ΜΑΝΤΖΕΒΕΛΑΚΗΣ: ''ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΥΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ''



Απρίλιος 1973. Ο ΠΑΟ έχει μηδενιστεί για 3 ματς του πρωταθλήματος, μετά το ντέρμπυ του Καραισκάκη που αποχώρησε από το γήπεδο. Ταυτόχρονα, τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για άδεια ταμεία στο Σύλλογο, ολοένα και πληθαίνουν. Έτσι, κάνουν την επανεμφάνισή τους στο προσκήνιο κάποιοι παλαιοί παράγοντες. Από την τριάδα Νικολαίδη-Πανουργιά-Μαντζεβελάκη, ο πρώτος και ο τρίτος εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν στο να εκλεγεί μία νέα διοίκηση, δίχως τον Κίτσιο μέσα, που ήταν τότε πρόεδρος. Ο ''Δαλάι Λάμα'' Απόστολος Νικολαίδης συνήθιζε να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο, ο Πανουργιάς ανακατευόταν με τον Πανιώνιο και δεν είχε χρόνο να πολυασχοληθεί με τον ΠΑΟ, οπότε έμενε ο ''βαλιτσοφόρος'' Μαντζεβελάκης. Βέβαια, ήταν πρόσφατα τα γεγονότα της κατάχρησης χρημάτων από τα ταμεία του ΠΑΟ, για την οποία είχαν συρθεί σε δίκη και είχαν αθωωθεί με την κατάθεση μεταξύ άλλων και του ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, επομένως δεν γινόταν να βγουν μπροστά αυτοί οι 3. Έπρεπε να βγει άλλος μπροστά και αυτοί να στηρίζουν από πίσω. Βρέθηκε λοιπόν ο Παύλος Γιαννακόπουλος -ναι, ο γνωστός της ΚΑΕ ΠΑΟ και του Ερασιτέχνη Παναθηναικού-, έφτιαξε ένα σχήμα και διεκδίκησε την προεδρία του Παναθηναικού τον Ιούνιο του 1973. Για να προετοιμάσει το έδαφος για τη διοικητική αλλαγή, ο ''βαλιτσοφόρος'' Μαντζεβελάκης δήλωσε τα παρακάτω, σε μία συνεστίαση ''φίλων του ΠΑΟ''.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ 21-4-1973
 

 

 
Αντιγράφουμε το επίμαχο σημείο των δηλώσεων.
 
''Ο Παναθηναικός είχε πάντα σαν αρχή να έχει στους κόλπους της διοικήσεώς του ανθρώπους που θα μπορούσαν να εργασθούν αρμονικά με τις κρατικές αρχές. Αυτός ήταν ο λόγος που φέραμε στην Αρχή και την παρούσα διοίκηση. Δυστυχώς, όμως, πιστεύουμε πως ήδη αυτή έχασε την εμπιστοσύνη των Αρχών. Άλλωστε ο κ. Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως έθεσε θέμα ευθιξίας στη διοίκηση μετά τα γεγονότα του Σταδίου Καραισκάκη και εζήτησε την παραίτησή της''.
 
Αυτή είναι και η καλύτερη ομολογία για το τι είναι ο Παναθηναικός διαχρονικά. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ. Επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ''βαλιτσοφόρου'', στην εκλογή Κίτσιου το 1971 συνέβαλαν και οι ''Μαντζεβελακικοί'', αυτοί που ήταν υπό την επιρροή του ''Δαλάι Λάμα'' Απόστολου Νικολαίδη δηλαδή, εφόσον δηλώνει ότι ''εμείς φέραμε στην Αρχή και την παρούσα διοίκηση''. Μόνος του τα λέει και τα δημοσιεύει η ''ΗΧΩ'', δεν τα λέει κάνας γαύρος γι'αυτόν, ούτε τα γράφει το ''ΦΩΣ''. Ο ''Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης'' που ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης Κίτσιου, η οποία διοίκηση Κίτσιου διέταξε την αποχώρηση από το Στάδιο Καραισκάκη στο ντέρμπυ του 1973, ήταν βέβαια ο Παττακός. Για την ιστορία, στη ΓΣ των μελών του ΠΑΟ εκεί στα τέλη Ιουνίου 1973, εξελέγη η πτέρυγα του χουντικού Ανέστη, αφού τελευταία στιγμή απεσύρθη το ψηφοδέλτιο Γιαννακόπουλου. Προηγήθηκε καταγγελία εις βάρος του Γιαννακόπουλου από ένα μέλος του ΠΑΟ σχετικά με το αν ήταν παράτυπη η εγγραφή του ως μέλος στο Σύλλογο, έγινε δίκη και αθωώθηκε ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Το γιατί ψήφισαν όλοι τον Ανέστη και το ψηφοδέλτιό του, το εξήγησε ο ''βαλιτσοφόρος'' Μαντζεβελάκης στη ΓΣ των μελών του ΠΑΟ του Ιουνίου 1975, μετά την πτώση της χούντας, όταν και διεγράφη ο χουντικός Ανέστης από μέλος του Παναθηναικού. Το έχουμε δει από την εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ'' στις 17-6-1975. Τους έταξε ένα κάρο πράγματα ο Ιωαννίδης των ΕΑΤ-ΕΣΑ, που ήταν μέλος του ΠΑΟ και ψήφισαν όλοι τον αχυράνθρωπό του, τον Ανέστη. Φυσικά, φρόντισε να πάρουν 5 εκ. δραχμές εν όψει μεταγραφών του καλοκαιριού και για να ξεχρεώσουν τότε για μία ακόμη φορά, όπως έχουμε δει εδώ κι εδώ. Και βέβαια στη ΓΣ των μελών του ΠΑΟ, που εξελέγη πρόεδρος ο Ανέστης, ψήφισε και ο υφυπουργός Παιδείας τότε Ασλανίδης, ως μέλος και οπαδός της ομάδας της χούντας, κάτι που δεν έκανε ΠΟΤΕ και για κανέναν άλλο Σύλλογο.
 
ΠΑΟ=ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
 
Ο Μαντζεβελάκης το λέει, όχι εμείς. Αυτό ας το έχουμε όλοι στο μυαλό μας, γιατί τα χρόνια περνούν, αλλά κάποια πράγματα μένουν αναλλοίωτα...