ΕΥΡΩΒΛΑΧΩΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ (part 1)




Άλλο ένα καλοκαίρι που θα ψάχνουμε το ευρωπαικό μας πρότυπο που θα υλοποιήσει το ευρωπαικό μας όνειρο.Γιατί από τα εγχώρια έχουμε μπουχτήσει να τα ζούμε.Άσε που για μερικά από αυτά που ζούμε ντρεπόμαστε κιόλας.Έτσι λοιπόν ψάχνουμε στας Ευρώπας για να βρούμε τους μυαλοπώλες.

Αρχικά συμπαθήσαμε το Πορτογαλικό πρότυπο της Πόρτο.Αγοράζεις φθηνά από την ποδοσφαιρομάνα Βραζιλία και αφού τους αναπτύξεις καλά καλά τους μοσχοπουλάς στα κορόιδα (Man.Un. , Man. City , Real , Bayern) και ξανά μανά απ' την αρχή.Ε και ένα κοκαλάκι θα το γλύψεις και εσύ.

Μετά ήρθε ο Βαλβέρδε.Και τότε μάθαμε την Μασία της Μπαρσελόνα.Και τότε είπαμε όλοι μαζί με μια φωνή......ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗ.Και σύστημα Μπαρτσελόνα.Όλα τα ηλικιακά ποδοσφαιρικά τμήματα θα παίζουν το ίδιο σύστημα και θα παράγουν "ανταλλακτικά" για την μεγάλη ομάδα.Μετά βέβαια ανακαλύψαμε οτί μας λείπουν 2 βασικά απαιτούμενα:α) Η ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ και β) Η ΥΠΟΜΟΝΗ.Επειδή αγνοούσαμε και αγνοούμε το μέγεθος μιας επένδυσης σαν την Μασία καθώς και το πόσο άριστα εκπαιδευμένο πρέπει να είναι το προσωπικό που θα την υλοποιήσει.Και όλα αυτά μάλιστα χωρίς η ομάδα να έχει το δικαίωμα της προσαρμογής που μπορεί να επιφέρει ακόμα και απώλειες αγωνιστικών στόχων.

Φέτος ανακαλύψαμε την Ντόρντμουντ.Αυτή μάλιστα.Λίγα χρήματα (για τα γερμανικά δεδομένα αλλά αυτό είναι για εμάς μια ασήμαντη λεπτομέρεια). Νέος φιλόδοξος και έξυπνος προπονητής. Και ποδοσφαιρικό σύστημα επιθετικής επιβολής. Αλλά και εδώ υπάρχουν 2 προβλήματα
α)Τα τελείως διαφορετικά οικονομικά δεδομένα (80000 διαρκείας και μια πόλη 600000 κατοίκων να στηρίζει και να κινείτε γύρω από την ομάδα) και
β) Η ΥΠΟΜΟΝΗ (τυχαίο;....δε νομίζω).

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς ότι τα όποια πρότυπα είναι καλά και δουλεύουν για αυτούς που τα παράγουν και για κανέναν άλλο.Και ότι οι ομάδες γίνονται πραγματικά μεγάλες όταν παράγουν πρότυπα τα οποία δουλέυουν για αυτές και όχι αυτές για τα πρότυπα.Είναι και αυτό ένα είδος εξάρτησης. Κανένας δεν ξέρει μια ομάδα και τον χαρακτήρα της καλύτερα από αυτούς που την υποστηρίζουν και από αυτούς που την διοικούν.Και εκεί βρίσκεται η λύση.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ......



Μπάμπης Σερδάρης

Σχόλια

Εικόνα Μπάμπης Σερδάρης

Ευχαριστώ για τα σχόλια σας.Οι απαντήσεις σε αυτά καθώς και η ολοκλήρωση των απόψεων μου θα δοθούν στο part 2.

Εικόνα Mhtsaras

Για στακάτε ρε μάγκες...
Τώρα ομιλάμε για....Γάβρο ή για μας ;Γιατί κι εμένα μαρέσει το μοδέλο της....Ρεάλας !Νάχω ριάλια και ναγοράζω ό,τι γουστέρνω !
Δεν είναι έτσα ρε μαγκίτες....
Πρέπει να αποφα΄σεπσει η διοίκεπσις πγοιο μοδέλο θέλει να ακολουθέπσει...Και γιατί όχι ;Μποράμε να ακολουθέπσουμε ένα δικό μας μοδέλο...Σα Μπεραίας !
Αλλά εγώ νομιζω ότι ο δρομάκης είναι στρωμένος...
Φκιάνεις ακαδεμίες πρώτον...
Έχεις ήδη το Στόρκη που πατάει καλώς στα ποδάργια του και κσέρει τι θέλει από τους παίχτουρές του....
Εσύ σα μπροπονετής της πρώτης ομάς τι θέλεις ;Τι θες να παίκσεις ρε μάγκα ;Ούτως ώστε όσα παλλουκαράκια σου ανέβουνε από κάτου νάχουνε ήδη τη νοοτροπία του σεστήματος που θες να παίκσεις εσύ !
Σεμπέραζμα ;Θα πρέπει να φκιάσεςι σχέσις ομάς προπονετή τολάιστο για μνια 5ετία !
Δε γκρίνω άμα είναι καλός ο Μίτσελος ή όχι....Δε με νοιάζει εφτούνο τώρα...
Πάμε παρακάτου...
Ο Στόρκης έχει τα μικρά από 15 ετώνε και τα δουλέβει όπως εσύ του είπες...
Βγάνεις από κάτου 5-10 ταλέντα και τους δίδεις ματσάκια και στας Αβρώπας σεγά σεγά...
Σε 2-3 έτη τα παιδγιά εφτούνα, και με βάσις το νεαρόν της ηλικίας τους κοστέβουνε καλά λεφτουδάκια και τα πωλάς !
Γιατί ό,τι σεζετάμε φιλαράκια είναι τρίχες άμανε δεν έχεις ριάλια !Τα μπερντέ είναι δάφτα που κανονέβουνε τη μπρόοδός σου σαν ομάς !ΝΟΜΟΣ !
Μετά πσελοσαρώνεις την ελληνικιά αγορά !Κσέρετε κανένανε παίχτουρα από άλλες ομάδες που να μεν θένε νάρθουνε στο Θρύλατσο ρε ;Παρακαλάνε ούλοι !Και εφτούνοι και οι πάρεδροι των ομάδων τους !Ο Γάβρατσος είναι ίσως η μοναδεκιά ομάς στο Ελλάντα που σε ό,τι σου αγοράσει θα σε πλερώ κας !
Και μετά πάμε στο παρακάτου...
Κάμεις τους πάιχτας σου ΝΑΝΑΙ ΠΕΡΑΙΩΤΕΣ !
Κι ας έχουνε έρθει από την Εράνη Σερρώνε !
Τι δγιάλα ;Εμείς σα Γάβρος καταφέραμε να ομιλάει ο Ζέτεμπεργκ όπου σταθεί κι όπου βρεθεί πγιο πολύ για τον Ολεμπιακό παρα΄για την....Άντερλεχτ !Οι πγιο πολλοί κσένοι μας γενήκανε ''περαιώτες'' ρε !Ακόμα και ο....Νιούνιες πόδωκε προπσές σενέντεφκσις και ομιλούσε για το Γάβρο !
Ούλα δάφτα θένε χρόνο και υπομονή !Αλλά εγώ νομίζω ότι οι εκσελλίκσεις είναι δάφτες που θα καθορέπσουνε τη νταχύτης μας !ΠΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΕς ΝΑ ΚΑΜΕΙΣ ΕΦΤΟΎΝΟ ΠΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ;
Μετά από τόσα έτη, και σαν αθλετής αλλά και σα μπροπονεφτής, κατάληκσα σε πολλά πράματα...Όσες βολές με πιέσανε καταστάσεις τραβματέφτηκα !Κι όσες βολές πίεσα αθλετές τους σμπαράλιασα !
Για εφτούνο σας λαλώ...Βάσεις πρώτα απούλα !Κάθε βολά ΕΝΑ ΒΗΜΑ....ΣΤΕΠ ΜΠΑΙ ΣΤΕΠ που λαλούνε και οι Άγγλουρες !
Και μεν αληζμονάτε ρε σεις...''Η σκύλα από τη βγιάση της γεννά στραβά κουτάβγια'' !Έτσα λαλούσε ο μανιάταρος ο παππούς μου...

Εικόνα dion

De se katalabainw pragmatika, uponoeis oti h omada den exei diko ths plano? Nomiza oti einai 3eka8aro: katastrwnoume ta sxedia mas me prosoxh, wste na mporesoume na ta 3eskisoume sthn prwth strabh. Plano to opoio throume aparegklita xronia twra, dikaioumaste de, na leme oti einai katadiko mas. O Baggelas kanei kati perierges kinhseis teleutaia deixnontas na 8elei na 3efugei apo thn pepathmenh kai gi'auto dikaiws t'akouei ap'to gkosmakh.

Εικόνα dono

Μπάμπη πολύ καλό άρθρο.
Το κυρίαρχο στοιχείο σε όλα τα μοντέλα λοιπόν είναι η υπομονή. Μια λέξη μικρή, αλλά ίσως η δυσκολότερα εφαρμόσιμη στον ομαδικό αθλητισμό.

Εικόνα savvas gridlock

Σύμφωνοι, ας μπούμε στη λογική του να φτιάξουμε το δικό μας πρότυπο ως Ολυμπιακός και να μην είμαστε μεταπράτες. Η δική σου πρόταση ποια είναι Μπάμπη? Ποιο είναι το σχέδιο που κατά την γνώμη σου πρέπει να ακολουθήσουμε? Στο δικό μου το μυαλό, τα πρότυπα της Μπιλμπάο και της Ντόρτμουντ είναι μονόδρομος, γιατί εκτός του ότι δεν δημιουργούν χρέη και επομένως δεν υποθηκεύουν το μέλλον μας, εκτός του ότι αυξάνουν τα έσοδα της ΠΑΕ και εκτός του ότι σε καθιστούν ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο, έχουν ένα ακόμη συν, ίσως το σημαντικότερο. Σε βοηθούν να κρατήσεις την παράδοσή σου, την ιστορία σου, τις ρίζες σου ως ομάδα. Την ώρα που σωστά αναρωτιούνται αρκετοί ``πώς γίνεται άραγε να συμβιβάσουμε τις αξίες που πρεσβεύει ο Θρύλος από την ημέρα που ιδρύθηκε με τις σύγχρονες απαιτήσεις για παικταράδες των πολλών εκατομμυρίων? Πώς θα καταλάβει ο Άγγλος-Γάλλος-Πορτογάλος που θα έρθειε εδώ, επειδή καλοπληρώνεται από τον χ,ψ πρόεδρό μας, το τι σημαίνει ο Θρύλος για όλους εμάς?``, υπάρχει διέξοδος από αυτήν την στενωπό. Φαντάζεσαι να φτάσουμε κάποια στιγμή να έχουμε 7-8 Πειραιωτάκια στην 11άδα του Θρύλου? Όχι όποιους να`ναι, μόνο και μόνο επειδή είναι Πειραιώτες. Να τους έχουμε φτιάξει σωστά, μέσα από τις Ακαδημίες μας, όπως η Μπιλμπάο, η Μπαρτσελόνα πλέον και η Ντόρτμουντ. Έτσι συνδυάζεις και τα δύο φαινομενικά αντικρουόμενα μέτωπα, της ανάγκης για επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ώστε να είσαι ανταγωνιστικός στο C.L. και της ιστορικής συνέχειάς μας ως σωματείο, διατηρώντας τις αξίες που προβλέπονται στο καταστατικό ίδρυσής μας, από την εποχή των Ανδριανοπουλαίων. Τουλάχιστον έτσι το καταλαβαίνω εγώ. Εσύ έχεις ενστάσεις επ`αυτού? Αν ναι, ποιες είναι και τι προτείνεις ως εναλλακτική?

Εικόνα μαουνιέρης

Σάββα, το έχω ξαναγράψει. Το μοντέλλο του Ολυμπιακού είναι το μοντέλλο της λαϊκής πειραϊκής οικουμενικής ομάδας. Έτσι ξεκινήσαμε, έτσι συνεχίσαμε, έτσι πορευτήκαμε, έτσι πρέπει να πάμε στο μέλλον: λαΊκά, πειραϊκά, οικουμενικά. Όλα τα άλλα είναι "μοντερνιές", "δηθενούρες" και "πιθηκισμοί". Αν δω ποτέ κανά σκυλολόι επενδυτές ("σαουδάραβες" ή "μαλαίσιους" ή "κινέζους") στον θρύλο, λέω ένα "τετέλεσται", την αράζω στη ΝΟΒΑ και βλέπω τη Μπόκα Τζούνιορς και το ρίχνω στα ποτά και τα πουράκια. Αν, όμως, δω ποτέ ξανά 5-8 πειραιωτάκια (ιθαγενή ή πολιτογραφημένα από μωρά, αλλά πειραιωτάκια) να παίρνουνε τίτλους, μπορώ να πώ το "νυν απολύοις τον δούλον σου Θρύλε μου" και να πάω ευτυχισμένος "αλλού".

Παραλλαγή: Αν δεν το μπορούμε αυτό, ας "αντιγράψουμε" μοντέλλα μεγάλων ομάδων - όχι μικρομεσαίων και όχι μεταπρατικών οργανισμών. Αρκεί ο "αντιγραφέας" να καταλαβαίνει από ζωγραφική, για να αντιγράφει και να φτιάχνει πρωτότυπο έργο και όχι ρεπροντυξιόν μαϊμούδες.

Ερυθρόλευκους χαιρετισμούς σε όλους.

Εικόνα savvas gridlock

Γεια σου Γιώργαρε γίγαντα. Εγώ πάντως είμαι Ιντεπεντιέντε. Αυτή είναι η μοναδική ομάδα που γουστάρω γενικά πέραν του Θρύλου. ΟΚ, είμαι και Οδηγήτρια λόγω περιοχής, αλλά αυτό δεν πιάνεται...

Εικόνα μαουνιέρης

Σάββα, σύγγαυρε, υποκλίνομαι για την επιλογή σου. Η Ιντεπεντιέντε είναι ομαδάρα και την αγαπάω και εγώ. Η ιστορία της, οι τίτλοι της και ο κόσμος της σε κάνουν να ανατριχιάζεις και μόνο με τη σκέψη. Εν τάξει εγώ είμαι Μπόκα... Αλλά για να συμφωνήσουμε: άμα είσαι Θρύλος, μπορείς μετά από πολύ-πολύ... μακριά να είσαι και και να συμπαθείς ό,τι άλλο θέλεις. Πρώτα και πάνω από όλα ο Θρύλος!

Respect και στην Οδηγήτρια!