ΤΖΑΜΠΑ προβολείς στη Λεωφόρο.



Μετά από ένα μεγάλο διάστημα παροπλισμού, αφού η ΡΟΖ ΑΝΩΜΑΛΙΑ έφτασε να παρενοχλεί ψηφιακά ένα μικρό site σαν το RATM (οι και καλά «στοχοποιημένοι» ΑΡΔ μας έχουν βαφτίσει «ειδικού σκοπού», αλλά ο σκοπός μας είναι ξεκάθαρος, ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ), επανερχόμαστε με ένα ακόμα Ιστορικό θέμα.
 
Αφορά το Δημοτικό Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και το αλιεύσαμε από την εφημερίδα του προέδρου της ΠΑΕ παναθηναικούλης, του γνωστού φιλάθλου του Ολυμπιακού, αλλά με φιλοπαναθηναϊκά αισθήματα, Γιάννη Αλαφούζου (Long live the great Takis Tsoukalas who has stigmatized anomaly for years).
 
Ας δούμε το θέμα μέσα από τη στήλη «Γράμματα Αναγνωστών», της 9ης Μαΐου 2020
 
 
Κύριε διευθυντά
 
Στην αναδρομή του Χρ. Κόντου «Ενας “άστεγος” γίγαντας» («Καθημερινή» 25/4/20) για το γνωστό γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού έχει παρεισφρήσει μια ανακριβής ημερομηνία σε σχέση με τον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας, για τη διεξαγωγή νυκτερινών ποδοσφαιρικών αγώνων. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας ήταν «το 1948 το πρώτο με προβολείς».
 
Ο ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου έγινε 9 χρόνια πριν, το καλοκαίρι του 1939, από την ΗΕΑΠ (Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών Πειραιώς), που ηλεκτροδοτούσε τότε την πρωτεύουσα. Το έργο ηλεκτροφωτισμού έγινε δωρεάν, στο πλαίσιο, προφανώς, μιας μεγάλης διαφημιστικής εκστρατείας που έκανε η ΗΕΑΠ για τη διάδοση εφαρμογών του ηλεκτρισμού.
 
Το ηλεκτροφωτισμένο γήπεδο φιλοξένησε τους πρώτους νυκτερινούς ποδοσφαιρικούς αγώνες μεταξύ έξι ομάδων για το τουρνουά της «Βραδυνής», από 23 έως 30 Ιουλίου 1939. Τους επόμενους μήνες του 1939 και το 1940 έγιναν αρκετοί νυκτερινοί αγώνες στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, που ήταν και το μοναδικό με ηλεκτροφωτισμό.
 
Εκτενής δημοσίευση για τους πρώτους αυτούς νυκτερινούς αγώνες υπάρχει στο «Αθηναϊκό Ημερολόγιο» Φιλιππότη του τρέχοντος έτους.
 
Λεωνίδας Κουρής
 
Ο πρόδρομος της ΔΕΗ επί δικτατορίας Μεταξά έβαλε ΤΖΑΜΠΑ προβολείς στη Λεωφόρο.
 
Η ΗΕΑΠ ήταν σύμπραξη Ελληνικού Δημοσίου και μιας αγγλικής εταιρείας, η οποία είχε τις περισσότερες μετοχές. Αλλά όπως και να' χει, το Ελληνικό Δημόσιο επί Μεταξά ειδικά, είχε ρόλο στις αποφάσεις της ΗΕΑΠ, για το πού και πότε θα δώσει ρεύμα.
 
Στα εγκαίνια, στο συγκεκριμένο τουρνουά, ήταν παρόντες ο τότε βασιλιάς Παύλος, ο Μεταξάς, αλλά συμμετείχαν και Ολυμπιακός-ΑΕΚ.
 
ΤΖΑΜΠΑ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟ ΕΒΑΛΕ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ...