ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΕΡΒΙΝΗΣ



Γράφει ο Θωμάς ''Νίκος Γόδας''.
 
Δεν ξέρω πώς και με ποια κριτήρια μου το προτείνανε, αλλά μου καλάρεσε η ιδέα. Συγκινήθηκα, πραγματικά. Και να ‘μαι! Τα παιδιά του RATM, μου προτείνανε να γράφω. Από σήμερα και όσο με ανεχτείτε, θα γράφω και από ‘δω. Δε λέω κάτι άλλο. Μόνο ότι θα προσπαθήσω να σεβαστώ και να εναρμονιστώ με όλα αυτά που πρεσβεύει το site και ο Ολυμπιακός μας. Και αν παρεκτραπώ ή αν λέω μαλακίες, να μου την πείτε κατευθείαν. Είπαμε, ουδείς άσφαλτος. Πάμε.
 
Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με την άγνωστη ιστορία ενός παλαιστή Ολυμπιονίκη, του Γεώργιου Ζερβίνη. Το θέμα δε μας αφορά άμεσα ως Ολυμπιακούς, αλλά έχει να κάνει με έναν άνθρωπο από τους απέναντι. Με τον Απόστολο Νικολαΐδη ή αλλιώς Δαλάι Λάμα. Αλλά και τον Γιάννη Σγουρό. Την ιστορία μου τη διηγήθηκε προσωπικά, για τις ανάγκες της πτυχιακής μου, ένας άνθρωπος από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του Ζερβίνη, ο οποίος -σημειωτέον- δεν έχει καμία σχέση με τα οπαδικά, άρα δεν έχει κάποια ιδιοτέλεια. Το όνομα του δε θα το αναφέρω, παρά μόνο σε όσους το ζητήσουν. Δεν έχει και νόημα άλλωστε. Όποιος μας πιστέψει, έχει καλώς. Για αποδείξεις πάτε στον Σάββα. Είμαι σίγουρος ότι θα έχει ΚΑΙ γι’ αυτό!
 
Δύο σύντομα λόγια για τον Γιώργο Ζερβίνη. Έλληνας παλαιστής που συμμετείχε σε τρεις Ολυμπιάδες. Το 1924 στο Παρίσι, το 1928 στο Άμστερνταμ και το 1932 στο Λος Άντζελες. Πάλευε στα 56 κ. και στην ουσία ήταν ο καλύτερος Έλληνας παλαιστής τότε, αφού νικούσε τους πάντες στην Ελλάδα, σε όλες τις κατηγορίες. Ήταν λαϊκός άνθρωπος με καταγωγή από τα Σφακιά, αλλά μεγαλωμένος στη Μήλο. Ολυμπιακός στην ομάδα και τσαμπουκάς από τους λίγους. Στην πρώτη Ολυμπιάδα δεν κατάφερε να διακριθεί. Στη δεύτερη συνέβη το εξής περιστατικό. Ο Ζερβίνης, όντας αήττητος στα προκριματικά, πηγαίνει στην Ολυμπιάδα με αρχηγό αποστολής τον Απόστολο Νικολαΐδη. Ο Νικολαΐδης ήταν υπεύθυνος για τους παλαιστές, για να ζυγιστούν, να παλέψουν και τα συναφή. Έλα όμως που για κάποιο λόγο ο Νικολαΐδης δεν τον δηλώνει στη ζύγιση και ο Ζερβίνης χάνει τους Αγώνες! Τότε, οι παλαιστές ζυγίζονταν πριν από κάθε αγώνα. Το πρώτο «χτύπημα» του Νικολαΐδη.
 
Το 1932, ο Ζερβίνης ήταν ήδη μία διεθνής φίρμα. Πηγαίνει στους Αγώνες με αυτοπεποίθηση αλλά και με σπασμένο αγκώνα (ένα μήνα πριν τους Αγώνες). Υπάρχει πολύ παρασκήνιο πριν από τους αγώνες, με Τζιμ Λόντο, Αλ Καπόνε κ.λπ., αλλά δεν είναι της παρούσης. Ο Ζερβίνης παλεύει και στα δύο στυλ της πάλης, την ελληνορωμαϊκή και την ελευθέρα. Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Κίτσιος και υπεύθυνος για τους αθλητές ο Απόστολος Νικολαΐδης πάλι. Στον πρώτο αγώνα της ελληνορωμαϊκής, νικάει τον Καναδό πρωταθλητή. Πάει το βράδυ στον Νικολαΐδη και τον ρωτάει αν παλεύει την επόμενη μέρα. Εκείνος του απαντάει ότι έχει ρεπό. Έτσι, ο Ζερβίνης πάει στο Στάδιο για να δει άλλους αγώνες. Εκεί, ενώ κάθεται και τρώει hot dog, ακούει το όνομά του από τα μεγάφωνα. Δεν ήξερε αγγλικά, αλλά τον ενημέρωσε ένας ελληνοαμερικάνος ότι τον φωνάζουν για να παραστεί στη ζύγιση άμεσα. Ο Ζερβίνης παίρνει τα πράγματά του και πάει αμέσως και ζυγίζεται. Πάλεψε στον αγώνα, αλλά έχασε φυσικά, αφού ήταν απροετοίμαστος ψυχολογικά και… στομαχικά. Πάει το μεσημέρι στον Δαλάι Λάμα και τον ρώτησε γιατί του είπε ψέματα. Εκείνος του απαντάει αυτολεξεί: «Άσε μας μωρέ, μ’ εσάς τους παλαιστές θα ασχολούμαστε τώρα; Εδώ έχουμε άλλα πράγματα, μ’ εσένα θα ασχολούμαστε;». Εκείνη την ώρα ο Ζερβίνης έφυγε χωρίς να πει τίποτα. Διότι, το απόγευμα πάλευε ξανά στην ελευθέρα. Στο πλοίο της επιστροφής, πάει στον Νικολαΐδη και του λέει «έλα εδώ, τι μου είπες τότε; Ότι δεν ασχολείσαι με εμάς τους παλαιστές;». Του απάντησε ο Νικολαΐδης και τότε ο Ζερβίνης τον πλάκωσε στο ξύλο, του έσπασε τα δόντια. Έτσι ξηγήθηκε ο μάγκας μας. Φυσικά, ο Νικολαΐδης τον κατήγγειλε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά δεν κατάφερε τίποτα.
 
Μετά από πολλά χρόνια, ο γιος του Γιώργου Ζερβίνη, ο Γιάννης Ζερβίνης, ήταν αθλητής του Παναθηναϊκού στο άλμα επί κοντώ. Είχε εσωτερικό αντίπαλο τον Χρήστο Παπανικολάου, τον σπουδαίο αυτό αθλητή, που είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ το 1970. Ο Ζερβίνης είχε νικήσει τον Παπανικολάου με σιδερένιο κοντάρι. Τον είχε νικήσει σε όλους τους προκριματικούς αγώνες, αλλά ο Παναθηναϊκός στέλνει στους Ολυμπιακούς τον Παπανικολάου. Ο Νικολαΐδης δίνει στον Παπανικολάου ένα πλαστικό κοντάρι και τον αβαντάρει. «Αργότερα, όταν μετά από χρόνια έμαθε τι έγινε, κατάλαβε γιατί τόσα χρόνια μέσα στον Παναθηναϊκό δεν εξελίχθηκε», μου είπε χαρακτηριστικά ο άνθρωπος που μου τα μετέφερε.
 
Εν ολίγοις, ο Δαλάι Λάμα δύο φορές λειτούργησε αντιαθλητικά, αφήνοντας έναν παλαιστή εγκλωβισμένο μακριά από τα όνειρα ενός Ολυμπιακού μεταλλίου, από τα όνειρα κάθε αθλητή. Και για να μην μπερδευόμαστε κιόλας, στέρησε από την Ελλάδα ένα μετάλλιο, αφού ο Ζερβίνης ήταν σε καταπληκτική φόρμα. Τα σπασμένα δόντια είναι η απάντηση που πήρε. Εκδικήθηκε, όμως, το γιο του, πολύ αργότερα, με έναν τρόπο βαζέλικο. Με έναν τρόπο που ήξερε καλύτερα από όλους. Με αβάντα και πουστιά. Με Παναθηναϊκό ήθος.
 
Πάμε και στο άλλο «διαμάντι». Ο Γιάννης Σγουρός, προεκλογικά, έταζε λεφτά δεξιά κι αριστερά. Έλα όμως που ο Γιάννης Ζερβίνης τον… περιποιήθηκε για τα καλά κάποτε. Μπασκετμπολίστας του Μίλωνα Νέας Σμύρνης ο Σγουρός, αρσιβαρίστας -μεταξύ άλλων- ο Ζερβίνης στον Μίλωνα. Σημείωση: το γυμναστήριο του Μίλωνα χτίστηκε από τη χούντα, έπειτα από παρέμβαση και μελέτη από τον Γιώργο Ζερβίνη. Έκανε, λοιπόν, βάρη ο Γιάννης Ζερβίνης και ενόχλησε τον Σγουρό που έκανε σουτάκια. Ο Σγουρός έστειλε τον επιστάτη να κάνει παρατήρηση, λέγοντας «πες αυτούς τους νταβατζήδες εκεί στα βάρη να σταματήσουν να κάνουν θόρυβο, για να μην πάω και τους γαμήσω». Όταν ο Ζερβίνης έμαθε για το «νταβατζήδες», πήγε και τον έκανε καινούριο… Τον έσπασε στο ξύλο. Ο πατέρας του Γιάννη, ο Γιώργος Ζερβίνης, στενοχωρήθηκε και πήρε ως βοηθό του στην άρση βαρών τον Σγουρό. Φυσικά, ο Σγουρός φέρθηκε «αντρίκεια» μετά από πολλά χρόνια. Το κλειστό του Μίλωνα ονομαζόταν «Γεώργιος Ζερβίνης», προς τιμήν του Ολυμπιονίκη, αλλά ο Σγουρός, όταν έγινε πρόεδρος του Μίλωνα, πέταξε στα σκουπίδια τη μαρμάρινη πλακέτα. Και σε μία εκδήλωση κάλεσε τον Γιάννη Ζερβίνη για να τον βραβεύσει, μεταξύ άλλων βραβευθέντων, και δεν τον κάλεσε ποτέ στη σκηνή, σε μία προσπάθεια να τον χλευάσει. Ντόμπρες συμπεριφορές…. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη βέβαια.
 
Νίκος Γόδας.

Σχόλια

Εικόνα katerina

Καλημέρα Θωμά και καλή αρχή!
Όταν διάβασα το κείμενο πραγματικά εκνευρίστηκα και δε μπόρεσα να σχολιάσω σε πρώτο χρόνο. Τέτοιες εξαιρετικές δουλειές αποτυπώνουν το μέγεθος της πουστιάς του συγκεκριμένου συλλόγου και των ανθρώπων του.
Εξαιρετικός Θωμά καλή συνέχεια!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Να 'σαι καλά, Κατερίνα!

Εικόνα μαουνιέρης

Γειά σου, σύγγαυρε Θωμά, με τα ωραία σου!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Γεια σου, Γιώργαρε!

Εικόνα Enik

Κυριε Θωμα. Aν σκαρφιστηκατε εσεις το παραμυθι που το γραψατε η καποιος που σας το μετεφερε δεν εχει σημασια. Οι εν ζωη απογονοι του Αποστολου Νικολαιδη επιφυλασσονται να κανουν καθε ενεργεια που τους επιτρεπει ο νομος για να προφυλαξουν το ονομα νεκρων απο επαισχυντη συκοφαντια. Σε τετοια περιπτωση και φυσικα οποια προστασια ανωνυμιας παρεχεται στις ιστοσελιδες θα αρθει απο τα αρμοδια οργανα.

Λετε πως ο Νικολαιδης μηχανοραφουσε υπογειως εναντιον του Ζερβινη. Οτι ο παλαιστης ξυλοκοπησε τον παραγοντα του Παναθηναικου μετα απο την ηττα στους Ολυμπιακους Αγωνες 1932.
Πως αληθεια εξηγειτε το γεγονος οτι το Νοεμβριο του 1932 ο Ζερβινης παρακαλουσε να μεταγραφει στον Παναθηναικο και να ιδρυσει εκει τμημα παλης; Μετα τους Ολυμπιακους Αγωνες αυτο. Με το Νικολαιδη πανισχυρο στον Παναθηναικο αφου ειχε εξουδετερωθει η παραταξη του Σταματη Μερκουρη.
Μας λετε δηλαδη πως ο Ολυμπιακος Ζερβινης πρωτα ξυλοκοπησε το Νικολαιδη και αμεσως μετα παρακαλουσε να μεταγραφει στον Παναθηναικο του Νικολαιδη για να ιδρυσει τμημα παλης;;;;; Για να προσφερει "τας ανιδιοτελεις του υπηρεσιας" στον Παναθηναικο του Νικολαιδη;;;; Σας παραπεμπω στις δηλωσεις του στα Αθλητικα Χρονικα 9/9/32 σελιδα 1 αριστερα.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Πέρασε καιρός, αλλά ήρθε μία συνέντευξη στην εφημερίδα "Καθημερινή" του Φώτη Παπαδάκη, δισέγγονου του Γιώργου Ζερβίνη, ο οποίος είναι παγκόσμιος πρωταθλητής εφήβων στην ελευθέρα πάλη (τι σου είναι το άτιμο το γονίδιο, ε;), που επιβεβαιώνει τα όσα έγραψα. Ιδού ένα απόσπασμα: Στο Λος Αντζελες ο Γιώργος Ζερβίνης ήρθε 4ος στην ελευθέρα (έχασε με διαφωνία των κριτών στα σημεία) και 5ος στην ελληνορωμαϊκή. Οι ιθύνοντες θεωρούν ότι εάν είχε παλέψει σε ένα από τα δύο στυλ, θα είχε πρωτεύσει.

Στο καράβι της επιστροφής, ο Γιώργος Ζερβίνης ήρθε σε αντιπαράθεση με τους ιθύνοντες της ελληνικής αποστολής γιατί δεν τον ενημέρωσαν να πάει να ζυγιστεί και, όταν του απάντησαν με υποτιμητικό τρόπο, αυτός επιτέθηκε. Η Ολυμπιακή Επιτροπή τον τιμώρησε.

http://www.kathimerini.gr/841930/article/epikairothta/a8lhtismos/h-istor...

Και κάτι τελευταίο προσθέτω όσον αφορά το πώς ο Ζερβίνης, αφού πλάκωσε τον Απόστολο Νικολαΐδη, τον πλησίασε να κάνει τμήμα πάλης στον Παναθηναϊκό. Ο Ζερβίνης δούλευε τότε ως βιβλιοδέτης στην οδό Λέκκα και τον βόλευαν πάρα πολύ οι εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού, ως προς την τοποθεσία. Δεν παρακάλεσε, πρότεινε. Και αφού ο Νικολαΐδης δεν ενδιαφέρθηκε, τότε απευθύνθηκε στον Ολυμπιακό, όπου και δημιούργησε το τμήμα πάλης.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Παραβλέπω το "κύριε"...

Η ιστορία, γιατί πρόκειται περί ΙΣΤΟΡΙΑΣ και όχι περί μυθεύματος, είναι πραγματική και διασταυρωμένη. Ο Ζερβίνης έδωσε συνέντευξη στον Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, στην Αθλητική Ηχώ, στις 20/07/1976, λέγοντας τα εξής: «Το 1936 με έκοψαν από την Ολυμπιάδα, αν και ήμουν ο καλύτερος. Είχα έλθει πρώτος και στην πρόκριση. Αλλά θυμήθηκαν τότε οι αρμόδιοι ότι πριν από οχτώ χρόνια στους Ολυμπιακούς του Άμστερνταμ είχα κάνει δηλώσεις εναντίον του αρχηγού αποστολής Απ. Νικολαΐδη». Ο Ζερβίνης επιβεβαιώνει, δηλαδή, σε συνέντευξή του, τα όσα μου μετέφερε αυτός ο άνθρωπος. Επιβεβαιώνει ότι κόπηκε από την Ε.Ο.Ε από τους Ο.Α του Βερολίνου, για ένα περιστατικό που είχε με τον Νικολαΐδη. Δεν αναφέρθηκε στο σκηνικό που έγινε στο πλοίο διότι δεν υπήρχε λόγος τότε ή αναφέρθηκε και δεν γράφτηκε στην Ηχώ... Η ουσία είναι, όμως, ότι επιβεβαιώνει το περιστατικό. Εκτός αν πιστεύεις ότι 44 χρόνια μετά το περιστατικό είχε λόγο να πει κάποιο ψέμα ο Ζερβίνης. Και να σου πω και το άλλο. Ο γιος του Ζερβίνη, ο Γιάννης Ζερβίνης, αγωνιζόταν στον ΠΑΟ, όπως είπα και στο κείμενο και είχε κουμπάρο τον Νικολαΐδη (ο Νικολαΐδης είχε βαφτίσει το παιδί του Γιάννη. Συνηθιζόταν αυτό τότε με τους παράγοντες και τους αθλητές). Άρα ο Ζερβίνης δεν είχε καμία ιδιοτέλεια ή προκατάληψη πέραν του γεγονότος στους Ολυμπιακούς.

Εσύ αμφιβάλεις, απ' ό,τι βλέπω, και για το γεγονός ότι όντως ο Νικολαΐδης έκανε δύο φορές μπινιά στον Ζερβίνη. Πρώτα απ' όλα, το γεγονός αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Άρα, ο Νικολαΐδης δεν μηχανορραφούσε υπογείως εναντίον του Ζερβίνη, ο Νικολαϊδης έκανε έγκλημα κατά του Ζερβίνη και κατ' επέκταση κατά του ελληνικού αθλητισμού. Και μάλιστα, άνευ λόγου και αιτίας. Η μία φορά (1928) είναι αμέλεια -αν το δεις καλοπροαίρετα-, η δεύτερη φορά δεν είναι αμέλεια και το καταλαβαίνει και μικρό παιδί. Όλες οι πηγές αναφέρουν ότι το 1928 ο Ζερβίνης έχασε τον αγώνα λόγω αμέλειας του υπευθύνου της αποστολής. Το αμφισβητείς;

Όσον αφορά τα υπόλοιπα περί μεταγραφής, σου απάντησε ωραία ο Σάββας. Εγώ θα πω μόνο ότι ο Ζερβίνης είχε μόλις 2 χρόνια που είχε φύγει από τον Πανελλήνιο και στον Εθνικό δεν ήταν ευχαριστημένος, ψάχνοντας να φύγει. Αργότερα, το 1935 ίδρυσε την Ένωση Ερασιτεχνών Παλαιστών, με έδρα την ταράτσα του τότε δημαρχείου!

Τώρα, για τις μηνύσεις τι να πω; Γελοιότητες. Χαίρομαι πάντως για την τροπή που πήρε το ντεμπούτο μου...

Εικόνα savvas gridlock

To απόκομμα της ''Ηχούς'' φύλλο 20-7-1976, στο οποίο ο Ζερβίνης κατηγορεί το Δαλάι Λάμα.

http://i.imgur.com/fLaOlhe.png

Εικόνα Νίκος Γόδας

Έτσι.

Εικόνα apostolos gaganis

Εδώ είμαστε όλοι μαζί οι Ρατμίτες, μια γροθιά, ενωμένοι. Μαζί και δίπλα σου... ΕΝΑ ΠΡΑΜΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Εικόνα savvas gridlock

Δηλαδή οι εν ζωή απόγονοι του Δαλάι Λάμα θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και θα της ζητήσουν να αποφανθεί για ένα περιστατικό που έγινε (ή έστω ''έγινε'') πριν από 83 χρόνια; Πέρα από το αστείο της υπόθεσης, αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια, αφού τα στοιχεία που μετέφερε ο Θωμάς όχι απλώς είναι διασταυρωμένα, αλλά προκύπτουν από πρώτο χέρι. Και καμία ανωνυμία της σελίδας δεν υπάρχει. Δεν είμαστε blog, site είμαστε και δεν κρυβόμαστε πίσω από πλατφόρμες και εφαρμογές που προστατεύουν προσωπικά δεδομένα. Επίσης δεν ντρεπόμαστε να πούμε τα ονόματά μας, εκτός αν προέκυψε ποτέ κάποιο θέμα εδώ μέσα και κρυφτήκαμε. Μπορούμε να τα πούμε κι από κοντά, με όποιον θέλει (δεν είναι απειλή αυτό, κάθε άλλο).

Aπό εκεί και πέρα, η δήλωση Ζερβίνη υπάρχει και είναι στο φύλλο της 9ης Νοεμβρίου 1932.

http://i.imgur.com/wD7znQw.jpg

Στην ίδια εφημερίδα, φύλλο 7/8/1933, καταγράφεται η πρόθεση του Ζερβίνη να πάει στον Ολυμπιακό.

http://i.imgur.com/YEk69YJ.png

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ζερβίνης τότε έψαχνε να φύγει από τον Εθνικό. Κάθε Σύλλογος που του προσέφερε διέξοδο, έμοιαζε στα μάτια του καλός προορισμός. Καμία απόδειξη για τα οπαδικά φρονήματά του ή τις διαταραγμένες του σχέσεις με το Δαλάι Λάμα δεν είναι η δήλωση του 1932. Ειδικά εκείνη την χρονιά, ο Μεσσάρης, οι Πιερράκοι, ο Μπαλτάσης και όλοι όσοι έφυγαν από τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟ και ίδρυσαν τα ''Πράσινα Πουλιά'', έλεγαν τα χειρότερα για τον Απόστολο Νικολαϊδη, όπως και ο Σταμάτης Μερκούρης (πατέρας της ηθοποιού Μελίνας) και ο ιδρυτής του ΠΑΟ Καλαφάτης, που ήταν πίσω τους και τους υποκινούσαν. Μήπως επειδή όλοι αυτοί καταφέρονταν εναντίον του πραγματικού ηγέτη του ΠΑΟ Δαλάι Λάμα έπαψαν να είναι Παναθηναϊκοί;

Εικόνα apostolos gaganis

Mehr Licht... = Περισσότερο φως... = Περισσότερη αλήθεια = Περισσότερο αγνό, καθάριο, γαύρικο αίμα σε τούτο τον ιστότοπο!

Ως φανατικός αξιοκράτης, χαίρομαι ειλικρινά για τέτοιες ΔΥΝΑΤΕΣ προσθήκες στο δυναμικό των αναρτησιολόγων αυτού του ξεχωριστού ηλεκτρονικού βήματος!

Έλειπα και γύρισα σήμερα σπίτι, οπότε άρχισα να...ψιλοκοσκινίζω το RΑΤΜ... Και ΤΣΟΥΠ! Πέφτω πάνω στον...΄΄Άγιο, που δεν το ξέρει΄΄... Ωραία λέω,

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Α, ρε Απόστολε... Πάντα με συγκινείς. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Εικόνα Ο ΣΑΚΑΦΛΙΑΣ ΗΤΑΝ ΓΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΓΑΜΙΑΣ

Καλοριζικος Θωμα,καλη αρχη ρε πατριωτακι.
Θα σου ρθω καμια βολτα στη Λαρισα.
Κανονισε να ανταμωσουμε και να πιουμε κανενα τσιπρακ' που λεν και στο χωριο μ' !

Ο ΣΑΚΑΦΛΙΑΣ ΗΤΑΝ ΓΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΓΑΜΙΑΣ

Εικόνα Νίκος Γόδας

Όποτε θες. Τα στοιχεία μου είναι στη διάθεση των παιδιών του site. Όποτε γουστάρεις πάρε τηλέφωνο να κανονίσουμε.

Εικόνα γαυρος ο μη tsimpon

«Γηράσκω δ’ αιεί πολλά διδασκόμενος» Όταν έχεις μάθει να μοιράζεσαι δεν υπάρχει γυρισμός. Πέρα από ιστορικό και αφηγηματικά σωστά, και διδακτικό περιεχόμενο, ειχε και( ξύλο - αίμα - σπέρμα) suspense.Σωστοοοο το άτομο.

Εικόνα el trick

Θωμά, συγχαρητήρια.
Δίνεις φώς σε ιστορία με μεγάλη διαχρονική αξία και που καλύπτει και αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, αφού αναφέρεσαι σε τουλάχιστον 2 γενιές Ζερβινιδων.
Καλό είναι να μαθαίνουν οι νεώτεροι τα "ανδραγαθήματα" των βάζελων με πόστο. Ιδιαίτερα αφού για μεγαλη χρονική περίοδο ήταν υπό τη σπέπη του παλατιού.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Σωστή ανάλυση, φίλε. 2 γενιές Ζερβίνηδων ξηγιόντουσαν... όμορφα.

Εικόνα nikos michalopoylos

Καλοριζικος θωμα!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ευχαριστώ πολύ ρε Νικόλα!

Εικόνα Βασιλης-Ντεταρι-Φουνες -7-

Θωμα τα συγχαρητηρια μου και απο δω...Ειμαι περηφανος για την παρτη σου και γενικοτερα για το τι πρεσβευεις και σαν γαβρος (και εισαι και πιτσιρικας) αλλα και σαν ανθρωπος...ΥΓ:Αιντε το ΤΟΠ 16 ξεκινησε,ξερεις εσυ...Περιμενω

Εικόνα Νίκος Γόδας

Βασίλη μου, έχεις μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Εσύ, ο Στέλιος και ο Γιάννης. Ξέρεις εσύ...

Εικόνα RED HELL

Καλη αρχη φιλε.Ιδιαιτερα ενδιαφερουσα η ιστορια.Πως μου ανεβαινει το αιμα στο κεφαλι οταν οι οπαδοι αυτου του γαμημενου και πιο μισητου συλλογου(ακολουθει η ρεαλ που "γιγαντωθηκε"λογω του πουστη του φρανκο και η γαμιολα η γιουβε)αποκαλουν τον Ολυμπιακο μας βρωμικο.Μονο ενα πραγμα τους κανει καλα αυτους.Μια αντιμετωπιση αλλα Ζερβινης να τους γαμησεις τα ραματα.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Σ' ευχαριστώ, κόκκινη κόλαση.

Εικόνα Αλέξανδρος

Εύγε Θωμά! Καλή αρχή να έχεις και εσύ ως συντάκτης άρθρων του σάιτ! Μεγαλώνει η ομάδα και γουστάρω!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Να 'σαι καλά, Αλέξανδρε.

Εικόνα Chief Bromden

Μπράβο Θωμά! Πολύ ωραία ιστορία...
Καλή αρχή!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Τσίφη μου, μάγκα μου, χαίρομαι που σ' άρεσε. Εκτιμώ την κρίση σου πολύ.

Εικόνα nissios

Να κι άλλος απ' τις ακαδημίες που προωθήθηκε δικαιότατα στη βασική ενδεκάδα. Καλορίζικος, Θωμά!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Να 'σαι καλά, Νικόλα! Ελπίζω να σου δίνω πατήματα να σχολιάζεις πιο συχνά!

Εικόνα Romain

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο.
Σε ευχαριστώ Θωμά.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ευχαριστώ πολύ!

Εικόνα Η ΡΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΘΡΥΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ

Καλη αρχη Θωμα. Φοβερη ιστορια και μην αγχωνεσαι που δεν εχεις αποδειξεις γιατι σε κατι τετοιες περιπτωσεις (ειδικα ανθρωπων με τετοιο παρελθον οπως του Νικολαιδη)ακομη και αυτα που εγραψες ειναι αρκετα. Χαιρομαι για τα παιδια της στηλης "Guest Red" γιατι μεχρι στιγμης εχω διαβασει καταπληκτικα κειμενα (τα κειμενα του Ρομαν για παραδειγμα). Μπραβο στα παιδια του site που δινουν την ευκαιρια σε πολλους φιλους να γραφουν καιευχομαι να συνεχιστει αυτη η πολυφωνια.

Και κατι για να κλεισω με αφορμη το κειμενο του Θωμα για το καρκινωμα του αθλητισμου που ειναι ο Νικολαιδης. Γιατι τοσοι και τοσοι ανθρωποι που ηταν γνωστοι στο παρελθον (στον αθλητισμο) εχουν θεοποιηθει απο τις νεοτερες γενιες (και οχι μονο) ενω εχουν κανει τα μυρια οσα? Ειναι απιστευτο αυτο το πραγμα. Εγω θεωρω οτι αυτο ξεκιναει απο τους παλαιοτερους και κυριως τους δημοσιογραφους. Πχ χτες μου ελεγε ενας θειος μου οτι ο Δεληκαρης ειναι θεος και αλλες τετοιες μαλακιες και τρελαθηκα. Ενα παραδειγμα ειναι αυτο.

Και παλι καλη αρχη Θωμα.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ευχαριστώ πολύ ρε φίλε! Ξέρεις, δεν είναι ότι δεν έχω αποδείξεις. Απλώς, δεν αναφέρω το όνομα του ανθρώπου που μου τα μετέφερε. Όμως είναι ένας άνθρωπος αξιόπιστος. Τον ρώτησα τι ξέρει για τον Ζερβίνη και μου είπε, χωρίς δικές μου ερωτήσεις από 'κει και πέρα, ένα κατεβατό 19 σελίδων στο word! Θυμόταν απ' έξω ονόματα, ημερομηνίες, λεπτομέρειες για τα πάντα. Τα περισσότερα είναι διασταυρωμένα πάντως.

Όλο αυτό που λες ξεκινάει από την τυφλή λατρεία πολλών για το παρελθόν. Ούτως ή άλλως, η έρευνα στην Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αρκεί να βγει ένας στους greenwebfans και να πει ότι ο Νικολαΐδης ήταν ο πατριάρχης του αθλητισμού της Ελλάδας και του Παναθηναϊκού. Πόσο πατριάρχης του αθλητισμού, όμως, είναι κάποιος που στερεί από την Ελλάδα ένα, ίσως και δύο με τρία Ολυμπιακά μετάλλια; Άμα είσαι ανύπαρκτος, όμως, δημιουργείς είδωλα. Γιατί θέλεις από κάπου να πιαστείς...

Εικόνα Η ΡΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΘΡΥΛΕ ΟΛΕ ΟΛΕ

Εγινε Θωμα, καταλαβε τι λες. Συμφωνω στα υπολοιπα.

Εικόνα ΔΙΑΣ

καλως ορισες θωμα. ωραια διδακτικη ιστορια. τελικα βγαζω το συμπερασμα οτι πρεπει να εισαι @ουστης για να γινεις βαζελος...

Εικόνα Νίκος Γόδας

Σ' ευχαριστώ και εσένα, Νώντα. Έννοιες αλληλένδετες ο βάζελος και η πουστιά. Αυτά είναι γνωστά πράγματα.

Εικόνα Spiros Legend

Κι εγω που νομιζα οτι πρεπει να εισαι βάζελος για να γινεις @ούστης...Λαθος θα εκανα!Δεν εχω ιδεα απο πάλη,αλλα ηταν κατι που μας ταξιδεψε στον χρονο και εδειξε και το ποιον του Σγουρού,που μοιραζε εκατομμυρια ευρω προεκλογικα στους τζαμπατζήδες-νταβατζηδες Γατουλη και Τουίτη,λες και ηταν της μανας του και του πατερα του τσιφλικι η Περιφερεια...Θωμά,καλορίζικος!

Εικόνα Νίκος Γόδας

Να 'σαι καλά, Σπυράκο!

Εικόνα savvas gridlock

Πολύ ωραία είσοδος, με ένα θέμα για το οποίο δεν είχα ιδέα εγώ προσωπικά. Μπράβο και καλορίζικος με το νέο σου ''ρόλο'' εδώ μέσα, Θωμά.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε, Σάββα και λοιποί RATMίτες! Είναι δύσκολο θέμα, γιατί οι πληροφορίες είναι ελάχιστες. Εγώ, τόσο καιρό που ασχολούμαι, δεν μπορώ να βρω πολλά στοιχεία. Μόνο κάποια περιγραφικά. Γι' αυτό και είναι χρυσός όσα μου εκμυστηρεύτηκε ο άνθρωπος αυτός.

Εικόνα ALEXIS7GER

ΘΩΜΑ , επειδη γνωριζομαστε και εκτός σελίδος ( μέσω του φατσοβιβλίου ) με εντυπωσίασες ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ..Για τους υπολοίπους , ο Θωμάς είναι εκτός απο σουπερ αθλητής και ατομο μορφωμένο ( για να μην πω παρα-μορφωμένο χαχα ) !!! και με μεστό λόγο που προδίδει ανθρωπο μεγαλύτερο της πραγματικής του ηλικίας ..ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και ελπίζω το καλοκαίρι να πανηγυρίσουμε μαζί τον μεγάλο μας καημό ( την εγχωρια κουπα στα μουτρα του ΤΡΑΚΗ ) ..ΣΑΒΒΑ , ο ΛΑΚΗΣ κανονίζει μύτη ( ελπίζω να κατάλαβες..)

Εικόνα savvas gridlock

Nαι, ξέρω, Άλεξ. Από τότε που μπήκα στο fb λόγω Λάκη τα λέμε συχνά από εκεί.

Εικόνα Νίκος Γόδας

Χαχα! Φατσοβιβλίο, ε; ...meeting. Σ' ευχαριστώ για τα ΠΟΛΥ καλά σου λόγια, Αλέξη. Να 'σαι καλά. Την ξέρεις την καύλα μου για το μπασκετάκι, ε; Άμα δεν τους περάσουμε στα πρωταθλήματα και στα ευρωπαϊκά, δεν πρόκειται να πεθάνω.