ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ



Είχαμε δει παλιότερα το πώς η χούντα έδιωξε από τη διοίκηση του Θρύλου τον ιστορικό ιδρυτή και πρόεδρο για 13 σερί χρόνια πριν το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ, εδώ. Οι ''Επαναστάτες'' Απριλιανοί δεν έμειναν μόνο εκεί. Πέτυχαν να διαγραφεί και από απλό μέλος του Ολυμπιακού, επειδή ήταν όχι μόνο προσωπικός φίλος του ''Εθνάρχη'' -του κώλου- Κωνσταντίνου Καραμανλή, εχθρού της ''Επανάστασης'', αλλά και υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας των κυβερνήσεων της ΕΡΕ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 13-4-1969
 

 
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, εκεί γύρω στα τέλη Ιουλίου 1974, η εφημερίδα ΟΜΑΔΑ άρχισε να ξετυλίγει το μίτο της δράσης των Απριλιανών στον αθλητισμό κατά την επταετία 1967-1974. Έχουμε δει αρκετά άρθρα επ'αυτού (1, 2, 3, 4, 5, 6). Μετά τον ποταμό των αποκαλύψεων για τις σχέσεις διαπλοκής του καθεστώτος με τον Παναθηναικούλη aka Ασλανιδιακό, προφανώς για να μην κατηγορηθεί για μονομέρεια και για να μην τσινήσουν οι οπαδοί του ΠΑΟ -φυσικά όσοι απ'αυτούς είχαν λίγη τσίπα απλώς κατέβαζαν τη γκεφάλα και δεν κοιτούσαν να βγουν κι από πάνω-, η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε την παρακάτω φωτογραφία για το ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 6-8-1974
 

 
Η προσπάθεια να παρουσιαστεί ο ιδρυτής του Ολυμπιακού ως προνομιακός συνομιλητής του Παττακού, ήταν εμφανής. Η αντίδραση του ΘΡΥΛΙΚΟΥ ''ΠΟΔΑΡΑ'' ήταν άμεση.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 8-8-1974
 

 
Ας δούμε και την αντίδραση της εφημερίδας ΟΜΑΔΑ στην κοινοποίηση της συγκεκριμένης επιστολής.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 13-8-1974
 

 

 

 
Κωλοτούμπα και συγγνώμη από τον τότε διευθυντή της ΟΜΑΔΑΣ Γιάννη Βανδώρο προς τον ''ΠΟΔΑΡΑ''.
 
ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΥΝΗΓΗΘΗΚΑΝ ΟΣΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΕΠΙ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ.
 
Θα μπορούσε κάποιος βάζελος εδώ να αντιτείνει ότι ''και οι Απόστολος Νικολαίδης, Λουκάς Πανουργιάς και Αντώνης Μαντζεβελάκης διεγράφησαν από μέλη του ΠΑΟ κατά την επταετία''. Πράγματι, αυτό είναι αλήθεια, οι λόγοι όμως κάθε άλλο παρά πολιτικοί ήταν. Μετά τις αποκαλύψεις του Ασλάνα για τις δωροδοκίες και για το πώς βούτηξαν λεφτά από τα ταμεία του ΠΑΟ αυτοί που τον διοικούσαν πριν το 1967, ασκήθηκαν διώξεις εναντίον των 3 αυτών ισχυρών παραγόντων. Όπως είδαμε και στο πρώτο μέρος του αφιερώματος για τη χούντα και τον ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ, ο ''ΠΟΔΑΡΑΣ'' του Θρύλου πήγε και κατέθεσε στο δικαστήριο για να αθωωθούν οι δύο φίλοι του, παράγοντες του ΠΑΟ. Δεν ήταν δυνατόν να εκκρεμούν εις βάρος τους τόσο σοβαρές κατηγορίες και να παραμένουν μέλη του ΠΑΟ. Ας δούμε και πάλι το σκηνικό της υπόθεσης, αλλά και την αντίδραση άλλων μελών του ΠΑΟ προς αυτούς που υπερασπίζονταν τους ''3 μεγάλους'', ''Δαλάι Λάμα'', ''βαλιτσοφόρο'' και Πανουργιά.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ 14-2-1971
 

 

 

 

 
Μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, ήταν κατά κάποιον τρόπο στην απ'έξω από τα πράγματα του ΠΑΟ, αν και ειδικά ο ''Δαλάι Λάμα'' Απόστολος Νικολαίδης δεν είναι δυνατόν να πει κάποιος πως έπαψε ποτέ να ελέγχει τις εξελίξεις στο ΠΑΟ από το παρασκήνιο. ''Η χούντα που δίκαζε τους ιστορικούς παράγοντες του ΠΑΟ, κάτι που αποτελεί απόδειξη για το ότι κυνηγούσε την Πανάθα'', όπως μας λένε σήμερα κάποια άσχετα βαζελάκια, φυσικά τους αθώωσε και τους 3.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΜΑΔΑ 22-6-1971
 

 
Μετά την αθώωσή τους, επανήλθαν δυναμικά στο προσκήνιο και στις εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στον ΠΑΟ το 1973, στήριξαν τον Παύλο Γιαννακόπουλο εναντίον του χουντικού Ανέστη, για να κάνουν πίσω με τρόπο που αποκάλυψε το 1975 ο Μαντζεβελάκης και έχουμε ήδη εξετάσει. Για το Λουκά Πανουργιά, έχουμε φυσικά δει το πόσο ''αντιχουντικός'' ήταν.
 
Αυτά τα γράφουμε μπας και καταλάβουν ορισμένοι το ποια ομάδα κυνηγήθηκε όντως από τη χούντα και για να δουν το πόσο υπέφεραν από το καθεστώς των Απριλιανών ακόμη και πρόσωπα-σύμβολα της Ολυμπιακής παράταξης, σαν τον ΘΡΥΛΙΚΟ ''ΠΟΔΑΡΑ'', σε αντιπαραβολή με την ομάδα του κράτους, του Ασλάνα, της χούντας και όλων των πολιτευμάτων και καθεστώτων. Εκτός αν για τους συγκεκριμένους σύγχρονους αναθεωρητές της ποδοσφαιρικής ιστορίας του τόπου μας, έπρεπε η χούντα να πιάσει τους ''3 μεγάλους'' του ΠΑΟ να κλέβουν και να μην τους δικάσει καν, έστω προσχηματικά, για τα μάτια του κόσμου. Κάθε άλλη σύγκριση, μετά και τα παραπάνω, νομίζουμε πως είναι περιττή.

Σχόλια

Εικόνα μαουνιέρης

Ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος υπήρξε ένας εκ των ελαχίστων αστών πολιτικών που είχε συνείδηση της αστικής καταγωγής του. Ούτε "λεφτάς" υπήρξε, ούτε "παραλής" ούτε "πιασμένος" ούτε "φύσαγε τα φράγκα". Η αστική τάξη δεν έχει καμμία σχέση με όλα αυτά. Απλώς στην Ελλάδα η αστική τάξη, όντας κατά κανόνα μεταπρατική, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει όχι "εθνική", αλλά ούτε καν... "αστική". (Τα πάσης φύσεως και κατηγορίας εξαμβλώματα, που γνωρίσαμε στο σβέρκο μας από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και δώθε, ήσαν έτοιμα ήδη από τον καιρό των Χουνταίων, και δεν είχαν καμμία απολύτως "αστική" νομιμοποίηση. Σημειωτέον, για να κλείσουμε: Αστική τάξη χωρίς αστική κουλτούρα είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο. Δηλαδή, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!)

Ο Γεώργιος Ανδριανόπουλος υπήρξε μέτριος, αν όχι και μετριότατος πολιτικός (αυτό μπορεί να είναι, τελικώς, υπέρ του) και συνάμα ευγενής ως προσωπικότητα, ίσως μάλιστα γιατί υπήρξε και ευγενής ως αθλητής. Ήταν κυριολεκτικώς sportsman. Έτσι εξηγείται και η επιλογή του, όταν με την κρίσιμη ψήφο του απέτρεψε τον υποβιβασμό του Παναθηναϊκού. Η ευγένεια του ανδρός ήταν η αιτία. Το τονίζω: και η "ευγένεια" και του "ανδρός". Ο Ποδάρας δεν υπήρξε ούτε "παλιοσκούληκο" ούτε "γυναικούλα". Ήταν ΕΥΓΕΝΗΣ ΑΝΗΡ! Ό,τι ακριβώς ταιριάζει στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ!

Είναι τιμή μας που υπήρξε επί έτη και έτη πρόεδρος του Συνδέσμου μας. Τον τίμησε ως αθλητής και ως παράγοντας. Και τον "καθαίρεσαν", επειδή δεν του "κάθησε". Η αστική παιδεία του δεν του επέτρεπε να συναγελάζεται με τα χουντοκτήνη. Και τον θυμόμαστε πάντα, ΑΥΤΟΝ και τα ΑΔΕΛΦΙΑ του.

Εικόνα savvas gridlock

Συμφωνούμε μέχρι κεραίας, ειδικά στα σχόλια για την πολιτική δράση του ''Ποδάρα''. Η διοίκησή του στον Ολυμπιακό έχει αρκετά μελανά σημεία, όπως για παράδειγμα την πρωτοφανή στοχοποίηση μερίδας του κόσμου μας, μετά το ιστορικό ματς Κυπέλλου στη Λεωφόρο με τον ΠΑΟ, που διακόπηκε με την εισβολή φιλάθλων, όπου και κατηγορούσε τους Συνδέσμους μας ως πράκτορες της...Ένωσης Κέντρου. Για πολλά χρόνια δεν πατούσε στο γήπεδο Καραισκάκη κατά την εξαετία 1959-1965, παρατώντας την ομάδα στο έλεος του ''βαλιτσοφόρου''. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές στον Τύπο της εποχής για ανέκδοτα μεταξύ γαύρων, σε στυλ ''πιο συχνά βλέπουμε το Μαντζεβελάκη στους αγώνες μας παρά τον πρόεδρό μας''. Αυτός όμως έστησε την ομαδάρα του '50. Αυτός έφερε τον Μπούκοβι -όχι άμεσα, δεν τον ανακάλυψε αυτός, αλλά επί των ημερών του ήρθε-. Όπως και να'χει, όσα λάθη και να'κανε, άσχετα με το πού γέρνει η ζυγαριά -που για'μένα είναι ξεκάθαρα θετικό το πρόσημο στη θητεία του-, ήταν αυτός που μας ίδρυσε. Χρειάζεται μεγάλο ΘΡΑΣΟΣ και ΒΛΑΧΟΜΑΓΚΙΑ να πας να διώξεις από τον Ολυμπιακό με το έτσι θέλω τη ζωντανή ιστορία του. Θράσος και βλαχομαγκιά. Η ιστορία των Απριλιανών καραβανάδων, που ''έσωσαν τη χώρα'', σύμφωνα με κάποιους όψιμους υποστηρικτές τους...

Εικόνα μαουνιέρης

Σύγγαυρε Σάββα, εγώ τα είπα "κομψά", εσύ τα είπες όπως έπρεπε... πειραιώτικα. Συμφωνούμε. Να είσαι καλά.