Ο ''ΦΑΡΟΣ'' ΤΗΣ ΕΟΚ ΣΕ ΝΕΕΣ, ''ΔΙΑΥΓΕΙΣ'' ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ...



Γεια και χαρά σας, είμαι ο διαχειριστής του λογαριασμού του site στο twitter, κατά κόσμον Σάκης. Μετά την απροθυμία των περισσοτέρων παιδιών εδώ μέσα να αναλάβουν να γράφουν για μπάσκετ, εξαιτίας της πικρίας τους για την στάση των αδερφών Αγγελόπουλων απέναντι στο πράσινο παρακράτος του αθλήματος, θα επωμιστώ, όσο μπορώ, το κομμάτι της ενημέρωσης. Για τακτική κι αγωνιστικές αναλύσεις, αν και όποτε θέλει, μπορεί να γράφει ο DRAZA ή όποιος άλλος το κρίνει σκόπιμο, εγώ κυρίως θα αρθρογραφώ για θέματα ειδησεογραφίας που προκύπτουν στην επικαιρότητα και αξίζουν, κατά την άποψή μου πάντοτε, να γίνονται άρθρα εδώ μέσα, ώστε να μην χάνονται στο σωρό του Internet. Ξεκινάμε με ένα σημερινό άρθρο του Κογκαλίδη.
 
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) είναι επιχορηγούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι από την πλευρά της οφείλει να τηρεί τους νόμους, να καταθέτει σύννομα τους προϋπολογισμούς, να εγκρίνονται οι ισολογισμοί της κι από τη στιγμή που θα περνά όλους τους από το κράτος προκαθορισμένους ελέγχους, θα παίρνει τα χρήματα για να λειτουργεί.
Πριν από λίγες ημέρες (στις 7 του μήνα) εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και η δόση της τακτικής επιχορήγησης, γεγονός που σημαίνει ότι η όποια κινητικότητα σε επίπεδο προϊστάμενων στη ΓΓΑ, μετά τις καταγγελίες του Βασίλη Ντάκουρη κι όσα -μετά τις εισαγγελικές παραγγελίες- ήρθαν στη δημοσιότητα, οδήγησε την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού στο να προχωρήσει στην έγκριση! Προφανώς κι έλεγξαν τα πάντα, πλην όμως…
Ο Νόμος 3861 του 2010, που αφορά στη «Διαύγεια» περιλαμβάνει το Άρθρο 3, το οποίο αφορά στις «Υποχρεώσεις ανάρτησης στο διαδίκτυο». Στην παράγραφο 5 σημειώνεται: «Η μη ανάρτηση, ή η μη έγκαιρη ανάρτηση στο διαδίκτυο των πράξεων που αναφέρονται στο άρθρο 2 του παρόντος, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για το όργανο που την εξέδωσε, ή για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση».
Υπάρχει και το άρθρο 10Β, όπου αναγράφεται: «Ενίσχυση της διαφάνειας στις δαπάνες επιχορηγούμενων φορέων». Κρατάμε τα σημαντικά: «Η παράλειψη της δημοσίευσης των ανωτέρω καταστάσεων, συνεπάγεται τον αποκλεισμό των υπόχρεων φορέων από παντός είδους περαιτέρω επιχορήγηση, ή χρηματοδότηση από φορείς του προηγουμένου εδαφίου».
Τι λέει εδώ ο νομοθέτης, με απλά λόγια; Αν δεν ανεβάζετε σε δημόσια θέα στο διαδίκτυο τις συμφωνίες, τις δαπάνες, όλα όσα έχουν να κάνουν με το δημόσιο χρήμα, αφενός δεν θα πάρετε επιχορήγηση, αφετέρου εκείνοι που σας ελέγχουν, ελέγχονται πειθαρχικά!
Υπάρχει και μια εγκύκλιος, επίσης του 2010, για τη «Διαύγεια» και «στόχους και δικαιώματα του πολίτη». Τι βρήκαμε εκεί; «… η ευρεία δημοσιότητα και η πρόσβαση στην πληροφορία, που εξασφαλίζουν τα σύγχρονα μέσα διαδικτυακής επικοινωνίας, διασφαλίζουν τη διαφάνεια της κρατικής δράσης, με συνέπεια την υπευθυνότητα, την ευθύνη και τη λογοδοσία από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας και επομένως την τήρηση της νομιμότητας και την επίτευξη της χρηστής Δημόσιας Διοίκησης.
Παράλληλα, η ευρεία διαδικτυακή δημοσιότητα ενισχύει τις δυνατότητες των πολιτών να απολαύσουν και να ασκήσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και συγκεκριμένα: Πρωτίστως το δικαίωμα πληροφόρησης, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 5Α παράγραφος 1 του Συντάγματος και συνακόλουθα τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, που συναρτώνται με ή και εξαρτώνται από την πληροφόρηση αυτή, όπως το δικαίωμα ανάπτυξης της προσωπικότητας, της συμμετοχής στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή (άρθρο 5 § 1 Σ), αλλά και το δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας (άρθρο 5 Α § 2 Σ)».
Ποιος μπορεί να μας στερήσει αυτά τα δικαιώματα; Κι αλήθεια, αν κάποιος θελήσει, η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού θα συναινέσει, προχωρώντας σε παράβαση καθήκοντος; Η ΕΟΚ, όπως κάθε άλλη Ομοσπονδία (κι όχι μόνο, αλλά στην περίπτωσή μας με ομοσπονδίες έχουμε να κάνουμε) οφείλει να αναρτά στο «Διαύγεια» τις όποιες αποφάσεις της. Έχετε δει εσείς να έχουν ανεβεί σε δημόσια θέα; Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε ένα μικρό μέρος. Αν εσείς, ή η ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού έχει περισσότερα, ας μας βοηθήσει να μην ψάχνουμε…
 
Τι φοβάται άραγε η ΕΟΚ του ΒαΖΕλακόπουλου και δεν αναρτά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ αναλυτικά όλες τις αποφάσεις της; Μήπως αυτός ο φόβος της έχει να κάνει με κάτι που διαβάσαμε στο ίδιο site την προηγούμενη εβδομάδα;
 
Φοβερά πράγματα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ. Δεν φτάνει που μοιράζονται τα αξιώματα, δεν φτάνει που στις θέσεις μπαίνουν μόνο ημέτεροι, τώρα δεν αφήνουν ούτε το ψίχουλα που παίρνουν οι κομισάριοι να πάνε χαμένα. Κι επειδή υπάρχουν κι ανάγκες, δυο – δυο παίρνουν τους ορισμούς.
Υπάλληλοι της ΕΟΚ ορίζονται κομισάριοι, γραμματείς παίρνουν δεύτερο μεροκάματο, κολλητοί μαζεύουν και τα κέρματα. Δεν είναι (;) παράνομο, είναι όμως ηθικό, οι γραμματείς, οι συγγενείς, οι υπάλληλοι να ορίζονται ΚΑΙ κομισάριοι; Το ότι δεν δίνουμε τα ονόματα στον αέρα είναι γιατί εμείς ακόμα σεβόμαστε. Εσείς πάλι δεν έχετε αυτοσεβασμό…
 
Θυμίζουμε και τα παρακάτω.
 
Αν και θέλει πολύ ψάξιμο, με μια πρώτη ματιά διαπιστώσαμε πως -για παράδειγμα- οι αμοιβές των προπονητών και των τεχνικών συμβούλων (που έχουν κωδικό 251) το 2017 φτάνουν συνολικά στα 253.316 ευρώ, ενώ στον απολογισμό του 2017 που διανεμήθηκε στην Γενική Συνέλευση ήταν 403.280 ευρώ. Κάπου αλλού έχουν πάει τα 150.000 ευρώ, αλλά πού; Δεν διευκρινίζεται.
Υπάρχει έγγραφο «εξόφλησης μισθοδοσίας προσωπικού», που φτάνει στα 377.379 ευρώ, ενώ στον απολογισμό του 2017 που διανεμήθηκε στην Γενική Συνέλευση ήταν 520.694 ευρώ. Δίχως ονοματεπώνυμο και συμβάσεις (στα προσεχώς). Πάλι δεν βγαίνουν οι αριθμοί (κωδικός 211).
Η Ομοσπονδία πληρώνει (φανταζόμαστε κάποιους μόνιμα και κάποιους περιστασιακά) 13 δημοσιογράφους! Τα ονόματά τους: Μενέλαος Σεβαστιάδης, Σοφία Γιαλλελή, Γιώργος Βαλαβάνης, Γιάννης Πάλας, Σταύρος Σουντουλίδης, Αργύρης Αργυρόπουλος, Χρήστος Ρομπόλης, Κώστας Κούσης, Στάμος Θέος, Τζένη Γραβιά, Μιχάλης Λεάνης, Σοφία Βαλσάμη, Βασίλης Τσιότρας). Δεν ξέρουμε αν συνεχίζει και το 2018, αλλά αλήθεια χρειάζεται τόσους πολλούς για να βγάλει προς τα έξω την επικοινωνιακή της πολιτική;
 
Γύρω-τριγύρω βεβαίως υπάρχουν κι άλλοι δημοσιογράφοι, όπως ας πούμε ο Πειραιώτης ρεπόρτερ μπασκετικού Ολυμπιακού, Σπύρος Καβαλιεράτος στην ΕΣΚΑ, ο Νίκος Συρίγος των ΜΜΕ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου κι αρκετοί ακόμη που οι φήμες λένε ότι θα αποκαλυφθούν προσεχώς. Αυτό που αποκαλύφθηκε σίγουρα πάντως είναι κάποιες επισκέψεις στην ΕΟΚ.
 
Στα γραφεία της ΕΟΚ βρέθηκε σήμερα γνωστός παράγοντας του Παναθηναϊκού, παραμονή της κλήρωσης των διαιτητών για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την Κυριακή στο ΟΑΚΑ.
Τι ήθελε εκεί ο συγκεκριμένος παράγοντας; Ουδείς γνωρίζει. Προφανώς κάποιος λόγος θα υπήρχε, κάποια δουλειά θα είχε ο άνθρωπος. Μπορεί απλά να πέρασε να πει μια καλημέρα, άλλωστε “γείτονες” είναι και τα λένε συχνά οι μεν με τους δε.
Εμείς ούτε ξέρουμε, ούτε θέλουμε να μάθουμε τον λόγο της επίσκεψης. Και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό. Ομως έχουμε ένα ερώτημα να καταθέσουμε: Λίγες ώρες πριν από την κλήρωση των διαιτητών του ντέρμπι είναι ηθικό να βρίσκεται στην Ομοσπονδία άνθρωπος του Παναθηναϊκού; Είναι… πρέπον που λένε και στα βόρεια προάστια; Γιατί δεν έτυχε παραδείγματος χάρη να έχει κάποια δουλειά εκεί άνθρωπος του Ολυμπιακού σήμερα;
Πολλά ερωτήματα μαζεμένα…
 
Όλως τυχαίως σήμερα μάθαμε ότι η τριάδα των διαιτητών του ντέρμπι θα είναι Αναστόπουλος-Κορομηλάς-Πουρσανίδης. Άλλο ένα ''χειρουργείο'' μας περιμένει, στο ''φάρο'' του ελληνικού αθλητισμού, η μπόχα του οποίου θα πνίξει όλη τη χώρα...

Σχόλια

Εικόνα jole11canezza

Καλώσηρθες φιλαράκο, δεν σε ξέρω αλλά θα σε μάθω μέσα από τα άρθρα σου !!! Καλή συνέχεια και πάνω από όλα όταν θα γράφεις να είναι το καλό του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΜΑΣ
ΥΓ ΜΟΝΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΟΥΝΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

Εικόνα Lynn_Greer_7

Καλώς σας βρήκα. Αυτό θα προσπαθήσω, να βοηθήσω στη συσπείρωση του κόσμου μας και στο να σταματήσει ο διαχωρισμός ανάμεσα στα τμήματα.

Εικόνα savvas gridlock

Κανόνισε να ζαλίσεις τον κόσμο κι εδώ, όπως στο twitter, που κάθε φορά που βλέπω ότι ανέβασες κάτι, πριν διαβάσω, νιώθω να στριφογυρίζει το έμφραγμα. Το γατάκι αυτό γιατί το έβαλες avatar; Πού το θυμήθηκες; Άντε καλώς ήλθες τενεκεδάκο...

Εικόνα Lynn_Greer_7

Ο αγαπημένος μου παίκτης, ήμουν Έκτη Δημοτικού όταν ήρθε στον Ολυμπιακό, ο πατέρας μου αγόρασε φανέλα του για'μένα.