Ολυμπιακό στις αρχές της δεκαετίας του ’90, πως ήταν όταν την παρέδωσε στο Βαγγέλη Μαρινάκη το 2010 και πως είναι σήμερα.
 
Θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες της ευρύτερης περιοχής. Επίσημες αεροφωτογραφίες Δημόσιων Φορέων. Ταυτόχρονα , για να κατανοηθεί καλύτερα τι ακριβώς έχει συμβεί στο Ρέντη, καλό είναι να ανατρέχετε στις αναρτήσεις του Σάββα
  1. ΡΕΝΤΗ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ PART 1  http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/130225/renti-kai-xoynta-part-1
  2. ΡΕΝΤΗ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ PART 2  http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/130321/renti-kai-xoynta-part-2
  3. ΓΗΠΕΔΟ ΡΕΝΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/130323/gipedo-renti-meta-ti-xoynta-eos-simera
 
Ο Ρέντης Μετά τον Πόλεμο
Αεροφωτογραφία λήψης μεταξύ 1945-1950
Το σημερινό Προπονητικό Κέντρο αλλά και η ευρύτερη περιοχή είναι μια γεωργική περιοχή κυρίως με μονοετείς καλλιέργειες (λαχανόκηποι) και λίγες σκόρπιες ελιές. Η Αγίας Άννης και η Λεγάκη είναι χωματόδρομοι, ενώ και η σημερινή εθνική οδός είναι σε κακή κατάσταση.
 
 
 
Ο Ρέντης τη δεκαετία του 1960
Αεροφωτογραφία λήψης 2/11/1965
Τμήμα των καλλιεργειών έχει δώσει τη θέση της σε μικρές κατοικίες. Ταυτόχρονα ξεφυτρώνουν μικρές βιοτεχνικές εγκαταστάσεις. Στη σημερινή έκταση του Προπονητικού Κέντρου έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η έκταση ενός γηπέδου χωρίς κερκίδες, σε πολύ αρχική μορφή. Υπενθυμίζουμε ότι η έκταση ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.
 
 
 
Αεροφωτογραφία λήψης 6/5/1970
Έχουμε κλείσει ήδη ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΟΥΝΤΑΣ. Οι βιοτεχνίες συνεχίζουν να αυξάνονται ΑΝΑΡΧΑ. Στο χώρο του Προπονητικού Κέντρου ακόμα και η αρχική διαμόρφωση γηπέδου που υπήρχε το 1965 έχει εγκαταλειφτεί. Ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε ΑΛΑΝΑ. ΠΛΗΡΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ. Είναι που η ΧΟΥΝΤΑ «ρίχνει χρήμα στο Ρέντη για τον Ολυμπιακό» όπως λένε τα αντιολυμπιακά ΑΡΔακια και οι  «ιστορικοί» των ΙΕΚ ΒΑΖΕΛΟΛΑΓΝΕΙΑΣ. Υπενθυμίζω. Ανατρέξτε στα κείμενα του Σάββα για να διαβάσετε τον τύπο της εποχής.
 
 
Ο Ρέντης τη δεκαετία του 1970
Αεροφωτογραφία λήψης 8/8/1974
Η ΧΟΥΝΤΑ έχει πέσει. Ο βαζελολάγνος ψευτοεθνάρχης έχει επιστρέψει, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει πολλά ν’ αντιμετωπίσει, με την τουρκική εισβολή στη Κύπρο να μας έχει σε εμπόλεμη κατάσταση. Στο προπονητικό κέντρο έχει διαμορφωθεί ήδη από το 1972 ένα γήπεδο με κερκίδες. Τι κερκίδες; ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Η ΧΟΥΝΤΑ προπαγάνδιζε ότι έφτιαξε κερκίδες 15.000. Είναι ζήτημα όμως αν αυτές χωρούν ελάχιστα πάνω από 5.000 φιλάθλους. Η αντιολυμπιακή προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι ακόμα κι αυτό το λείψανο έγινε με χρηματοδότηση της Χούντας. Η αλήθεια είναι ότι αρχικά η Χούντα χρηματοδότησε τα έργα, αλλά «ξαφνικά» σταμάτησε. Μάλιστα στη συνέχεια τα πήρε πίσω φτάνοντας μέχρι το σημείο να κατάσχει επιχορηγήσεις της ΓΓΑ προς τον Ολυμπιακό. Η κόντρα των χουντοειδών με τον Γουλανδρή έχει κλιμακωθεί. Ο ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ, αηδιασμένος από την κωλυσιεργία των χουντοειδών, που πονούσαν βλέποντας την ομαδάρα του να οδεύει προς το νταμπλ, βρήκε μιαν ελβετική εταιρεία -η ιστορία επαναλαμβάνεται, όπως και επί Ανδριανόπουλου- και ήταν έτοιμος να κτίσει το γήπεδο, αλλά όπως ήταν λογικό, σιγά μην τον άφηναν οι ''επαναστάτες''. Να τους έκλεβε τη δόξα του ''εμείς κάνουμε τα μεγάλα έργα'' (με το στόμα μεγάλα έργα βέβαια)? Αλίμονο...
Λεπτομέρειες στο κείμενο του Σάββα «ΡΕΝΤΗ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ PART 2».
 
 
Αεροφωτογραφία λήψης 9/1/1979
Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει εδραιωθεί. Μετράμε ήδη μια πενταετία Δημοκρατίας. Η ΑΝΑΡΧΗ ΔΟΜΗΣΗ κυριαρχεί στην ευρύτερη περιοχή.  Μέσα σε ένα συνονθύλευμα χρήσεων , από βιομηχανίες, βιοτεχνίες, μάντρες υλικών, αποθηκών και μικρών κατοικιών που δημιουργούν υποβαθμισμένες φτωχογειτονιές, το γήπεδο είναι στη ίδια κατάσταση που το είδαμε και το 1974 αλλά ένα μικρό βοηθητικό έχει αρχίσει να διαμορφώνεται δίπλα και ανατολικά, με έξοδα του συλλόγου φυσικά, όσα περίσσευαν από τις κατασχέσεις των επιχορηγήσεων της ΓΓΑ.
 
 
Ο Ρέντης τη δεκαετία του 1980
Αεροφωτογραφία λήψης 29/3/1984
Το ποδόσφαιρο έχει γίνει επαγγελματικό (1979-1980). Ο Σταύρος Νταιφάς ηγείται του Ολυμπιακού, ενώ από τον Οκτώβρη του 1981, στην εξουσία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. ΓΓΑ το γιουσουφάκι του Βαρδή Κίμωνας Κουλούρης. Μόνο έργα εξωραϊσμού στον περιβάλλοντα χώρο του προπονητικού κέντρου. Πάντα με έξοδα του συλλόγου. Οι υποσχέσεις για έναρξη εργασιών από την κυβέρνηση πολλές αλλά μένουν μόνο λόγια. Εκεί κάπου θα επανέλθει το θέμα των ''χρεών'' του Ολυμπιακού προς το κράτος για το περιβόητο δάνειο από το 1968. Προσημείωση της Εθνικής Τράπεζας για χρέη 45 εκ. δραχμών, με τον Κουλούρη, τον τότε ΓΓΑ της Πασοκοκρατίας, να τάζει 300 εκ. δραχμές για να γίνει το γήπεδο. Μαθημένος στο ''θα θα θα'' κι αυτός από το κόμμα του, βρήκε ως θύμα τον Ολυμπιακό, κατ' εντολή του αφεντικού του Βαρδινογιάννη. Δείτε τον πακτωλό χρημάτων που ΔΕΝ έρρεαν προς τον Ολυμπιακό στο κείμενο του Σάββα «ΓΗΠΕΔΟ ΡΕΝΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ».
 
 
Ο Ρέντης τη δεκαετία του 1990
Αεροφωτογραφία λήψης 29/9/1990
Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τις εκλογές του 1989 και του 1990 και η ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι πλέον Κυβέρνηση. Ο Ολυμπιακός κλονίζεται συθέμελα από τη λαίλαπα Κοσκωτά. Προσπαθούν να του φορτώσουν όσο πιο πολλά μπορούν από τα κλεψιμαίικα της Τράπεζας Κρήτης. Λίγο πριν αναλάβει ο Σωκράτης Κόκκαλης την ΠΑΕ, στο Ρέντη καμία βελτίωση. Μάλλον πιο υποβαθμισμένος ο χώρος σε σχέση με το 1984.
 
 
Αεροφωτογραφία λήψης 18/6/1998
Το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ είναι πλέον κυρίαρχο. Το ίδιο και ο Σωκράτης Κόκκαλης επιχειρηματικά. Έχουμε ήδη κατακτήσει δυο πρωταθλήματα μετά από εννιά χρόνια. Στον Ρέντη υπάρχουν και πάλι κάποια έργα εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου αλλά έως εκεί. Ο Κόκκαλης αρχικά θέλησε να φτιάξει κι αυτός γήπεδο στο Ρέντη. Τελικά προτιμήθηκε το Γ. Καραισκάκης.
 
 
Ο Ρέντης τη δεκαετία του 2000
Αεροφωτογραφία λήψης 2007-2009
Όπως είδαμε, ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ επιχείρησε να κτίσει και αυτός γήπεδο στου Ρέντη, με μακέτες να κατατίθενται, αλλά το έργο δεν περπάτησε και προτιμήθηκε το Καραϊσκάκη όπως ξέρουμε. Στο χώρο του Ρέντη κτίστηκε υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο, που εγκαινιάστηκε το Νοέμβριο του 2003, μέσα σε πρωτοφανείς εκδηλώσεις χαράς του κόσμου του Ολυμπιακού. Οι «χουντικές» κερκίδες γκρεμίζονται και οι εγκαταστάσεις του Ρέντη αρχίζουν ν ‘ αποκτούν ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Με μπλε περίγραμμα η έκταση που μεταβιβάστηκε το 2005 από την ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε. στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ Α.Ε.
 
 
Ο Ρέντης από το 2010 έως σήμερα
Αεροφωτογραφία λήψης 2010-2011
Το καλοκαίρι του 2010, ο Σωκράτης Κόκκαλης αποχωρεί, παραχωρώντας την ΠΑΕ Ολυμπιακός στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος επωμίζεται το τεράστιο βάρος ΧΡΕΩΝ που εν τω μεταξύ έχει σωρευτεί στη ΠΑΕ. Κάποιοι μιλάνε για 80 εκατομμύρια ευρώ, κάποιοι για 100 κάποιοι ακόμα και για 120 εκατομμύρια σε βάθος χρόνου. Ο Ρέντης είναι πλέον το Προπονητικό Κέντρο του ΘΡΥΛΟΥ. Ο Μαρινάκης το παραλαμβάνει σε μια πολύ καλή κατάσταση. Η έκταση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ (μπλε περίγραμμα) είναι μια ΑΛΑΝΑ αναξιοποίητη, σε κατάσταση εγκατάλειψης.
 
 
Αεροφωτογραφία λήψης 2015-2016
Ήδη από το 2014 η ΙΝΤΡΑΚΑΤ ενοικιάζει το οικόπεδό της στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Το σύνολο της έκτασης του Προπονητικού Κέντρου έχει αναβαθμιστεί φοβερά όπως είναι φανερό από τις αεροφωτογραφίες τόσο του 2010 όσο και του 2016. Νέες κατασκευές και νέα βοηθητικά γήπεδα γεμίζουν το χώρο. Οι ακαδημίες μας βρίσκουν στέγη ενώ στην έκταση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ η ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ έχει αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο γήπεδο στο οποίο αγωνίζονται οι ακαδημίες μας.
 
 
Πρόσφατη δορυφορική εικόνα Google Earth 2019
Βλέποντας τη σημερινή εικόνα του Προπονητικού Κέντρου του Ολυμπιακού ο κάθε φίλαθλός μας ΜΟΝΟ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ μπορεί να νιώσει. ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ και ΔΙΚΑΙΩΣΗ γιατί για το χώρο αυτό έχουν συμβάλλει οικονομικά οι παππούδες ,οι πατεράδες μας κι εμείς. Αλλά ΚΥΡΙΩΣ ο Βαγγέλης Μαρινάκης με το ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ  να φτιάξει τον ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά clubs.
Η Εικόνα μιλάει μόνη της. Οι επενδύσεις εκατομμυρίων στο χώρο είναι εμφανείς. Η ΤΑΞΗ και το ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ φαίνονται … από το …. Διάστημα και αποτυπώνονται στην εικόνα αυτή.
 
 
Κλείνοντας, θα μιλήσω προσωπικά.
 
Θεωρούσα το Σωκράτη Κόκκαλη το μεγαλύτερο πρόεδρο του Ολυμπιακού. Τα τελευταία χρόνια σε μένα αλλά και πάρα πολλούς οπαδούς του ΘΡΥΛΟΥ, η συμπεριφορά του αρχικά δημιούργησε απορίες και αμφιβολίες.
 
Η τελευταία του ενέργεια όμως με την ΕΞΩΣΗ των ακαδημιών από το Ρέντη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
 
Αδυνατώ να καταλάβω το λόγο για τον οποίο ο Σωκράτης Κόκκαλης που λατρέψαμε, έπρεπε να μεταβιβάσει ιδιοκτησία του Ολυμπιακού σε μια εταιρεία του.
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί θα έπρεπε να λαμβάνει ενοίκιο από την ΠΑΕ Ολυμπιακός για αυτή τη μίσθωση.
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί δεν ήρθε στη φιέστα του 2017, όντας μέτοχος του Ολυμπιακού και μέλος του ΔΣ.
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί έμεινε σιωπηλός στις επιθέσει που δέχτηκε ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ (σε όλα τα τμήματά του) και ο ΚΟΣΜΟΣ του από τους ΑΝΩΜΑΛΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τους «εξυγιαντές».
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί προχώρησε στην τελευταία του ενέργεια της ΕΞΩΣΗΣ των ακαδημιών.
 
Μπορούν όλα αυτά να δικαιολογηθούν από τις πολιτικές ή τις επιχειρηματικές επιλογές του;
Ή.....
Μήπως τελικά φοβήθηκες Σωκράτη;
 
Φοβήθηκες ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα σε ξεπεράσει σε μέγεθος;
 
Ε και;
 
Κι εσύ ξεπέρασες τον Γουλανδρή (μέχρι προχθές). Έτσι είναι η ζωή. Θα ‘πρεπε να το ξέρεις.
 
Τελικά κατάφερες να κάνεις αυτούς που σε λάτρεψαν, στην καλύτερη, να σε διαγράψουν από τη ψυχή τους.
 

Σχόλια

Εικόνα ThomasK

Από τη στιγμή που κατέληξε, μην πω κατάντησε, να
συμπράττει άμεσα ή έμμεσα και με τους ορκισμένους
και λυσσαλέους -ποδοσφαιρικούς και πολιτικούς- εχθρούς
του ΟΛυμπιακού, που επιδιώκουν με οποιονδήποτε τρόπο
και τον αφανισμό του, εύκολα γίνεται κατανοητή και η
τελευταία του ενέργεια (της έξωσης...).

Αδιανόητο και απίστευτο το όλο ζήτημα με τον Σωκράτη.
Και τόσο θλιβερό.
Ποτέ δεν είναι αργά...