Μπάσκετ Γυναικών 2015-2016. Δυναμική επανεμφάνιση ενός ιστορικού τμήματος!



Καλησπέρα, φίλοι μου σύγγαυροι.
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, είχαμε την τύχη να ζήσουμε την αναβίωση ενός εκ των ιστορικότερων τμημάτων που έχει αναδείξει διαχρονικά ο Ολυμπιακός. Αναφερόμαστε φυσικά στο μπάσκετ γυναικών, το οποίο επαναδραστηριοποιείται ύστερα από πολλές δεκαετίες αδράνειας.
 
Μιλάμε για ένα τμήμα με πολύ μεγάλη ιστορία, το οποίο έχει σημειώσει διαχρονικά σημαντικές επιτυχίες στο χώρο του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή κάνοντας μια σύντομη και περιεκτική αναδρομή στο παρελθόν για να δούμε πώς ξεκίνησε και πώς κατέληξε να υφίσταται σήμερα το συγκεκριμένο τμήμα.
 
Όλα ξεκίνησαν το 1947, όπου οι τότε αθλήτριες βόλεϊ του Ολυμπιακού Μ. Νεράτζη, Ε. Νεράτζη, Λεωνιδάκη, Δεληγιάννη, Χασαπάκη και Ζαντέ αποφάσισαν κατόπιν συνεννόησης με τον τότε πρόεδρο της ομάδας, τον τεράστιο Μιχάλη Μανούσκο, να ιδρύσουν τμήμα μπάσκετ γυναικών. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το νεοσυσταθέν τμήμα συμμετείχε στα τοπικά πρωταθλήματα συλλόγων Πειραιά (δεν υπήρχε ακόμα Πανελλήνιο Πρωτάθλημα) αλλά και σε άλλα ανεπίσημα τουρνουά που διοργανώνονταν εκείνη την εποχή. Οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν, καθώς μόλις οκτώ χρόνια μετά την ίδρυσή του συγκεκριμένου τμήματος, κατακτήθηκε και το πρώτο τρόπαιο. Ο λόγος για το Πρωτάθλημα Κέντρου του 1956, το οποίο κατέκτησε ο σύλλογος υπό τις οδηγίες της μεγάλης δόξας του Ολυμπιακού, Γιάννη Σπανουδάκη. Μάλιστα την ίδια επιτυχία σημείωσε και άλλες δύο φορές μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, καθώς κατέκτησε τα Πρωταθλήματα Κέντρου του 1958 και του 1959. Παρά την επιτυχημένη παρουσία του μπάσκετ γυναικών του Ολυμπιακού στα τοπικά πρωταθλήματα, τα επόμενα χρόνια, το συγκεκριμένο τμήμα γνώρισε ένα μαρασμό που οδηγούσε σε μια αργή αλλά ταυτόχρονα σταθερή διάλυση. Όπερ και εγένετο. Το τμήμα μπάσκετ γυναικών του Ολυμπιακού αδρανοποιήθηκε και παρέμεινε ανενεργό για πολλές δεκαετίες.
 
Το 2010 είχε γίνει μια πρώτη προσπάθεια επαναλειτουργίας του τμήματος, ωστόσο η υπόθεση δεν προχώρησε. Αντίθετα, τρία χρόνια αργότερα, το τμήμα μπάσκετ γυναικών του Ολυμπιακού επανεμφανίστηκε  με τη δημιουργία τμημάτων κορασίδων και παγκορασίδων. Κάτι σαν το τμήμα ποδοσφαίρου γυναικών μας δηλαδή, το οποίο ναι μεν υφίσταται μέχρι σήμερα, αλλά μόνο σε επίπεδο ακαδημιών.
 
Ερχόμαστε λοιπόν τώρα στο καλοκαίρι του 2015, όπου ξεκινούν να ακούγονται έντονες φήμες ότι ο Ολυμπιακός ετοιμάζει νέο γερό...μπάσιμο για μια πιθανή επαναδραστηριοποίηση ενός τμήματος μπάσκετ γυναικών. Είχε προηγηθεί και η κατάκτηση των δύο τοπικών πρωταθλημάτων Β’ ΕΣΚΑΝΑ από τα τμήματα των κορασίδων και των παγκορασίδων μας, τα οποία...άνοιξαν ακόμα περισσότερο την όρεξη για την επαναλειτουργία του τμήματος μπάσκετ σε επίπεδο γυναικών.
 
Μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2014-15 λοιπόν, οι φήμες απέκτησαν υλική υπόσταση, καθώς μετά την απόφαση του βασικού χρηματοδότη της ομάδας της Α.Ε. Σουρμένων-Ελληνικού Γεώργιο Λεριώτη να αποχωρήσει από το σύλλογο, τα στελέχη του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού μαζί με αυτά του Ελληνικού κανόνισαν στις 8 Ιουνίου συνάντηση με τους αρμόδιους της ΕΟΚ, προκειμένου να συζητηθεί το αν είναι δυνατό να συγχωνευθούν τα δύο σωματεία. Η ΕΟΚ άναψε το «πράσινο φως» κι έτσι ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός κάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 22 Ιουνίου όπου αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγχώνευση των δύο σωματείων και τη δημιουργία μιας ενιαίας ομάδας με την επωνυμία «Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.», η οποία φυσικά θα συμμετέχει κανονικά στην Α1 κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας της.
 
Το νεοσυσταθέν τμήμα παρουσιάστηκε και επίσημα περίπου ένα μήνα μετά και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου. Ήταν πια γεγονός. Ο Ολυμπιακός είχε και πάλι υπό τη σκέπην του ένα τμήμα μπάσκετ γυναικών. Και μάλιστα....έτοιμο για πρωταθλητισμό από την πρώτη κιόλας σεζόν! Μην ξεχνάμε ότι το Ελληνικό είχε ανακυρηχθεί δις Πρωταθλητής αλλά και Κυπελλούχος Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια. Επομένως, η στελέχωση της ομάδας δεν ήταν δύσκολη υπόθεση, από την άποψη ότι δε χρειάστηκε να χτιστεί ένα ολόκληρο σύνολο από το μηδέν. Το ρόστερ διατηρήθηκε σχεδόν ακέραιο, με εξαίρεση την Αριστέα Μαγκλάρα και τις αδερφές Βάσω και Στέλλα Φουράκη, οι οποίες αποτέλεσαν παρελθόν από το σύλλογο. Στη θέση των αποχωρήσασων, αποκτήθηκαν η Αμερικανίδα Χέιλι Κριστόφερσον και η Όλγα Χατζηνικολάου, οι οποίες –θεωρητικά τουλάχιστον- έχουν την ικανότητα να καλύψουν επάξια τα κενά που είχαν δημιουργηθεί.
 
Ας δούμε όμως στο σημείο αυτό, πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής το ρόστερ, παραθέτοντας παράλληλα και ένα σύντομο βιογραφικό για κάθε μία από τις παίκτριές μας.

 
Αναστασία Γκότζη: 28χρονη Ελληνίδα, εν ενεργεία διεθνής με περισσότερες από 80 συμμετοχές με το εθνόσημο στη μέχρι τώρα καριέρα της, η οποία ξέρει από κατάκτηση τίτλων μιας και κατέκτησε δύο νταμπλ με το Ελληνικό τη διετία 2013-15. Αγωνίζεται τόσο στο «1» (Πλέι μέικερ), όσο και στο «2» (Σούτινγκ γκαρντ).
Χατζηνικολάου Όλγα: 34χρονη Ελληνίδα, εν ενεργεία διεθνής από το 1996, η οποία ξέρει από κατάκτηση τίτλων καθώς έχει κατακτήσει συνολικά στην καριέρα της πέντε Πρωταθλήματα Ελλάδος, επτά Κύπελλα και ένα Euro Cup. Αγωνίζεται τόσο στο «1» (Πλέι μέικερ), όσο και στο «2» (Σούτινγκ γκαρντ).
Μπαλτά Ανθούλα: 28χρονη Ελληνίδα, με περισσότερες από 50 συμμετοχές με το εθνόσημο, που ξέρει από κατάκτηση τίτλων καθώς εκτός των δύο συνεχόμενων νταμπλ που πήρε με το Ελληνικό τη διετία 2013-15, έχει κατακτήσει πολλούς ακόμα τίτλους σε επίπεδο νέων γυναικών. Αγωνίζεται τόσο στο «1» (Πλέι μέικερ), όσο και στο «2» (Σούτινγκ γκαρντ).
Καλογήρου Αργυρούλα: 34χρονη Ελληνίδα, με δεκάδες συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος τόσο σε επίπεδο νέων όσο και γυναικών, η οποία ξέρει από κατάκτηση τίτλων καθώς πέραν του περσινού νταμπλ με τη φανέλα του Ελληνικού, έχει κατακτήσει με τις Εσπερίδες Καλλιθέας (στην οποία βρισκόταν για 20 συναπτά έτη!) άλλα δύο Πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Ελλάδας. Αγωνίζεται τόσο στο «1» (Πλέι μέικερ), όσο και στο «2» (Σούτινγκ γκαρντ).
Σταμάτη Ευδοκία: 31χρονη Ελληνίδα, εν ενεργεία διεθνής από το 2001 με δεκάδες συμμετοχές στο ενεργητικό της. Έχει κατακτήσει στην καριέρα της τρία Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδος. Αγωνίζεται τόσο στο «2» (Σούτινγκ γκαρντ), όσο και στο «3» (Σμολ φόργουορντ).
Μπόνη Μαρία-Ρόζα: 29χρονη Ελληνίδα, με πολλές συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος τόσο σε επίπεδο νεανίδων και νέων γυναικών, όσο και σε επίπεδο γυναικών, η οποία ξέρει από κατάκτηση τίτλων καθώς έχει κατακτήσει συνολικά στην καριέρα της τρία Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας. Αγωνίζεται τόσο στο «2» (Σούτινγκ γκαρντ), όσο και στο «3» (Σμολ φόργουορντ).
Χαλιβέρα Σουλτάνα: 30χρονη Ελληνίδα που έχει καταγράψει δεκάδες επίσημες συμμετοχές με την εθνική Ελλάδος σε επίπεδο κορασίδων, νεανίδων, νέων γυναικών αλλά και γυναικών. Έχει στην τροπαιοθήκη της δύο Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας, τα οποία κατέκτησε με τη φανέλα του Ελληνικού. Αγωνίζεται τόσο στο «3» (Σμολ Φόργουορντ), όσο και στο «4» (Πάουερ φόργουορντ).
Κοσμά Αφροδίτη: 32χρονη Ελληνίδα, εν ενεργεία διεθνής από το 1998, η οποία έχει στην τροπαιοθήκη της τρία Πρωταθλήματα Ελλάδος, δύο Κύπελλα και ένα Euro Cup. Αγωνίζεται στο «4» (Πάουερ φόργουορντ).
Τζόνσον Λικέντρα: 26χρονη Αμερικανίδα με συμμετοχή στο γυναικείο NCAA με τη φανέλα των Spartans (ούσα μαθήτρια του Πανεπιστημίου Michigan State) και γνώστρια της κατάκτησης τίτλων μιας και έχει στην τροπαιοθήκη της τα δύο Πρωταθλήματα και τα δύο Κύπελλα Ελλάδος που κατέκτησε με το Ελληνικό στα δύο χρόνια παρουσίας της στην ομάδα. Αγωνίζεται τόσο στο «4» (Πάουερ φόργουορντ), όσο και στο «5» (Σέντερ).
Παπαμιχαήλ Πελαγία: 29χρονη Ελληνίδα, εν ενεργεια διεθνής από το 1998 αγωνιζόμενη σε όλες τις βαθμίδες της Εθνικής ομάδας που ξέρει από κατάκτηση τίτλων μιας και έχει κερδίσει πολλούς με τη φανέλα του Αθηναϊκού και του Ελληνικού. Αγωνίζεται τόσο στο «4» (Πάουερ φόργουορντ), όσο και στο «5» (Σέντερ).
Χέιλι Κριστόφερσον: 24χρονη Αμερικανίδα με συμμετοχή στο NCAA ούσα μαθήτρια του Πανεπιστημίου Iowa State. Αποκτήθηκε από την αυστριακή Flying Foxes, με τη φανέλα της οποίας μάλιστα αναδείχθηκε mvp του αυστριακού πρωταθλήματος την περσινή χρονιά. Αγωνίζεται στο «5» (Σέντερ).
Νικολαϊδου Παρθένα: 36χρονη Ελληνίδα, διεθνής για 13 χρόνια με την Εθνική Ελλάδος σε επίπεδο κορασίδων, νεανίδων και γυναικών που γνωρίζει από κατάκτηση τίτλων καθώς έχει στην τροπαιοθήκη της πέντε Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδος. Αγωνίζεται στο «5» (Σέντερ).
 
Το προπονητικό τιμ που θα  κληθεί να διαχειρστεί το προαναφερθέν ρόστερ και να το οδηγήσει για ακόμα μια χρονιά στην κορυφή θα αποτελείται από την Ελένη Καπογιάνη (Προπονήτρια), τον Γιώργο Παντελάκη (Α’ Βοηθός Προπονητή), τη Σταυρούλα Πρασσά (Β’ Βοηθός Προπονητή) και Κλαίρη Μαρτινοπούλου (Γυμνάστρια). Οι τέσσερίς τους εργάζονταν μαζί και πέρυσι, όντας στην ομάδα του Ελληνικού. Το υπόλοιπο τεχνικό αλλά και ιατρικό επιτελείο της ομάδας θα αποτελείται από τους Άρη Γαληνό (Γενικός Αρχηγός), Εύη Δημητράτου (Team Manager), Μιχάλη Σκουλιδά (Έφορος Τμήματος), Βασίλη Φωτόπουλο (Ιατρός) και Κωνσταντίνο Λόλη (Φυσιοθεραπευτής).
 
ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
 
Ο βασικός κορμός της επιτυχημένης ομάδας του Ελληνικού που σάρωσε τα πάντα εντός συνόρων τα τελευταία δύο χρόνια παρέμεινε ο ίδιος. Τα κενά που δημιουργήθηκαν με την αποχώρηση κάποιων παικτριών καλύφθηκαν επάξια –τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο-, επομένως περιμένουμε με ανυπομονησία την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Η προετοιμασία του τμήματος έχει ήδη ξεκινήσει, με την Ελένη Καπογιάνη να φτιάχνει την ομάδα προκειμένου να εμφανιστεί πανέτοιμη όταν έρθουν και οι επίσημες υποχρεώσεις.  Ευχή όλων μας, είναι στο τέλος της χρονιάς να βαφτούν όλοι οι εγχώριοι τίτλοι κατακόκκινοι για να γιορτάσουμε την επανεμφάνιση του τμήματος μπάσκετ γυναικών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
MakTheBet

Σχόλια

Εικόνα savvas gridlock

Προσθετω και τις παλαιοτερες αναρτησεις που ειχαμε κανει, για την ιστορια του τμηματος.

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/140503/gynaikeio-mpasket-bol...

http://www.redsagainsthemachine.gr/articles/140804/gynaikeio-mpasket-toy...

Εικόνα MakTheBet

Εκπληκτικές αναρτήσεις... Η ιστορία του Θρυλου μας όπως δεν την έχουμε διαβάσει πουθενά...

Εικόνα Νικος τρελογαυρος

Καλο θα ηταν να συμπληρωσεται και την εδρα της ομαδας αλλα και οτι εχουν βγει διαρκειας για το τμημα
Ερωτηση.
Οι τιτλοι που ειχε κατακτησει το Ελληνικο θεωρουνται δικοι μας?
Εγω τους θεωρω δικους μας

Εικόνα savvas gridlock

Οχι, δεν ειναι δικοι μας οι τιτλοι που κατεκτησε παλιοτερα το Ελληνικο.

Εικόνα MakTheBet

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να θεωρούμε δικούς μας τους τίτλους που κατακτήθηκαν από το "Ελληνικό"